Malatyali Üretici Bahçe Havuzuna Bakinca Gözlerine Inanamadi

Malatya’da kayisi üreticisi bahçesindeki havuzda yavrulayan Anadolu semenderini görünce gözlerine inanamadi. Nesli tehdit altinda olan sari benekli semenderlerden 25’in üzerinde gören çiftçi Ilhan Tursun, ilk kez bu kadar semenderi bir arada gördügünü söyledi.

Malatyali Üretici Bahçe Havuzuna Bakinca Gözlerine Inanamadi
Malatya’nin Dogansehir ilçesine bagli Suçati Mahallesi’nde yasayan Ilhan Tursun, bahçesindeki havuza su doldurmak istedigi esnada halk arasinda Anadolu semenderi olarak bilinen sari benekli semenderleri gördü. Siyah renkli ve üzerinde sari benekler bulunan, boyu 10-15 santimetre arasinda degisen Anadolu semenderi genellikle orman açikliklari, su kenarlari, taslik ve kayalik alanlarda yasiyor. Endemik tür oldugu için yasam alanlarinin korunmasinin önemli oldugu bilinen zehirsiz Anadolu semenderlerini gören çiftçi Ilhan Dursun, hayvanlarin bir süre sonra dogaya döneceklerini umuyor.

Ayni zamanda Malatya Organik Meyve Üreticileri Birligi Baskani da olan Ilhan Tursun, “Tesadüfen havuza su vermek istedigim esnada 25‘in üzerinde semender çikti. Muhtemelen burada üremis ve çogalmislar. Nasil beslendiklerini bilemedigimiz için havuzu da kullanamiyoruz. Bazen tahliye borusundan çikip geri dönüyorlar. Bulunduklari yeri nemlendirdim, bakalim ne yapmak gerekir bilmiyoruz. Muhtemelen tekrar tahliye borusundan dogaya gideceklerdir diye düsünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Ilk kez bu kadar semenderi bir arada gördügünü de söyleyen Tursun, “Bizim bu bölgede nadirde olsa görünüyordu özellikle yagmurlu havalardan sonra. Ama bu kadarini bir arada bulmak bana göre rekordur. Nesli tükenmekte olan Anadolu semenderi diye geçiyor ama nerelerde var bilmiyoruz. Bu bölgeye has olduklarini düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA