Sivas Kilimi Akademik Bakisla Görücüye Çikti

Sivas Olgunlasma Enstitüsü tarafindan "Iplikten Ilmege Yüzyillik Serüven Sivas Kilimi" projesi ile birlikte Sivas Kiliminin özelliklerinin anlatildigi sergi düzenlendi.

Sivas Kilimi Akademik Bakisla Görücüye Çikti
Motifleri, ilmek sayisi diger birçok özelligi ile dikkatleri üzerine çeken Sivas Kilimi, akademik çalismaya konu oldu. Sivas Olgunlasma Enstitüsü tarafindan hazirlanan "Iplikten Ilmege Yüzyillik Serüven Sivas Kilimi" projesi ile birlikte Sivas Kilimi’nin özelliklerinin anlatildigi sergi açildi. Sivas Kilimi desenlerinin anlatildigi sergide, kiyafet, taki ve ev esyalarina islenen motifler görücüye çikti. Yaklasik 4 yilda hazirlanan 158 parça esya, Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda ziyaretçilerin begenisine sunuldu. Serginin yani sira "Iplikten Ilmige Yüzyillik Serüven Sivas Kilimi" kitabinin da lansmani yapildi.

“Bu motifler yüzyillardir kullaniliyor”

Kilim motiflerinin yüzyillardir kullanildigini belirten Sivas Olgunlasma Enstitüsü Sanat Tarihi Alani Usta Ögreticisi Semilay Öktem, “Sivas, 16 ilçesi ve çesitli köylerinde alan arastirma faaliyetleri gerçeklestirdik. Bu alan arastirma faaliyetleri ve elde edilen veriler neticesinde kurum bünyesinde faaliyet gösteren atölyelerimiz tarafindan çesitli malzemeler üzerinde çesitli tekniklerle 158 tasarim ürünü ortaya konuldu. Sivas’in köylerinde siklikla rastladigimiz motifler pitrak, eli belinde, muska ve insan motifleridir. Genellikle pitrak ve muska motifleri nazardan ve hastaliklardan korunmak için kullanilirken, eli belinde motifi kadinin dogurganligini ve disiligini simgelemistir. Koçboynuzu motifine de sikilikla rastladik. Koçboynuzu motifleri bereket ve nazardan korunmak için kullanilmistir. Kurt agizi, kurt izi, canavar ayagi motiflerine de siklikla rastladik. Bu motifler, hayvancilikla ugrasan yörelerde kurtlardan korunmak için kullanilmistir. Insanoglunun ilk ortaya çiktigindan itibaren bu motifler siklikla kullanilmistir. Kilim motiflerinin yüzyillardir kullanildigini görmekteyiz” seklinde konustu.



“Sivas için kilim kültürü vazgeçilmez bir unsur”

Sivas’in unutulmaya yüz tutmus miraslarindan birisini yeniden canlandirmak istediklerini belirten Öktem, “Ilk olarak kilimler tamamen yün kullanilarak yapilmakta ve ayni zamanda kök boyalarla boyanmaktaydi. Olgunlasma Enstitüsü olarak biz de bu çizgiye sadik kalarak kilimlerimizde tamamen yün kullanarak ve aslina bagli kalarak kök boyalar kullandik. Yaptigimiz alan arastirmalarina özgün kalarak motiflerimizi Sivas kilimleri olarak isledik. Sivas’in unutulmaya yüz tutmus miraslarindan birisini yeniden canlandirmak istedik. Köylerimizde bu kadar çok motifle karsilasacagimizi bilmiyorduk. Halen dokuyan ve bu sanati yasatmaya çalisan insanlar var. Sivas için kilim kültürü gerçekten de vazgeçilmez bir unsur. Kurum olarak biz unutulmaya yüz tutmus sanatlar üzerine yogunlasiyoruz ve bunlari ön plana çikararak gelecek nesillere aktariyoruz. Biz sadece kilim dokumadik. Ayni zamanda bu motiflerimizi moda tasarim bölümümüz, Nakis Isleme bölümümüz, kuyumculuk bölümümüz çesitli materyallere aktardi. Sadece kilimle sinirli kalmadik. Çesitli çantalar, kolye ve takilar, kiyafetler, basliklar ve yastiklar ürettik. Sivas’a bu degeri tekrardan hatirlatmak ve kazandirmak istedik” dedi.

Kaynak: İHA