Geçmisi 10 Bin Yil Öncesine Dayanan Siyezden Yapilan Ekmekler, Diyabet Hastalarindan Büyük Ilgi Görüyor

Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde yetistirilen siyez bugdayi ile yapilan ekmekler, Türkiye’nin dört bir yanindaki diyabet hastalarindan yogun ilgi görüyor.

Geçmisi 10 Bin Yil Öncesine Dayanan Siyezden Yapilan Ekmekler, Diyabet Hastalarindan Büyük Ilgi Görüyor
Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde yetistirilen cografi isaretli siyez bugdayi büyük ilgi görüyor. Ilçede çiftçiler tarafindan siyez bugdayindan yapilan ekmek ve benzeri ürünler ise Türkiye’nin farkli sehirlerine gönderiliyor. Geçmisi 10 bin yil öncesine dayanan ve "Hitit bugdayi" olarak anilan siyez ile yapilan ekmekler ise farkli sehirlerde yasayan diyabet hastalarinca tercih ediliyor. Glisemik indeksinin düsük olmasi ve metabolizmayi hizlandirmasi sebebiyle diyabet hastalarindan büyük ilgi gören siyez ekmegi, çiftçinin de yüzünü güldürüyor. Ihsangazi ilçesinde siyez yetistiriciligi yapan genç çiftçi Yasin Cigerci, siyez bugdayi ile katma degerli ürünler üreterek daha çok kazanç sagladiklarini belirtti.



“Hiçbir katki maddesi kullanmadan ekmeklerimizi yapiyoruz”

Siyez unuyla yapilan ekmeklerde hiçbir katki maddesi kullanilmadigini belirten Cigerci, “Kastamonu’nun Ihsangazi ilçesinde genç çiftçi olarak siyez üretimi ve çiftçilik yapiyorum. Atalarimdan kalan bu mirasi gelecek nesilere aktarmak istiyorum. Siyez bugdayi çok önemli, bugdaylarin da atasidir. Biz de kendi degirmenimizi kurduk ve siyez unu yapiyoruz. Bu siyez bugdayindan da ekmek yapiyoruz. Hiçbir katki maddesi kullanmadan ekmeklerimizi yapiyoruz. Içerisinde sadece siyez unu, siyez mayasi ve kristal kaya tuzu var. Suyunu ilave ettikten sonra yogurma islemini yapip yaklasik 1 saat dinlenmeye birakiyoruz. Dinlendirdikten sonra hamuru, yuvarlak sekilde yapip ekmegimizi pisiriyoruz. Ekmegimizi daha sonra odun atesi ile bulusturuyoruz. Közün sicakligi ile vatandaslarimizla bulusturuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA