Kastamonu'da 2 Bin 300 Yil Öncesine Ait Seramik Parçalari Bulundu

Kültür ve Turizm Bakanliginin destek ve izniyle Kastamonu Üniversitesi tarafindan yürütülen proje çerçevesinde, Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde 2 bin 300 yil öncesine ait buluntulara ulasildi.

Kastamonu'da 2 Bin 300 Yil Öncesine Ait Seramik Parçalari Bulundu
Kastamonu Üniversitesi, Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi Hatice Asena Kizilarslanoglu baskanliginda yürütülen “Inebolu, Bozkurt, Abana (MÖ 1. Binden - MS 10. Yüzyila) Yüzey Arastirmasi” projesinin üçüncü sezonu da Inebolu’da devam ediyor. Çalismalarina 2022 Kasim ayinda baslanan ve 5+1 yillik proje olarak planlanan yüzey arastirmasi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü’nün izni ile sürdürülüyor. Ilk üç sezonunu Inebolu’da yürüten arastirma ekibi, ilçenin tüm köylerini adim adim gezerek, muhtar ve köy sakinleri ile görüsmeler yapti. Proje çerçevesinde ekip, milattan önce 1. binden - milattan sonra 10. yüzyila kadar geçen süreç içerisine tarihlenen arkeolojik ve kültürel varliklarin kayitlarini ve envanterini hazirlamaya basladi.

Arkeolojik ve kültürel varliklarin belirlenmesinin yani sira Inebolu’da ve dolayisiyla Kastamonu’da turizm açisindan var olan gelismelere katkida bulunmayi amaçlayan arastirma ekibi, su ana kadar yapilan arastirmalarda 2 bin 300 yil öncesine tarihlenebilecek bulgulara rastladi.

Nekropol bulundu

Bulgular arasinda yer alan mezarlar, manastir ve kilise yapilarinin yani sira tarihi dönem hakkinda pek çok ipucunu barindiran kirik çanak çömlek parçalari ile mimari bloklarin varligi, Inebolu ilçesinin Antik çagdaki ekonomik gücü, üretim ve ticaret potansiyeli hakkinda da fikir veriyor. Inebolu’daki çalismalarin tamamlanmasinin ardindan ekip, yaptiklari arastirmalar neticesinde bulduklari tüm bulgulari yayinlanacak bir kitap ile sunmayi hedefliyor. Ayrica proje kapsaminda yapilan arkeolojik çalismalarda tespit edilen nekropol (arkeolojik sehirlerde mezar), ekip tarafindan yapilan basvuru neticesinde Ankara Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu tarafindan 1. derece arkeolojik sit alani olarak tescil edildi.

Çalismalarla ilgili bilgi veren Kastamonu Üniversitesi, Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi H. Asena Kizilarslanoglu, bölgenin yerlesim tarihi dikkate alindiginda bu tarihin daha erkene çekilme ihtimalinin oldugunu da belirtti.



“Inebolu, Bozkurt, Abana ve dolayisiyla Kastamonu’nun tarihi süreci hakkinda veri elde etmeyi amaçliyoruz”

Üç yildir Inebolu’da yüzey arastirmasina devam ettiklerini söyleyen Kizilarslanoglu, “Yüzey arastirmasina öncelikle denize kiyisi olan Inebolu, Bozkurt ve Abana’dan basladik. Kültür ve Turizm Bakanliginin izni ve yerel yönetimlerin de destegiyle Inebolu, Bozkurt ve Abana ilçelerinde gerçeklestirilen çalismalar, arkeolojik ve kültürel varliklarin belirlenmesi, kayit altina alinmasi, bir anlamda envanterinin yapilmasi. Eski dönemlerde yasamis olan insanlara ait kalintilari ve izleri belirleyip kayit altina almak istiyoruz. Sonra da yaptigimiz bu çalismalar neticesinde bölgenin turizmine de katki saglamayi hedefliyoruz. Amacimiz belli noktalar, gezi rotalari ya da destinasyon noktalarini belirlemek, Inebolu’nun, dogal olarak Kastamonu’nun tarih süreci hakkinda bir veri elde etmek. Küçük bir ekip ile bütün köyleri adim adim gezerek muhtarlarla, o bölgedeki yasli insanlarla görüsmeler yaparak o köylerde herhangi bir kültür varligi, arkeolojik varlik var mi? seklinde sorular ile ön bilgi ediniyoruz. Adim adim yürüyerek, gerektiginde ormanin içerisine girerek bu zorlu cografyada, biraz da zor sartlarda yüzey arastirmasini devam ettiriyoruz” dedi.



“Elimizde günümüzden 2 bin 300 yil öncesine ait seramik verimiz var”

Önemli veriler elde ettiklerini ve Inebolu’nun ilçe merkezinde devsirme bazi mimari tas bloklarla karsilastiklarini söyleyen Kizilarslanoglu, “Bizler bu buluntulara mimari parçalar diyoruz ve ihtimal yapilar hakkinda bize fikir veriyor. Su anda Helenistik döneme kadar, yani asagi yukari günümüzden 2 bin 300 yil öncesine ait bir seramik verimiz var. Bunlara kirik çanak çömlek parçalari da diyebiliriz. Bunun disinda Roma dönemini isaret eden bazi mimari bloklar, parçalar bulduk. Bunun disinda yine mezar, nekropol bulduk. Bu alanin tescili de yapildi. Bu bölgede ileriki zamanlarda, Kastamonu Arkeoloji Müzesi ile birlikte kurtarma kazisi ve çevre düzenlemesi yapmak istiyoruz. Bütün yerel halkin bildigi Geris Tepesindeki manastir, yine tarihi dönemlere ait olan bazi yapi guruplari, bunlarin hepsinin envanter kaydini olusturuyoruz. Daha sonrasinda tüm bu verileri bir kitaba dönüstürmek istiyoruz. Amacimiz Inebolu’nun, Kastamonu’nun kültürel tarihini ortaya çikarmak ve bulunan tüm bulgularla ve buluntularla bu kültürel tarihi belgelemek. Çalismalarimiza 2+1 yil daha devam etme planimiz var. Önümüzdeki sezon Bozkurt ve Abana’da da çalismalarimiz olacak. Bu sezon Inebolu’daki çalismalarimizi tamamlamayi planliyoruz” diye konustu.



“Inebolu’da tarihi yapilar ile oda mezarlar bulduk”

Inebolu’da tarihi yapilar ile oda mezarlari bulduklarini belirten Kizilarslanoglu, “Inebolu’da oda mezarlar bulduk. Zaten bu gömü tipi bölgenin cografyasina, ölü gömme geleneklerine uygun bir mezar tipi. Mezarlarda da Arkeoloji Müzesi ile birlikte kurtarma kazisi, temizlik çalismasi ve çevre düzenlemesi yapmayi planliyoruz. Tüm bu çalismalar planlamalar dahilinde ve umarim hayata geçirebiliriz. Tabii ki buldugumuz tarihi yapilari da ayrica korumak istiyoruz” seklinde konustu.



“Yaptigimiz çalismalarla Inebolu’nun önemini daha da vurgulamak istiyoruz”

Kastamonu’nun, tarihte çok önemli kentlerden bir tanesi oldugunu söyleyen Kizilarslanoglu, “Türkiye’nin bilindigi üzere arkeolojik potansiyeli çok fazla, hemen hemen her sehirde tarihi sürece sahitlik eden veriler ve yapilasmalar var. Biz de ilk olarak Kastamonu’da çalisma baslatmaya karar verirken, özellikle antik dönemde var olan bölgeler arasi ticaret açisindan aktif oldugunu düsündügümüz kiyi bölgesindeki ilçeleri seçtik. Inebolu, Bozkurt ve Abana’da yüzey arastirmasi çalismasina uygun olan ilçelerimizdi. Diger ilçelerimizde de ilerleyen süreçte benzer çalismalar yürütmeyi planliyoruz ama yüzey arastirmasi kapsaminda her sezon 10-15 günlük bir süreçte çalisildigi için bütün ilçeleri bitirebilmemiz söz konusu degil. Bu yüzden ilk etapta Inebolu, Bozkurt ve Abana ile baslamak istedik. Antik dönemde de bu bölgenin önemi ticaret yollari üzerinde oldugu için büyük. Bu yüzden kiyi ilçelerimizin ticaret potansiyelini ve baglanti kurdugu bölgeleri, yerlesimleri, kentleri ve burada yasayan topluluklari ortaya çikarmak istedik. Bölgeye baktigimizda Paflagonya’nin kentlerinden bir tanesidir Kastamonu. Paleolitik dönemden itibaren Kastamonu’da bir yerlesim oldugunu biliyoruz. Henüz Paleolitik dönemi isaret eden bir veriye ulasamadik. Ama ticaretin aktif oldugu ve kentlerin büyüdügü Roma dönemine ve öncesine ait verilerimiz var. Yakinimizda, Tasköprü ilçemizde bilindigi üzere Pompeipolis de var. Bu yüzden bölge her dönemde önemli. Inebolu’nun yakin tarihimiz için de önemi herkes tarafindan biliniyor. Bizlerde yaptigimiz çalismalarla bütün bu verileri toplayarak ve birlestirerek aslinda Inebolu’nun önemini yeniden vurgulamak istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Arastirma Baskani Kizilarslanoglu, projeye izin veren Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü’ne, destek veren Kastamonu Valiligi, Kastamonu Üniversitesi, Inebolu Kaymakami Ahmet Vezir Baycar’a, Inebolu Belediyesi, Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü, Inebolu Orman Isletme Müdürlügü, Arkeoloji Müzesi ile yerel halka ve köy muhtarlarina tesekkür etti.

Arastirma ekibinde bakanlik yetkili uzmani olarak Kastamonu Arkeoloji Müzesi Uzmani Ismail Çoban, Kastamonu Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Rabia Aktas ve Arkeolog Berkay Kavak yer aliyor.
Kaynak: İHA