SOGEP Anadoludakiler Programina Iliskin Proje Teklif Çagrisi Basladi

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan 2024 yilinda ülke genelinde yürütülecek olan Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP)-Anadoludakiler programina iliskin proje teklif çagrisi baslatildi.

SOGEP Anadoludakiler Programina Iliskin Proje Teklif Çagrisi Basladi
SOGEP Programinin amaci programin uygulandigi illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentlesmeden kaynaklanan sosyal sorunlari gidermek, degisen sosyal yapinin ortaya çikardigi ihtiyaçlara karsilik vermek, toplumun dezavantajli kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katilmalarini saglamak, istihdam edilebilirligi artirmak, sosyal içermeyi, sosyal girisimciligi ve yenilikçiligi desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarini yayginlastirmak olarak açiklandi. Anadoludakiler markasi ile de topraklarin zenginliginin dijital platformda paylasilarak yerel üreticilerin desteklenmesi, geleneksel kültürün yasatilmasi ve yerel potansiyellerin kesfedilmesini amaçlaniyor.

Hazirlanacak projelerin istihdam edilebilirligi artirmak, sosyal girisimcilik ve yenilikçilik, sosyal içerme, sosyal sorumluluk alanlarindan en az biri ile iliskili olmasi, asgari 1 Milyon TL bütçeli olmasi ve asgari es finansman tutarinin proje bütçesinin yüzde 10’u kadar olmasi ön sart olarak açiklandi. Özel sektör sadece öncelik 4 kapsaminda basvuru sahibi olarak proje sunabilecek. Kâr amaci güden kuruluslarin basvuru sahibi oldugu sosyal sorumluluk projelerinde es finansman katkisi asgari yüzde 50 olarak açiklandi.

Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi kapsaminda; “Anadoludakiler” altinda desteklenebilecek projelerde yerel kültürel ve cografi degerlerin korunmasi ve yasatilmasi, yerel ürünlerin ve üretim tekniklerinin korunarak gelecek nesillere aktarilmasi, çevre dostu yöntemlerin kullanilmasi (temiz enerji, atik yönetimi vb), saygili üretim kriterlerine uygunluk, sürdürülebilir tarim uygulamalarinin tesvik edilmesi, yerel gelenegin ve kültürel mirasin korunmasi ve yasatilmasi ile geleneksel üretim tekniklerinin korunmasi ve gelistirilerek ticaret hacminin artirilmasi, geleneksel üretim yöntemlerinin korunmasi ve modern teknolojinin entegre edilerek verimliligin artirilmasi, yenilikçi tasarim ve teknolojilerle geleneksel üretimin bulusturulmasi, Anadolu’nun kültür mirasinin canli tutulmasi için geleneksel ve yerel bilginin hatirlanmasi, yeni nesil ile teknoloji araciligiyla bulusturulmasi ve yasatilmasi,

Yerel ürünlere yönelik sosyal girisimciligin desteklenmesi ve temiz üretim, yerel is ve saglikli ürünlere erisim konularinda ekonomik deger olusturulmasi, Gida güvenligi ve dayanikliligi, Kentsel kirsal gida sistemleri (yerel gida sistemi), Gida israfini azaltmak (döngüsel gida), Sosyal gastronomi, Yeni nesil çiftçiler, yerel kültürün ve ürünlerin olusturulmasi ve özgün biçimlerde deneyimlenmesi için yaparak ögrenme ve deneyimleme firsatlarinin sunulmasi ve hikâyelerin yerinde deneyimlenmesinin tesvik edilmesi, deneyim turizmi, yenilikçi turizm, Yerel hikâyeler, Hikâyenin deneyimi, Yerel kültür deneyimleri, Yerel ürün, üretim atölyeleri unsurlarinin yer almasi bekleniyor.

Kâr amaci gütmeyen veya belirli ölçüde kamu yarari gözeten, kamu kurum ve kuruluslari, üniversiteler, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluslari, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge isleticileri, teknoloji transfer ofisi sirketleri ile teknoloji gelistirme bölgesi, endüstri bölgesi ve is gelistirme merkezi gibi kuruluslarin yönetici sirketleri uygun basvuru sahipleridir. Kâr amaci güden kuruluslar, sosyal sorumluluk projeleri için basvuru sahibi, diger projelerde ise yalnizca istirakçi olabilecek.

Temel sosyal hizmet sunumuna yönelik yenilikçi niteligi olmayan projeler ise söyle açiklandi:

Yurtdisi gezi ile yurtdisi seminer, konferans, egitim vb. faaliyetleri içeren proje kalemleri, Sosyal yardim ve nakdi sosyal transfer mahiyetindeki unsurlar içeren projeler, okul derslerini takviye amaçli etüt faaliyetleri ve sinavlara hazirlik amaci tasiyan kurs projeleri, proje amaçlari ile iliskilendirilmemis ve sürdürülebilirligi zayif egitim faaliyetlerine odaklanan projeler,

Hali hazirda baska bir kurum tarafindan rutin olarak sunulan hizmetleri içeren projeler, hedef kitle ile faaliyetleri arasinda iliski kurulamayan projeler, Sosyal sorunlarin tespiti ve bu sorunlarin çözümüne iliskin sosyal arastirma, analiz ve raporlama faaliyetleriyle sinirli projeler.

Program kapsaminda paydaslardan SOGEP - Anadoludakiler programina iliskin projelerinin bilgi formu, faaliyet plani ve bütçenin hazirlanmasi ile bu dokümanlarin Ajans ile paylasilmasi bekleniyor. Projeye iliskin olarak bilgi formu, taslak faaliyet plani ve bütçenin 19.07.2024 (Cuma) tarihine kadar skb@bakka.gov.tr adresine e-posta ile gönderilmesi gerekiyor. Uygun bulunan projeler nihai basvuru asamasina alinacak olup bu noktadan sonra proje gelistirme çalismalari dogrudan BAKKA koordinasyonunda yapilacak.
Kaynak: İHA