Kastamonu'da Denizcilik Ve Kabotaj Bayrami Kutlandi

Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami, düzenlenen törenlerle kutlandi.

Kastamonu'da Denizcilik Ve Kabotaj Bayrami Kutlandi
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayraminin 98. yil dönümünde Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde çesitli etkinlikler düzenlendi.

Inebolu Liman Baskani Kazim Albay’in çelenk sunmasiyla baslayan tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla devam etti. Daha sonra TCG 96 Sahil Güvenlik Bot Komutanligina ait gemiyle deniz gezisi yapildi. Gezi sirasinda sehit denizciler için dua edildi. Inebolu Kaymakami Ahmet Vezir Baycar, Inebolu Belediye Baskani Engin Uzuner, Cumhuriyet Bassavcisi Ufuk Turan, Inebolu Liman Baskani Kazim Albay ve protokol üyeleri tarafindan deniz çapasi çiçekleri ile süslü çelenk Karadeniz’e birakildi.

Kabotaj Kanununun Türkiye Cumhuriyeti’nin denizdeki egemenligini tam olarak tesis ettigini söyleyen Inebolu Liman Baskani Kazim Albay, “Kabotaj, bir ülkenin limanlari arasinda ve kara sularinda deniz tasimaciliginin sadece o ülke bayragini tasiyan gemilerle yapilmasidir. Osmanli Devletinde Kapitülasyonlarla taninan imtiyazlar nedeni ile limanlar arasi tasimaciligin büyük bir bölümü yabancilar tarafindan yapilmaktaydi. Bu gün 98. yilini kutladigimiz Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüge girmistir. Bu kanun uyarinca Türk kara sularinda yük ve yolcu tasimaciligi, deniz balikçiligi, liman isçiligi, gemi adamlari, dalgiçlik, kilavuzluk, gemi kurtarma ve benzeri bütün denizcilik faaliyetleri yalniz Türk bayrakli deniz araçlari ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaslarina taninmistir. Kabotaj Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin denizdeki egemenligini tam olarak tesis etmistir" dedi.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramini kutlayan Inebolu Kaymakami Ahmet Vezir Baycar ise, “Denizcilik ve Kabotaj Bayrami bugün tüm Türkiye’de kutlanmaktadir, Denizcilik karadaki bagimsizlik kadar önemli bu anlamda 1926’dan bu yana denizlerimizin, limanlarimizin, millilesmesiyle Türk Bandrolü gemilerimizin hakimiyetine geçmesiyle denizlerde hür ve bagimsiz olarak hem güvenlik olarak hem de ekonomik olarak islev görmektedir. Bu da bizim için çok çok önemlidir, Bu kapsamda ben, 1926’dan bu yana emek veren bu ugurda sehit olan bütün kahraman denizcilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün de onlarin hatiralarina, ruhuna protokol arkadaslarimizla beraber çelenk biraktik ve hepsini gani gani rahmet diliyorum. Bundan sonra da denizlerimizde de karada da hür ve bagimsiz yasamak için gerek askeri güvenlik olarak gerekse ekonomik olarak da üstümüze ne düserse millet ve denizciler olarak yapacagiz. Denizcilik ve Kabotaj Bayramimiz kutlu olsun” seklinde konustu.

Kaynak: İHA