Uzmanindan 'Yeni Salgin' Uyarisi Açiklamasi 'Dünya Yeni Salginlara Hazir Olmali'

Halk Sagligi ve Iç Hastaliklari Uzmani Dr. M. Emin Dinççag, "Küresel isinma ekosistemleri degistirerek, mevcut florayi bozarak, hastalik yapan mikroplari da etkilemektedir. Onun için dünya yeni salginlara hazir olmali" dedi.

Küresel isinma her geçen gün etkisini gösterirken alaninda uzman kisiler uyarilar yapmaya devam ediyor. Halk Sagligi ve Iç Hastaliklari Uzmani Dr. M. Emin Dinççag, son yillarin en sicak aylarinin yasandigina dikkat çekerek, "Küresel isinma fark edilir ve insan yasamini daha çok etkiler hale geldi. Gökova Körfezi’nde deniz koruma alanlarinda rutin yapilan deniz suyu sicakligi ölçümleri deniz suyunun sürekli isindigini ortaya koyuldu. Denizdeki bitki örtüsü ve ekosistem bu isinmadan olumsuz etkileniyor. Biyoçesitlilik istilaci tür baskisi altinda. Degisen iklim, insan sagligini olumsuz etkiledigi gibi, insan beslenmesini dolayli yönden etkileyerek insan sagligini tehdit ediyor. Erken dogum artiyor, yaslilarin ve bebeklerin ölümleri artiyor. Iklim degisikligi mikroorganizmalari da etkileyerek degisik olumsuzluklarin ortaya çikmasina neden oluyor. Belki gelecekte salgin yapabilecek mikrop yapisi ortaya çikabilecek. Onun için dünya yeni salginlara hazir olmalidir" diye konustu.



"Gelecekte salginlarin ihtimali daha da artmakta"

Dr. Emin Dinççag sunlari söyledi:

"Küresel isinma, siradan vatandasin da günlük yasamda hissedebildigi hale geldi. 2024 yili Ocak ayi, 20. yüzyilin en sicak Ocak ayi olarak tarihe geçti. Simdiye degin Ocak ayi sicakligi 12 derece iken, Ocak 2024 13 - 14 derece olarak gerçeklesti. Küresel isinma, ekosistemleri degistirerek mevcut florayi bozarak, hastalik yapan mikroplari da etkilemektedir. Bu bakimdan dünya yasadigi pandemi gibi gelecekte de birçok salgin hastaliga ugramasi sürpriz olmayacaktir. Sicakligin olusturdugu yasli ölümleri, çocuklarda ortaya çikabilecek ölümler, ishal hastaligi gelecekte daha çok görülecektir. Bilim adamlari, iklim kaynakli bir çok felaketin gelecekte insanligin karsilasabilecegi sorunlar arasinda görmektedirler. Uzun sicak hava dalgalari, daha yogun yagislar, artan kuraklik insan ömrünü ve sagligini gelecekte daha çok etkileyecektir. Artan yanginlar bunun faturasi da gelecekte daha çok hissedilecektir. Artan sera gazlarinin insan sagligina direk etkisi, küresel isinmadan kaynaklanan asiri isinin çogunu emen okyanuslara, okyanuslardaki ekosisteme olusturacagi etkilerle insan sagligina yansimasi da ne olacagi bilinmemektedir. Dünyanin teknoloji ve ulasim sayesinde küçüldügü, bir enfeksiyonun hizla dünyanin bir baska kösesine yayildigi düsünülürse, gelecekte salgilarin olasiligi hiç de az olmasa gerek. Küresel isinmanin yaninda artan manyetik kirlilik ve bunun insan bagisiklik sisteminde olusturacagi olumsuzluklarda dikkate alinirsa gelecekte salginlarin ihtimali daha da artmaktadir. Kimyasallar, katki maddeleri, endüstrinin kullandigi agir metaller, suyun ,havanin ve topragin kirlenmesi insan sagligini ayni sekilde olumsuz olarak etkileyecektir."
Kaynak: İHA