Bu Da Rize'nin Elektrikli Araci Açiklamasi 'Fafatuka'

Rizeli Bayram Kar, köyde daha rahat ve masrafsiz bir sekilde çay tasiyabilmek için elektrikli araç yapti.

Bu Da Rize'nin Elektrikli Araci Açiklamasi 'Fafatuka'
Istanbul’da yasayan Rizeli Bayram Kar, çay kesmek için yaz döneminde köyüne geliyor. Her çay kesimi yapmak için Rize’ye geldiginde köyünde bulunan dik rampalarin bulunmasi ve kendi araçlariyla çaylari tasimanin daha masrafli olmasi üzerine bir araç yapmaya karar verdi. Merkez’e bagli Ketenli köyünde ki atölyesinde çalismalara baslayan Kar, bir süre sonra tamamen masrafsiz ve kolay bir sekilde çay tasimanin yapilmasi için dorsesi olan bir araç tasarladi. Elinde bulunan malzemeleri kullanarak hiçbir ustadan yardim almadan bir elektrikli araç yapti. Yaptigi elektrikli araç sayesinde çay kesme zamanlarini tamamen masrafsiz hale getirdi. Yaptigi araçla birlikte köyde tur atan Kar, köylünün de gözdesi oldu. Arkasinda ki yük bölümü sayesinde çay bohçalarinin da tasinmasi kolay hale gelince köylü, kendisine de böyle bir araç yapilmasi için Kar’dan istekte bulunmaya basladi.

Bir uygulama da kodlayan Kar, aracinin ne kadar sarjinin kalip kalmadigini da telefon üzerinden ögrenebiliyor. Yaptigi aracin ismini de Rize yöresinde kelebege söylenen ‘Fafatuka’ koydu.

“En güzel özelligi masrafsiz olmasi”

Köyünde çay tasimayi tamamen masrafsiz hale getirdigini belirten Bayram Kar, “Köylerde çaylari tasimak cidden çok büyük bir problem. Yollar çok egimli ve kötü. Araçlar çok maliyetli. Dolayisiyla elimde olan malzemeleri degerlendirerek yük tasimak için bir araç yaptim. Elimde malzeme vardi. Yetenegimde var. Böyle bir araba tasarlamayi düsündüm ve yaptim. Çok da güzel oldu. Yüzde 70 egimli rampalardan 300-400 kiloluk bir yükle rahat bir sekilde çikabiliyorum. Bizim asagida bir yolumuz var. O yol çok egimli. Yorgun oldugunda çok zorlaniyorsun. Bu arabayla çok kolay oluyor. Indim esimle beraber çayimi topladim. Yükümü koydum arkasina çiktim yukariya kadar. Bu araç elektrikli. Bu sayede benzin derdi olmuyor. Fise takip iki saatte sarj edebiliyorsunuz. 5 kilowattlik bir motora sahip. Gayet de güzel oldu. Tamamen masrafsiz olsun diyorsak. Evin üzerine iki tane günes enerji sistemi koyabiliriz. En güzel özelligi masrafsiz olmasi. Motor bakimi yok. Köyümüzde yaslilar da var. Bu araci kullanmak çok basit. Herkes kullanabilir. 70 yasindaki biri bile çok rahatlikla kullanabilir. Su anda baya bir talep var. Su anda liste yapma durumu var. Allah’in izniyle daha güçlüsünü yapacagiz. Ismini ’Fafatuka’ koyduk. Karadeniz yöresine ait bir kelebek ismidir” ifadelerini kullandi.

“Bu köy için bulunmaz bir Hint kumasi”

Dik rampalari zorlanmadan aracin çiktigini ifade eden Irfan Kar, “Araç köy için çok ideal. Özellikle dik rampalar için çok ideal. Yakit gideri yok. Sadece elektrik gideri olan bir araç. Gayet güzel bir araç oldu. Herkesin de ilgisini çekiyor. Bu köy için bulunmaz bir Hint kumasi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA