Tunceli'de Hayvan Sevkiyatina Siki Denetim

Büyükbas ve küçükbas hayvanciligin yogun olarak yapildigi Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde hayvan sevkiyatlari artinca, veteriner hekimlerin gece gündüz süren denetim ve yol kontrolleri devam ediyor.

Tunceli'de Hayvan Sevkiyatina Siki Denetim
Tunceli’nin Pülümür, Ovacik, Nazimiye ilçelerinin yaylalariyla birlikte, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Sivas ve Tokat gibi illerin yaylalarina gitmek için yola çikan üreticilerin geçis güzergahi üzerinde kontrollerini sürdüren Çemisgezek ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne bagli veteriner hekimler, üreticilerin veteriner saglik raporu kontrolü, muhtemel hayvan hastaliklarinin yayiliminin engellenmesi, kayit disi hayvan hareketlerinin önlenmesi, hayvanlara asilama yapilip yapilmadiginin kontrolleri yapiliyor.

Yol kontrollerini sürdürürken mesai kavrami gözetmediklerini aktaran Veteriner Hekim Seyda Yildirim, "Küçükbas hayvanciligin yogun oldugu Çemisgezek ilçesinde görev yapmaktayiz. Ilçemizde yaz aylarinin gelmesi ve sicakliklarin artmasiyla, küçükbas hayvanlarin refahi ve iyi beslenmesinin saglanmasi amaciyla, üreticilerimizin yaylaya, meraya çiktigi bir dönemdeyiz. Ayrica, bununla beraber Kurban Bayrami sevklerinin gerçeklesecegi bir aydayiz. Burada yaptigimiz uygulamalarda, geçislerde göçer hayvancilik yapan üreticilerimizin tasidigi hayvanlarin refahini, araçlarin uygunlugunu kontrol ediyoruz. Kendilerini yaylaya göndermeden önce veteriner hekimlerimizin kontrolünden geçmelerini sagliyoruz. Bunlarin disinda ilçe tarim olarak asilar, hayvan hareketleri, hayvan hastaliklari, ihbari mecburi hastaliklar ile ilgileniyoruz. Küpeleme, yani kimliklendirme çalismalari yapiyoruz. Bu yogun dönemde gün içerisinde yol kontrol denetimlerimiz gerçeklesiyor. Bu denetimlerde kolluk kuvvetlerinin destegini de aliyoruz" dedi.

Üreticiler kurallara uydugu için genelde rutin ve sorunsuz bir sekilde denetimlerin gerçeklestigini belirten Yildirim, "Üreticiler resmi veteriner saglik raporu ile geçis yapmaya dikkat etmeliler. Geçis yapacaklari araçlarda maksimum hayvan sayisini asmamalari gerekiyor. Hayvanlarin asiri hizli veya sarsintiyla tasinmamasi gerekiyor. Hasta hayvanlarin ayri bir sekilde tasinmasi, saglikli hayvanlarin yaninda olmamasi gerekiyor. Bizler, yogun geçen bu süreçlerde mesai saati gözetmeksizin gece saat üç, dört, bes, sabah saat alti gibi, bu saatlerde bile çalismalarimizi sürdürmekteyiz" diye konustu.

Küçükbas üreticisi ve ayni zamanda nakliyeci olan Sedat Sahin ise, "Veteriner hekimlerimizden hepsinden raziyiz. Hepsinden Allah razi olsun. Sabah 5, aksam 5’e kadar buradalar. Bizi yalniz birakmiyorlar. Saat 4 veya 5’te bile yolda görüyorum. Ekiplerimiz çok iyi. Hepsine çok tesekkür ediyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA