Depremzede Kadinlar, Osmanli Sanatini Günümüze Uyarlayarak Gelecek Nesillere Aktariyor

Osmaniye’de unutulmaya yüz tutmus geleneksel Türk sanatlarindan olan "sim sirma", kadinlar tarafindan günümüze uyarlanarak gelecege tasiniyor.

Depremzede Kadinlar, Osmanli Sanatini Günümüze Uyarlayarak Gelecek Nesillere Aktariyor
Osmaniye Halk Egitim Merkezi tarafindan açilan kursta usta ögretici Hatice Bahar ve ögrencileri, geçmisi Osmanli’ya dayanan saraylarda, sultanlarin giydigi kiyafetlerde ve kullandiklari esyalarda örnekleri görülen "sim sirma" sanatini günümüze uyarlayarak gelecek nesillere aktariyor. Eskiden evlilik hazirligi yapan genç kizlar için hazirlanan ve çeyizlerde kullanilan "sim sirma" sanati, simdilerde ayakkabi, tepsi içi, çanta, abajur, sapka, gözlük kilifi gibi aksesuar ve ev dekorasyonu alaninda yeniden gün yüzüne çikariliyor.

Unutulmaya yüz tutmus "sim sirma" sanatini açtiklari kursta gün yüzüne çikardiklarini söyleyen Osmaniye Halk Egitim Merkezi Usta Ögreticisi Hatice Bahar, "Maras isi dedigimiz ’sim sirma’, Osmanli döneminde Kahramanmaras’ta Dulkadiroglu Beyligi’nde yasayan Sitti Mükrime Hatun’un sarayimiza gelin gelmesiyle baslayan güzel bir serüvendir. Kahramanmaras’tan çikti ama daha sonra tüm Türkiye’mize yayildi ve bu meslegimiz günümüzde unutulmak üzere olan kiymetli bir dekoratif el sanatlarimiz aslinda. Ben de bu meslegi Osmaniye Gençlik Vakfi’nda, ögretiyorum gelen ögrencilerimize, ’sim sirma’ dekoratif el sanat olarak basladi ama alanin yelpazesi genis. Birçok alanda kullanilabiliyor ayakkabi, çanta, abajur, sapka, bot, terlik, tepsi içi, gözlük kilifi aksesuar ve ev dekorasyonu alaninda da genis olan bir yelpazeye sahip. Bilindigi üzere Osmanli saraylarinda padisahlarin kiyafetlerine kaftan olarak ince ince dokunup islenen bir meslek. Pazarlayacak alanimiz su anda yok bizim yaptigimiz ürünleri satisini yaptigimiz zaman bizim için çok daha iyi olur. Gelen ögrencilerimizin de ögrendigi isi hem meslege dökmek hem de yaptiklari isten para kazanmak hepimiz için cazip ve güzel olur" dedi.

Kaynak: İHA