Istanbul Merkezli 6 Ilde Kaçak Yedek Parça Operasyonu Açiklamasi 60 Kamyon Ürün Ele Geçirildi
Istanbul merkezli 6 ilde 16 firmaya düzenlenen kaçak ve sahte oto yedek parça operasyonunda, piyasa degeri 720 milyon 915 bin lira olan 1 milyon 607 bin 830 adet sahte ve kaçak oto yedek parçasi ele geçirildi. 60 kamyonu bulan yedek parça operasyonunda 18 kisi yakalanirken, firma yetkililerinin Türkiye’ye kaçak yollarla soktuklari oto yedek parçalarina gizli depolarda taninmis araç markalarina ait logo bastiklari ve kurumsal firmalara, büyük araç filolarina ve kamu kurumlarina sattiklari tespit edildi.

Kaçak ürünleri orijinal gösterdiler
Oto yedek parça dolandiricilarinin, yurtdisindan kaçak yollarla getirilen ürünlere gizli depolarda gece mesaisi yapilarak marka logolari bastiklari, ayrica Istanbul’un Ümraniye ilçesindeki sahte belgeciden, sahte evrak temin ederek hem kaçak hem de sahte olan ürünleri “orijinal” ve “yasal” gibi gösterdikleri, sonra da söz konusu yedek parçalari kurumsal firmalara, büyük araç filolarina ve kamu kurumlarina sattiklari anlasildi. Bu yolla yüklü miktarda vurgun yaparak kamu zararina sebep olan oto yedek parça dolandiricisi firmalarin, yakin zamanda yüklü miktarda dolandiriciliga konu kaçak ve sahte ürün depoladiklari, kisa süre içerisinde de bu mallari yurtiçi ve yurtdisi piyasasina sürmeye hazirlandiklari aktarildi. Polis tarafindan gerçeklestirilen saha arastirmalarinda, sebeke üyelerine ait firmalara ait depolarin kaçak ve sahte ürünlerle dolu oldugu belirlenirken, söz konusu depolarda çalisan kisilerin baskalarini depo alanindan uzaklastirma egiliminde olduklari kaydedildi. Firma sahiplerinin, isyerlerinin kapali alanlarinda çalisanlarina gece yogun mesai yaptirdiklari ve bu adreslerde birden fazla firma kaydinin oldugu belirtildi. Bazi firmalarin yurtdisina satmis oldugu oto yedek parçalarinin yabanci ülkede güvenlik birlerince yakalandigi anlatilan sorusturmada, sahte damga ve mühürle satis yapan bu firmalar aleyhine çesitli davalarin açildigi anlatildi.
Toplam 1 milyon 607 bin 830 adet sahte ve kaçak oto yedek parçasi emniyette sergilendi
Emniyet ekiplerince sürdürülen arastirmalarda, bu sahte ve kaçak parçalarin firmalarda yönetici/ortak sifatina haiz kisiler tarafindan piyasaya sürüldügü kaydedildi. Polis, “Kaçakçilikla Mücadele Kanununa Muhalefet”, “6769 sayili Sinai Mülkiyet Kanunu” ve “30 Marka Hakkina Tecavüz” gibi atili suçlarla benzer içerikli suç kayitlarinin oldugunu tespit etti. Ayrica polis, firmalar ve süpheliler hakkinda ilgili kurumlardan temin edilen kayitlarda, hakkinda suç iddiasi bulunan firmalarin birbirleriyle yogun baglantisini belirledi. Ayni adrese kayitli, ayni kisiye ait birden fazla firma arasinda hayatin olagan akisina aykiri ticari hareketlilik belirlenirken, süpheli firmalar arasinda çesitli kamu kurumlarina, ulusal ve uluslararasi nitelikte kurumsal firmalara satis yapan firmalarin oldugu tespit edildi. Piyasa degeri 720 milyon 915 bin lirayi bulan toplam 1 milyon 607 bin 830 adet sahte ve kaçak oto yedek parçasi emniyette sergilenirken, yakalanan süpheliler sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. Polisteki islemleri tamamlandiktan sonra süphelilerin 9’u hakkinda ikmalen adli islem baslatildi. Diger 5 süpheli sevk edildikleri adli makamlarca serbest birakilirken, geri kalan 4 kisi hakkinda ise “adli kontrol hükümleri” uygulanarak saliverildigi ögrenildi.
