Tarihi Aydinlatmak Için Geldi, Anadolu Mirasini Berlin'e Kaçirdi

Sivas’in Sarkisla ilçesinde 1940 yilinda yapilan arkeolojik kazida Hitit dönemine ait tören baltasi bulundu. Kazi baskani Alman Arkeolog Kurt Bittel tarafindan Almanya’ya kaçirildigi düsünülen Hitit Tören Baltasi, Berlin Önasya Müzesi’nde ortaya çikti.

Tarihi Aydinlatmak Için Geldi, Anadolu Mirasini Berlin'e Kaçirdi
1940 yilinda Sivas’in Sarkisla ilçesine bagli Döllük köyünde yapilan kazida esine az rastlanir bir eser bulundu. Alman arkeolog Kurt Bittel tarafindan bulunan Hitit Tören Baltasi, o dönem arkeoloji camiasini heyecanlandirmisti. Sivas’ta bulunan tarihi eser, yillar sonra Berlin’de bulunan Önasya Müzesi’nde ortaya çikti. Eserin bulunmasina öncülük eden Sarkisla Âsik Veysel Meslek Yüksekokulu Ögretim Üyesi Deniz Karakurt, Hitit Tören Baltasi’na iliskin bilgi verdi.

Berlin Önasya Müzesi’nde sergileniyor

Hitit Tören Baltasi’nin Sarkisla yakinlarindaki Döllük köyünde bulundugunu ifade eden Ögretim Üyesi Deniz Karakurt, “Kazidan sonra bu yurt disina götürülüyor. Ancak götürüldükten sonra ögreniliyor ki bu parça hiçbir zaman Türkiye’de bunun varligina dair bir sergileme veya baska bir sey yapilmamis. Yabanci üniversitelerde özellikle Ingiltere’de, Amerika’da buna dair kayitlar var. Biz bu kayitlara ulasmistik. Daha önceki senelerde yerel basinimiz tarafindan yapilan bir haberle bu tekrar gündeme geldi. Ankara’da yasayan Sarkislali arastirmaci yazar Mahsuni Gül bu haberi görüyor ve pesine düsüyor. Almanya’daki arkadaslarindan rica ediyor, içlerinden özellikle bir tanesi olayin pesine düsüyor. Berlin’in Önasya Müzesi’ne gidiyor. Fakat müze tadilata girmis. Tadilat nedeniyle kendisine bu eserin gösterilemeyecegi söyleniyor. Gösteremeyeceklerini söylemisler fakat arastirip kendisine bilgi vereceklerini iletmisler. 1960’li yillara dair bir el yazisiyla yazilmis envanter kaydi çikiyor. Envanter kaydinin numarasina kadar bulduk” dedi.



Bittel tarafindan Berlin’e götürüldü

Hitit Tören Baltasi’nin yani sira birçok eserin Almanya’ya götürüldügünü ifade eden Deniz Karakurt, “Bunun üzerine ben envanter kaydini bulduktan sonra baska bir sey dikkatimi çekti. Bu Hitit Tören Baltasinin yani sira Almanca el yazisiyla yazilmis 4-5 sayfa eser gördüm. Her bir sayfada 10’ar tane kayit bulunsa 4-5 sayfa kadar Sarkisla’dan gitmis eserlere dair envanter kaydi var. Yani su anda Almanya’da Berlin’de Sarkisla’dan gitmis eserler bulunuyor. El yazisiyla yazilmis. Müze açildiktan sonra da gelip görülebilir demisler. Yani burada gizli sakli bir bilgi yok. Envanter kayitlarinda nereden geldigine kadar yaziyor. Bu kaziyi yürüten Alman arkeolog Kurt Bittel, adi geçiyor orada görünüyor zaten. Kendisinin buldugu bilinen bir gerçek. Kurt Bittel, dürüst bir insan olarak, buldugu eserleri Türk devletine teslim eden bir kisi olarak biliniyor. Sahsi fikrimi söylüyorum, dogru bulunmayabilir. Kurt Bittel ile ilgili benim görüslerimde biraz degisiklik oldu, fikirlerim degisti. Sanki bazi eserleri devlete teslim ederek üzerinde kusku uyandirmamak adina bunu yapmis. Fakat bazilarini ya kendi götürmüs, ya da bir baskasina vererek götürtmüs. Bazi eserlerin yurt disina çikarilmasina kendisi bizzat neden olmus gibi gözüküyor. Yani Kurt Bittel dürüst adamdir efsanesinde belki bir degisiklik meydana gelecek. Yapilmasi gereken sey su. Kültür Bakanligina bir dilekçeyle eserlerin orada bulundugunu, izninin bulundugunu bu PDF formatindaki envanter kaydini Kültür Bakanligina yazip iletecek. Ondan sonra devletimiz ne yapar? Nasil bir girisimde bulunur? Sonuç elde edilir mi? Onu tabii ki biz bilmiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA