Engelli Bireylerin Topluma Kazandirilmasini Amaçlayan Model Ev Projesi Hayata Geçirildi

Ankara Etlik Sehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi tarafindan hizmete sunulan ve ilk olma özelligi tasiyan Model Ev projesi sayesinde engelli bireyler, ev ortamlarini kendi yeteneklerine göre düzenleme ve günlük yasam aktivitelerine tam katilim imkani bulacak.

Ankara Etlik Sehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Ergo terapi Biriminde açilisi yapilan "Model Ev" Projesi, hastalarin ev ortamlarini kendi yeteneklerine göre düzenleme ve günlük yasam aktivitelerine tam katilima tesvik ediyor.

Engelli bireyler tarafindan Hastanede tedavi gördügü esnada kullanilabilecek olan TSE kriterlerine uygun bir sekilde tasarlanan ve hazirlanan Model Ev sayesinde bireyin fonksiyonel kazanimlarinin gerilemesi veya yaralanmayi önlemek için çevreyi birey odakli düzenlemesi amaçlaniyor.

Model ev ayrica gerekli ve istenen günlük faaliyetlerin emniyetle gerçeklestirilmesini, bireyin günlük yasamini sürdürebilme yetenekleri ve yasam kalitelerini en üst düzeye çikarmayi hedefliyor.

Fizik Tedavi Hastanesinde tedavi sürecini tamamlayip taburcu olacak tüm engelli bireylerin, evlerinde kimseye bagimli olmadan nasil yasayabileceklerini ve isterlerse kendi evlerinde bu sistemi nasil kuracaklarini “Model Ev” sayesinde ögrettiklerini Ankara Etlik Sehir Hastanesi Koordinatör Bashekim Yardimcisi Uzm. Dr. Bekir Demirtas," Model Evimiz’de bir evde olmasi gereken tüm yasam alanlari mevcut. Sizler de göreceksiniz ki mutfak tezgahinda yapacaginiz belki de 5-10 santimetrelik bir degisiklik, bir kisiyi baskasina bagimli olmaktan kurtaracak. Bu projede çok büyük bir emek, özveri ve basari var. Ben de basta ergoterapist arkadaslarimiz olmak üzere projede emegi geçen Hastane Yöneticilerimize ve çalisanlarimiza çok tesekkür ediyor, Ankara Etlik Sehir Hastanesi olarak daha birçok önemli basariya ve ilklere birlikte imza atmayi diliyorum" Ifadelerini kullandi.

Ankara Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe ise bireyin fonksiyonel kayip yasadiktan sonra yeni hayatina alisma sürecinde farkli ihtiyaçlar hissettigini dile getirerek, “Bu ihtiyaçlari gerçeklestirmek ve yeni hayata tekrar tutunmak amaciyla Model Ev’de küçük modifikasyonlarla hastalarimizin hayata çok daha siki tutunmasini, o hayata sahip çikmalarini ve kendilerini yakinlarinin üzerinde bir yük degil; onlara yardimci ve kendi islerini görür tarzda hissetmelerini amaçliyoruz” ifadelerini kullandi.

Açilista, Ergoterapi birim sorumlu hekimi Prof. Dr. Ebru Karaca Umay, Bashekim Vekili Dr. Ögt. Üyesi Aysegül Yaman, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Bashekim Yardimcisi Dr. Nihat Ülgen ve hastane personeli de yer aldi.
Kaynak: İHA