Lapseki'de, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Zirai Ilaç Atiklariyla Mücadele Baslatildi

Çanakkale’nin kirazi, seftalisiyle ünlü meyve deposu Lapseki ilçesinde 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, ‘Zirai Ilaç Ambalaj Atiklarinin Toplanarak Geri Dönüsümü ve Bertarafi Projesi’ kapsaminda çiftçilerin tarla ve bahçelerini ilaçladiktan sonra zirai ilaç atiklarinin toplanmasi için, 12 köyde 25 noktaya zirai atik konteynerleri yerlestirildi.

Lapseki'de, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Zirai Ilaç Atiklariyla Mücadele Baslatildi


Çanakkale’de 2016 yilinda ’Zirai Ilaç Ambalaj Atiklarinin Toplanarak Geri Dönüsümü ve Bertarafi Projesi’ baslatildi. Bayramiç ilçesinde pilot uygulama olarak baslatilan projede, 2024 yilina kadar 6 ilçede, 135 köy ve mahallede zirai ilaç atiklarinin toplanmasi için toplam 302 konteyner yerlestirildi. 8 yilda Çanakkale’de zirai ilaç atiklariyla mücadelede 28 bin 500 kilogram atik bertaraf edildi. Projeyle, toprak ve su kaynaklari kirliliginden korundu. Çiftçilerde bilinçlendirme ve farkindalik olusturuldu. Geri dönüsüm yoluyla ekonomiye katki saglandi. Proje kapsaminda, Proje kapsaminda, çiftçilere zirai ilaç ambalajlarinin çevre kirliligi olusturmadan konteynerlere nasil atilacagi konusunda egitimler veriliyor. Ambalaj atiklarinin toplanmasi ve bertaraf edilmesi için gerekli imkan saglaniyor.

Zirai ilaç atiklariyla mücadele meyve deposu Lapseki’de de basladi

Çanakkale’de 2016 yilinda ’Zirai Ilaç Ambalaj Atiklarinin Toplanarak Geri Dönüsümü ve Bertarafi Projesi’ kapsaminda kirazi, seftalisiyle ünlü meyve deposu Lapseki ilçesinde 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, ‘Zirai Ilaç Ambalaj Atiklarinin Toplanarak Geri Dönüsümü ve Bertarafi Projesi’ kapsaminda çiftçilerin tarla ve bahçelerini ilaçladiktan sonra zirai ilaç atiklarinin toplanmasi için Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerince, 12 köyde 25 noktaya zirai atik konteynerleri yerlestirildi.

Uygulamanin kendilerine büyük kolaylik sagladigini belirten Subasi köyünden üretici Muammer Okutucu, “Bizim için büyük kolaylik oldu. Eskiden toplayip kendimiz yakarak imha ediyorduk. Artik zirai atiklari toplayip, konteynira atiyoruz. Yetkililer gerekeni yapiyor” dedi.



Subasi köyünden üretici Ahmet Ulu, “Zirai atiklari eskinden kendimiz imha ediyorduk. Artik belirli noktalara yerlestirilen zirai atik toplama konteynirlarina atiyoruz. Bu konuda bilinçli olmak daha iyi oluyor. Bize bu konuda gerekli egitimlerde veriliyor. Bu uygulamayi yerinde buluyoruz. Eskiden yerlere atilan zirai atiklardan dolayi zehirlenmeler yasaniyordu. Bu proje ile bu tehlike de ortadan kalkti” diye konustu.



Il Tarim ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale’nin bitkisel üretimde önemli bir yere sahip oldugunu belirterek, “120’den fazla ürün çesidiyle oldukça genis bir ürün yelpazesi var. Bu ürünlerin 7 tanesinde ülke siralamasinda 1’inci siradayiz. 40’a yakin üründe de ilk 10’da yer aliyoruz. Bu ürünlerin içerisinde Çanakkale domatesi, Bozcaada üzümü, Yenice biberi, Biga pirinci gibi bir çok üründe de cografi isaret aldik. Bayramiç beyazi ürünü ayni zamanda Avrupa Birligi Cografi isaret ürünü aldi. Bitkisel üretimin bu kadar önemli oldugu bir yerde Tarim ve Orman Bakanligi olarak bizler üretimi desteklemenin, kaliteli verimi arttirmanin yani sira çevresel faktörleri, sürdürülebilirligi, iyi tarim uygulamalarina da önem veriyoruz. Bu tür projeleri destekliyoruz. bitkilerde ekonomik kayiplara neden olan hastalik, zararli ve yabanci otlardan korunmak amaciyla uygulanan zirai ilaçlarin ambalaj atiklarinin çevreye zarar vermemesi için toplanarak bertaraf edilmesini ve geri dönüsümünü sagliyoruz. Projemiz 6 ilçe, 135 köyde 302 konteynerle devam ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA