Çanakale Bogazi'nda Caretta Caretta Ile Selfie

Çanakkale’de tüpsüz olarak, zipkin ile 20 metre derinlikte serbest dalis yapan rekortmen dalgiç Müjdat Turan, Çanakkale Bogazi’nda 7 metre derinlikte zipkinla avini beklerken karsilastigi carette caretta ile selfie çekti. Turan, caretta caretta ile selfie anlarini da saniye saniye kaydetti.

Çanakale Bogazi'nda Caretta Caretta Ile Selfie
Boyundan büyük, kilosundan daha agir trofe avlariyla sosyal medya fenomeni olan rekortmen dalgiç Müjdat Turan (51), dalis elbiseleri, gözlük, snorkel ve zipkiniyla geçtigimiz günlerde Dardanos açiklarinda bogazin derin sularina daldi. Dalis yaptigi sirada caretta caretta ile karsilasti. O anlar Turan’in su alti kamerasina yansidi. Turan caretta caretta ile selfie çekti. Çektigi selfieyi sosyal medya hesabindan paylasan Turan çok sayida begeni ve yorum aldi.

Marmara Bölgesi’nde çok nadir görülüyor

O anlari anlatan Müjdat Turan, "Balik avi için Dardanos açiklarinda daliyordum. Yaklasik 6-7 metre derinlikte caretta carettanin yüzdügünü gördüm. Sonra bir an onu çekmek geldi içimden. Çümkü benden hiç kaçmiyordu. Daldim. Dalisimi yaptim. Biraz onu sevdim. Onunla biraz oynadik. Sonra bu ani ölümsüzlestireyim dedim. Selfi çekeyim dedim. Çok güzel bir selfi oldu. Sempatik bir görüntü çikti ortaya. Ben de bunu takipçilerimle paylastim. Çok olumlu tepkiler aldim. Tabiki caretta carettalar Marmara Bölgesi’nde çok nadir gözüküyor. Buda bizim denizlerimizde ekosistemin devam etmesi açisindan çok önemli. Caretta carettalar, denizlerin ekosistemlerin devaminda önemli bir rol aliyor. Bu da sevindirici bir yön. Çanakkale Bogazimizda bunu görüntülemek bence çok güzeldi" dedi.



"Ona dokunmak çok heyecan verici"

Caretta carettaya dokundugunda hiç kaçmadigini ifade eden Turan, "Kedi, köpek seviyormusum gibi sevdim onu. Bana bakti sonra uzaklasti yavas yavas. Tabiki ona dokunmak çok heyecan verici. Çünkü caretta carettalar da dinazorlar çagindan kalan canlilardan bir tanesi. Bence çok güzeldi. Yaklasik 7-8 metre derinlikte denk geldi. Çok da akintili bir bölge. Dip yapisi kum olan bir bölgede. Genelde bu canlilar Marmara’da kumda kabuklularla ya da midyelerle besleniyor. Muhtemelen buraya beslenmek için geldi" diye konustu.

Kaynak: İHA