Çay Bardagina Sigmayan Lapseki Kirazinin Hasadina Baslandi

Çanakkale’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Lapseki ilçesinde, çay bardagi bogumundan geçmeyen kirazlarin hasadina baslandi. Lezzeti kadar iriligiyle de meshur olan, çay bardagina sigmayan ve 1 liradan büyük olan ‘Ziraat 900’ cinsi kirazlar tüketiciyle bulusuyor. Bardaga sigmayan ’Ziraat 900’ cinsi kiraz piyasada 200 ile 250 TL arasinda satiliyor.

Çay Bardagina Sigmayan Lapseki Kirazinin Hasadina Baslandi


Kiraz ve seftali üretimiyle öne çikan Lapseki ilçesi, meyve yetistiriciliginde önemli bir merkez konumunda yer aliyor. Lapsekili üreticiler, bir süredir kiraz hasadina devam ediyor. Her gün toplanan kirazlar Istanbul’a hallere gönderiliyor. Lapseki’nin lezzeti ve iriligiyle meshur kirazlari buradan da tüketicinin sofralarina ulastiriliyor. Lapseki kirazi, aromasini toprak yapisindan aliyor. Son günlerde ise çay bardaginin bogumundan geçmeyecek kadar iri ve 1 liradan büyük olan ’Ziraat 900’ cinsi kirazlar toplanmaya basladi.

Lapseki’de bu yil yaklasik 10 bin dekar alanda kiraz üretimi yapiliyor.

Lapseki’nin seftali, kiraz ve nektarin ile adindan söz ettirdigini belirten ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Tabiri caizse meyve depomuz. Kirazimizin hasadi basladi.

Çay bardagindan da kirazlarimiz geçmiyor. Lapseki geçis ilkim özelliklerini tasiyan bir ilçemiz. Üreticilerimiz bilinçli ve neyi nasil sekilde yapmasi gerektigini çok iyi biliyor. Böyle olunca da agizda iz, lezzet ve nefaset birakan bir saglikli ürünler ortaya çikiyor. Kirazda aranan ilk parametre irilik, renk, tat. Bizde ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü olarak üretimin en basindan sonuna kadar üreticilerimizin yaninda olmaya devam ediyoruz. Böyle üreticilerimizle, tüketicilerde memnun oluyor. Tüketicilerimiz üzerinde Lapseki, Çanakkale yazan tüm ürünleri gönül rahatligiyla saglikli bir sekilde tüketebilirler. Biz basindan sonuna kadar bunun takipçisiyiz. 7 bin ile 10 bin dekar arasinda bir üretimimiz var. Istanbul Çanakkale ürünlerinin çikmasini ve satmasini bekliyor. Ihracatçilarda Çanakkale ürünlerini bekliyor. Suanda bardaga sigmayan bu kiraz 200 il 250 lira arasinda satiliyor” dedi.



Emekli sinif ögretmeni olan ve 25 yildir kiraz üreticiligi yapan Cahide Çoban, doga sevgisinden dolayi kiraz üreticiligine basladigini belirterek, “Kiraz hasadimiz basladi.

Rekolteden çok memnunum. Alici sikintimiz yok. Sürekli ürünlerimiz tercih ediliyor. Kaliteli, raf ömrü çok uzun ürün yetistiriyoruz. Aromasi yüksek çay bardagina sigmayan lezzetli bir kirazimiz. Kirazimiz 200 ile 250 lira arasinda satiliyor. Bu ürünümüz toplandiktan sonra Istanbul’a hale ve büyük marketlere gidiyor. Iyi mal, iyi para demek oluyor. Bardaga sigmayan bu kirazimiz 1’inci kalite. Ortalama fiyati 200 ile 250 lira arasinda geliyor. Bu kirazimiza talep çok. Bende bir emekçiyim. Kiraz toplayan çalisanlarimin yani sira ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerine de tesekkür ederim” diye konustu.



Bardaga sigmayan ’Ziraat 900’ cinsi kiraz piyasada 200 ile 250 TL arasinda satiliyor.
Kaynak: İHA