Ordu'da 22 Bin Samuray Arisi Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Için Dogaya Salindi

Ordu’da, son yillarda Dogu Karadeniz’deki findik bahçelerinde görülen ve findigin olusumuna büyük oranda zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsaminda 22 bin samuray arisi dogaya salindi. Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, samuray arisi ile birlikte kahverengi kokarca zararlisiyla etkili bir mücadele edilecegini söyledi.

Ordu'da 22 Bin Samuray Arisi Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Için Dogaya Salindi
Kahverengi kokarca (halyomorpha halys) zararlisi ile biyolojik mücadele çerçevesinde Samsun Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü laboratuvarinda üretilen samuray arilari (trissolcus japonicus), kahverengi kokarcanin en etkili oldugu illerden birisi olan Ordu’da belirlenen örnek bir findik bahçesinde dogaya salindi. Il genelindeki findik bahçelerinde dogaya salinan toplam 22 bin samuray arisi, kokarca ile mücadelede büyük rol oynayacak.

Ordu Tarim ve Orman Il Müdürü Kemal Yilmaz, son yillarda findik basta olmak üzere birçok meyve ve sebzeye zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele için yogun çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Kahverengi kokarcanin çok hizli bir sekilde yayildigini, 300’den fazla bitkiye zarar verdigini belirten Yilmaz, bu nedenle de mücadelesinin oldukça zor bir zararli oldugunu kaydetti.



“40 bin kislakta kimyasal çalisma yapildi”

Yilmaz, kahverengi kokarca ile mücadele için eylem plani hazirladiklarini ve bu plan dogrultusunda çalismalar yürüttüklerini belirtti.

Mücadele çalismalari kapsaminda çok sayida egitimler verildigini ve 40 bin kislakta ilaçli mücadele çalismasi yapildigini aktaran Yilmaz, “700’ün üzerinde egitim faaliyeti gerçeklestirdik. Vatandaslarimiza kahverengi kokarcayi tanitmaya ve mücadelesi hakkinda bilgiler vermeye çalistik. Kislaklarda ilaçli mücadele, findik bahçelerimizde ise kimyasal mücadele çalismalari gerçeklestirdik. Mücadele kapsaminda 40 bin kislakta ilaçli mücadele gerçeklestirdik. Ayrica feromon tuzaklar asmak suretiyle biyoteknik mücadele gerçeklestirdik” seklinde konustu.



“22 bin samuray arisi kahverengi kokarca ile mücadele edecek”

Kahverengi kokarca ile mücadelenin en etkin yolunun biyolojik mücadele oldugunu vurgulayan Yilmaz, “Su anda tam samuray arisini birakma dönemi geldi. Kahverengi kokarcalar su dönemde çiftlesti ve yumurta birakma döneminde. Iste bu yumurtalari parazitleyecek samuray arilarini da biz su an dogaya birakmis olduk. Il genelinde 22 bin samuray arisini dogaya biraktik. Sahil ilçelerimizin tamaminda ve sahile yakin ilçelerimizin de alt kesiminde yer alan bölmelere bu samuray arisini birakmak suretiyle biyolojik mücadeleyi de baslatmis olduk” ifadelerine yer verdi.

“15 gün boyunca ilaçli mücadele yapilmamasi gerekiyor”

Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, samuray arilarinin dogaya saliniminin ardindan 15 gün ilaçli mücadele yapilmamasi gerektigine dikkat çekerek, “Sonrasinda biz uzmanlarimiz sahada yapacaklari tespitlere göre yeni bir ilaçlama gerekirse de bunun duyurusunu yapacagiz ve üreticilerimizden yeni bir ilaçlama yapmalarini isteyecegiz. Ancak su an bu samuray arisi biraktigimiz alanlara 15 gün süreyle ilaçlama yapmayacagiz. 15 gün sonrasinda ne yapacagimiza dair tekrar üreticilerimizi bilgilendirmemiz olacak. Eger zararliyi görmüyorsak, bahçelerimizde rastlamiyorsak zaten hiçbir sekilde ilaçlama yapmamiza da gerek yok” diye konustu.



"Findik basta olmak üzere birçok ürün ciddi bir zararli"

Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Betül Bayrakli, enstitü olarak kahverengi kokarcanin hem popülasyon takibini, hem de biyolojik mücadelesiyle ilgili çalismalari yürüttüklerini ve yürütmeye devam edeceklerini söyledi.

Kahverengi kokarcanin, önemli ihracat ürünü olan findik basta olmak üzere birçok ürün için zararli olan bir zararli oldugunu dikkat çeken Bayrakli, mücadele çalismalari hakkinda bilgilendirmede bulundu.

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri tarafindan samuray arilari, kahverengi kokarca zararlisina karsi dogaya salindi.

Fatsa ilçesi Mesebükü Mahallesi’ndeki örnek bir findik bahçesinde düzenlenen programa, Vali Muammer Erol, AK Parti Ordu Milletvekili Ibrahim Ufuk Kaynak, MHP Ordu Milletvekili Naci Sanlitürk, Tarim ve Orman Bakanligi Gida Kontrol Genel Müdür Yardimcisi Yunus Bayram, Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Celal Tezcan ile diger protokol üyeleri katildi.

Kaynak: İHA