'Anadoludakiler' Programinin Tanitimi Yapildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan uygulanan "Anadoludakiler" projesinin tanitim programi düzenlendi.

'Anadoludakiler' Programinin Tanitimi Yapildi
Istanbul Atatürk Kültür Merkezi’ndeki program Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan ile Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir’in katilimlariyla gerçeklestirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan "Anadolu’daki Bereket, Birikim ve Beceri" mottosuyla hayata geçirilen proje, Kalkinma Ajanslari ve Bölge Kalkinma Idareleri araciligiyla yürütülecek.

Emine Erdogan, program öncesinde, beraberindekilerle el dokumasi kumaslar, halilar, takilar, dogal kokular, aksesuarlar ve gidalarin sergilendigi "Anadoludakiler" sergisini gezdi, Kalkinma Ajanslari Genel Müdürü Ahmet Simsek ile stant yetkililerinden ürünler hakkinda bilgi aldi. Emine Erdogan ayrica, sergi gezisi sirasinda davetliler, stant görevlileri ve basin mensuplariyla fotograf çektirdi.

Emine Erdogan, bakir ürünlerin yer aldigi stantta, bakir kaseye vurarak isleme yapti.

Sanatçi Özhan Eren’in türkü söyletisi ile "Anadoludakiler" grubunun dans gösterisiyle baslayan programda, projenin tanitim videosu izletildi.

Programin açilis konusmasini yapan Kalkinma Ajanslari Genel Müdürü Ahmet Simsek, (SOGEP)-Anadoludakiler programinin içerigine iliskin bilgilendirmelerde bulundu.

Programda konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir da, “Binlerce yildir medeniyetlere ev sahipligi yapmis, uygarliklarin besigi, tarih ve kültür hazinesi Anadolu, zenginliklerinin, bizleri birlestiren harcimizdir. Bollugun ve bereketin cografyasi Anadolu, jeostratejik konumuyla, yer alti ve yer üstü kaynaklariyla, havasiyla, suyuyla, bizi biz yapan essiz sevdamizdir. Bire bin veren bereketli topraklariyla, bin bir çesit çiçegin açtigi kadim mirasimizdir" dedi.

“21 Cografi isaretli ürün Avrupa Birligi nezdinde tescil edildi”

Kacir, bugün itibariyla tescilli 1597 cografi isaret ve geleneksel ürüne sahip olduklarini ifade ederek, “Zengin kültür ve tarim mirasimizin temsilcisi cografi isaretli ürünlerimiz, uluslararasi sahada da kalitesini ve özgünlügünü kanitliyor. Gaziantep baklavasindan Aydin incirine, Malatya kayisisindan Milas zeytinyagina, Giresun tombul findigindan Antakya künefesine, Ayas domatesinden Maras tarhanasina kadar 21 cografi isaretli ürünümüzü Avrupa Birligi nezdinde de tescil ederek bu ürünlerimizin uluslararasi taninirligina ve korunmasina katki sagladik” seklinde konustu.

Kalkinma Ajanslari eliyle sürdürülebilir kalkinma hedeflerine yönelik yaklasik 26 bin projeye 75 milyar liranin üzerinde destek verdiklerini hatirlatan Kacir, "Yararlanicilarin es finansmani ile birlikte 126,5 milyar liralik yatirim hacmi olusturduk. Yine son 5 yilda tamami hibe olan, 344 milyon avro uluslararasi kaynagi yerel kalkinma amaçli projeler için sehirlerimize sunduk. 2014’ten bu yana GAP, DAP, KOP ve DOKAP Bölge Kalkinma Idarelerimizle basta tarim ve sulama olmak üzere, kültür, sosyal içerme, turizm, kirsal kalkinma ve enerji alanlarinda 4 bin 750 projeye 32,6 milyar lira destek sagladik” ifadelerini kullandi.

Kacir, Anadoldakiler Destek Programina iliskin de açiklamalarda bulunarak, “Bugün bu kiymetli bulusmada sizlerle bir müjdeyi de paylasmak isterim. ’Anadoludakiler’ hareketimiz kapsaminda, 81 ilimizin tamaminda, Kalkinma Ajanslarimiz ve GAP Bölge Kalkinma Idaremiz tarafindan yerel üretim ve kalkinmaya yönelik Anadoludakiler Destek Programi’ni bugün itibariyla baslatiyoruz. Kriterlerimiz çerçevesinde projeleri basarili olan girisimcilerimizi, kooperatiflerimizi, usta ve zanaatkarlarimizi bu program ile destekleyecegiz. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde, ’Yerel Kalkinma Hamlesi’ vizyonumuz dogrultusunda, yerel üretim degerlerimizi yenilikle bulusturan, geleneksel degerlerden beslenen, sanayi ve teknolojiden güç alan bir yerel kalkinma modelini adim adim hayata geçirecegiz. Yerel üreticilerin geleneksel bilgi ve becerilerini modern teknolojiyle harmanlayarak, bir taraftan ürün kalitesini gelistirirken diger yandan üretim kapasitesini artirmaya devam edecegiz. Bölgesel potansiyelleri kesfederken, yerel ekonomilerimizi canlandiracagiz. Bölgeler arasindaki esitsizligi azaltirken, her kesimden insanimizin yasam kalitesini yükselterek topyekûn kalkinmayi tesis edecegiz" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan ise yaptigi konusmada, “Bu projeyle Anadolu’muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanitmayi, yeniliklerle günümüze tasimayi, vatandaslarimiz ve tüm insanligin istifadesine sunmayi amaçliyoruz. Ayni zamanda, yerel ürünlerimizi markalastirarak ve küresel pazarlara tasiyarak ulusal kalkinmayi desteklemeyi hedefliyoruz. Inaniyorum ki bu anlamli projenin her bir destekçisi, insanligin asirlardir ilmek ilmek dokudugu Anadolu medeniyeti kumasina, kendi ipliginden bir dügüm atacak, yasatmak istedigimiz mirasi daha güçlü bir sekilde gelecege tasiyacaktir. Bizi biz yapan Anadolu, toprakla bulusarak berekete, soframiza eriserek birikime, kalbimizden dökülerek beceriye dönüsür” ifadelerini kullandi.

Emine Erdogan, modern iletisim teknolojilerinin tüketim merkezli, haz ve hiz odakli bir yasamin araci haline gelirken dünyayi kültürel bir kurakliga sürükledigini vurgulayarak, "Buradan, kendi alanlarinda uzman sanatçilarimiza, seflerimize, tasarimcilarimiza, kamuoyu önüne çikmis taninmis isimlerimize seslenmek istiyorum. Hepiniz bir mesajin tasiyicisi, bir temsiliyet merkezi, adeta modern birer hikaye anlaticilarisiniz. Tükenmez içerigi ve baska yerde bulunmaz zenginligiyle Anadolu, en degerli mesajiniz, anlattiginiz en özel hikayeniz olsun. Her birinizin, ’Anadoludakiler’ projesinin dijital kültür elçileri haline gelmesini, birikim ve becerilerinizle yerel girisimlere yol göstermenizi temenni ediyorum” seklinde konustu.

Bakan Kacir, Emine Erdogan’a Kütahya çinisinden yapilan tabloyu takdim etti.

Moderatörlügünü Danilo Zanna’nin yaptigi, sef, seyyah ve arastirmaci Ömür Akkor, Talip Murat Kolbasi ve tasarimci Dilek Hanif’in konusmaci oldugu panelin de yer aldigi programda, sanatçi Firat Neziroglu atölye çalismasi yapti.

"Anadoludakiler" projesiyle, topraklarin tarimsal bereketinin, mutfak kültürünün kilerleri dolduran birikiminin, zanaatkarlarin becerilerinin çesitliliginin ve zenginliginin hikayelerle görünür kilinip, girisimciler ve kooperatifler için yenilikçi girisim firsatlarini ortaya çikarmanin yani sira yerel ve bölgesel kalkinmanin desteklenmesi hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan 2024 yilinda ülke genelinde yürütülecek olan "SOGEP-Anadoludakiler" Programi’na iliskin proje teklif çagrisi basladi.

Proje teklif çagrilari Kalkinma Ajanslari ile Bölge Kalkinma Idarelerinin web sayfalarinda ilan edildi.
Kaynak: İHA