Sahin Açiklamasi 'Findikta Fiyat Spekülasyonu Için Yüksek Rekolte Açiklaniyor'

Giresun’da Kesap Ziraat Odasi Baskani Abdullah Sahin, orta ve yüksek kesimleri dikkate alarak findikta rekoltenin iyi oldugunu düsünmenin yaniltici olacagini kaydederek Giresun’da findik üretiminin yüzde 60’dan fazlasinin yapildigi sahil kesiminde rekoltenin zayif oldugunu söyledi.

Sahin Açiklamasi 'Findikta Fiyat Spekülasyonu Için Yüksek Rekolte Açiklaniyor'
Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi (INC) tarafindan 785 bin ton rekoltenin ardindan TÜIK’in de açikladigi 770 bin ton tahmini rekoltenin gerçeklesme ihtimalinin imkansiz oldugunu kaydeden Kesap Ziraat Odasi Baskani Abdullah Sahin, “Her yil yasanan findikta rekolte bilmecesi bu yilda yasanmaktadir. Ancak açiklanan rekolteler bugüne kadar gerçeklesmedigi görüldü.

Geçen yil Türkiye’de Tarim ve Orman Bakanligi koordinasyonunda resmi kaynaklarca açiklanan tahminin 717 bin ton olan rekolte dahi sonradan revize edilerek 670 binlere düsürülmüstü. Bu da gösteriyor ki sezon baslamadan bazi kurum ve kuruluslarca açiklanan abartili rekolteler fiyat üzerinde spekülasyon amaci tasimaktadir. Dolayisiyla bu sezonda Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresinde açiklanan 785 bin ton rekolte ve TUIK’in açikladigi 770 bin ton rekoltenin gerçeklesme ihtimali zayiftir. Çünkü simdiye kadar yapilan bu rekolte tahminleri karanfil sayimi dikkate alinarak yapilmistir. Karanfil sayimi rekolte tahmininde yeterli ve güvenilir degildir. Çünkü her meyve çiçek açar ama tozlasma olmayinca meyveye olmaz” dedi.

En güvenilir rekolte tahmininin çotanak sayimiyla yapilacagini da kaydeden Sahin, “Ben güvenilir rekolte tahminin özellikle haziran sonu, temmuz ayi baslarinda çotanak sayimiyla gerçeklestirilir. Bu yüzden Tarim ve Orman Bakanligi koordinasyonunda resmi kaynaklarca açiklanan rekolte daha güvenilir olmaktadir. Bunun için de temmuz ayinda yapilacak olan çotanak sayimini beklememiz gerekecektir. Suanda görünen ise orta ve yüksek kesimlerde normal görünen findik sahil kesimlerinde çok zayiftir. Sahil kesimleri de findik üretiminin yüzde 60’indan fazlasini karsilamaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA