Ordu'da Gal Arisina Karsi Biyolojik Mücadele Baslatildi

Ordu’da, kestane ormanlarinin gelisimini zayiflatan, sürgün ve çiçek olusumuna engel olan kestane gal arisina (Dryocosmus kuriphilus) karsi biyolojik mücadele baslatildi. Düzenlenen program çerçevesinde kestane ormanina 200 adet torymus sinensis adli böcek salindi.

Ordu'da Gal Arisina Karsi Biyolojik Mücadele Baslatildi
Kestane ormanlarinin gelisimini zayiflatan, sürgün ve çiçek olusumuna engel olan kestane gal arisina karsi mücadelede kullanmak üzere, Ordu Orman Isletme Müdürlügü. Biyolojik Mücadele Laboratuvari’nda çogaltilan torymus sinensis adli böceklerle biyolojik mücadele için çalisma baslatildi. Ormana salinimi yapilan böcekler, gal arisinin yerlestigi yumrulara yumurtalarini birakiyor, çikan böcekler zararli türün yumurtasini ve larvasini yiyerek çogalmasini engelliyor.

“Doganin bu böceklerle dengeye gelmesini saglayacagiz”

Orman Bölge Müdürü Ahmet Ulukan, kestane gal arisiyla ilgili biyolojik mücadele çalismalarinda kullandiklari torymus sinensis adli böcegin dogaya saliniminin yapilacagini söyledi.

Ulukan, “Gal arisi dedigimiz böcek, kestanelerde çiçek olusumunu ve çiçek olusumu olmadigi için de meyve olusumunu olumsuz etkilemekte. Bu da aricilarimiz ve kestane meyvesini tüketimi anlaminda da problem olusturmakta. Vatandaslarimizdan da mücadeleyi yapmamiz için yogun bir talep gelmekteydi. Biz de bölge müdürlügümüzdeki laboratuvarimizda, Ordu’da laboratuvarimizda su ana kadar toplamda 5 bin 500 adet torymus sinensis adli türümüzü ürettik ve dogaya saldik. Bugün de burada insallah dogaya salacagiz. Doganin bu böceklerle dengeye gelmesini saglayacagiz” diye konustu.



“Kimyasal mücadelenin yan etkileri var”

Ormanlik alandaki kimyasal mücadelenin yan etkilerinin oldugunu söyleyen Ulukan, “Bu böcek, larvalarin oldugu gal arilarinin üzerine konarak yumurtasini birakmakta ve bir yillik gelisiminden sonra da bir önümüzdeki yil yaklasik bir tanesi 70 adet böcek olarak çikacaklar ve dogadaki dengeyi saglayamaya baslayacaklar. Insallah yöremizdeki aricilarimiza ve kestane meyvesini toplayan vatandaslarimiza da faydasi olur. Biz, Orman Genel Müdürlügü olarak hiç bir sekilde ormanlik alanlarda kimyasal ilaç kullanmiyoruz. Çünkü bunu çok büyük yan etkileri var. Biz dogaya tamamen uyumlu biyolojik ve biyoteknik anlamdaki mücadeleleri yapmaya gayret gösteriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, kestanenin Ordu için önemli bir bitki oldugunu, gal arsinin ciddi zararlar verdigini belirterek, biyolojik mücadelenin önemine degindi.

Ordu Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Akin Çiftçi ise 2 yildan bu yana kestane bali üretiminde sikintilarin oldugunu ifade ederek, bu mücadelenin önemli oldugunu vurguladi.

5 bin 500 böcek dogaya salindi

Konusmalarin ardindan Ordu Orman Isletme Müdürlügü sahasinda 200 adet böcegin ormana salinimi yapildi. Öte yandan zarar görmüs kestane ormanlarina 2021 yilindan bugüne kadar 3 bin 500, bu yil ise 2 bin adet olmak üzere toplamda 5 bin 500 adet yirtici böcegin salinimi yapildigi belirtildi.

Programa, Ordu Valisi Muammer Erol, Ulubey Kaymakam Vekili Furkan Türkay Kayis, Ulubey Belediye Baskani Isa Türkcan ve Ordu Orman Isletme Müdürü Ugur Aktas da katildi.

Kaynak: İHA