Disisleri Bakani Fidan'in Çin Temaslarinda Uygur Türkleri, Ekonomik Ve Küresel Konular Öne Çikti

Disisleri Bakani Hakan Fidan’in Çin’e gerçeklestirdigi resmi ziyaretlerde yaptigi görüsmelerde Uygur Türkleri, ekonomik ve küresel konular ele alindi.

Çin’e resmi ziyaret gerçeklestiren Disisleri Bakani Hakan Fidan, Pekin’de Çin Komünist Parti (ÇKP) Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve Hukuki Isler Komisyonu Baskani Çen Vençing, Devlet Baskan Yardimcisi Han Zheng, Disisleri Bakani Wang Yi ve Urumçi’de Sincan Uygur Özerk Bölgesi (SUÖB) Parti Sekreteri Ma Xingrui ve SUÖB Valisi Erkin Tuniyaz ile görüstü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan’in Çin ziyaretinte Uygur Türkleri, ekonomik ve küresel konular ele alindi.

Uluslararasi yatirimlarinin toplami 1,3 trilyon dolar olan Çin’in Türkiye’deki yatirimlari 5,1 milyar dolar tutarinda. Ekonomik alanda Çin makamlarina verilen mesajlarda, Çinli sirketlerin Türkiye’ye dogrudan yatirimlarinin tesvik edilmesinin beklendigi aktarildi. Çin’in Asya’da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortagi oldugu vurgulanirken, Türkiye’nin aleyhine seyreden ticaret açiginin azaltilmak istendigi belirtildi. Ayrica görüsmelerde, Çin’in özellikle tarim ve gida ürünlerinden daha fazla ithalat yapmasi ve daha fazla Çinli turistin Türkiye’ye seyahatinin tesvik edilmesinin beklendigi aktarildi. Çin ile nükleer dahil enerji konusunda isbirligi yapilmak istendigi belirtildi.

Filistin’in barisi için Türkiye ve Çin’den ortak çalisma

Filistin konusunda hem Türkiye hem Çin, Gazze’de bir an önce ateskes ilan edilmesi ve iki devletli, baskenti Dogu Kudüs olan, 1967 sinirlari temelinde bir baris anlasmasi saglanmasini istendigi vurgulandi. Görüsmelerde, Türkiye ve Çin’in Filistin’de barisin saglanmasi için birlikte çalisma yürütecegi belirtildi. Öte yandan Tayvan konusunda Türkiye’nin tutumunun ‘tek Çin’ politikasini izledigi aktarildi.

Bakan Fidan’in Urumçi’ye gerçeklestirdigi ziyaret, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 2012 yilinda basbakanlik döneminde gerçeklestirdigi ziyaretten bu yana yapilan en üst düzeyli ziyaret oldu. Uygur Türklerinin Çin ile Türk dünyasi ve Çin ile Islam dünyasi arasinda bir köprü oldugu belirtilerek, etnik, dini ve kültürel baglara sahip olunan Uygur Türkleri’nin Türkiye için önemi vurgulandi. Çin’in egemenligine ve toprak bütünlügüne saygi duyuldugu ifade edilerek, Uygur Türklerinin ve Çin’de yasayan diger tüm halklarin refah ve huzur içinde olmasinin dan ürkiye’yi fazlasiyla memnun edecegi aktarildi. Uygur Türklerinin kültürel haklarinin korunmasi ve degerlerini yasamasi konusunda Türk dünyasinin ve Islam dünyasinin hassasiyetlerinin giderilmesi ve bunu ortaya çikaran nedenlerin tamamen ortadan kalkmasinin herkes bakimindan büyük fayda saglayacagi dile getirilerek, bu konudaki alginin degismesinin ancak Çin’in atacagi adimlarla mümkün olacagi belirtildi.
Kaynak: İHA