Sicak Havalar Farkli Canli Türlerini De Getiriyor

Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, isinan havalarda yapilan ilaçlamanin dogru sekilde olmasi gerektigini söyleyerek, “Havalarin ani isinmasi sehir merkezlerinde daha önce görülmeyen canlilarin da görülmesine sebep oldu” dedi.

Sicak Havalar Farkli Canli Türlerini De Getiriyor
Hava sicakliginin aniden yükselmesinin sehir merkezlerinde farkli canli türlerinin görülmesine sebep oldugunu ifade eden Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, “Mevsimler ve iklimler artik degismeye basladi.

Hava sicakliklari bir anda degisti ve yaz dönemine çok hizli bir geçis yapmis olduk. 10-15 derece birden yükselebilen ve 37-38 derecelere gelen bir sicaklik artisi oldu. Ister istemez de tabii ki daha önce kirsalda yasayan veya örnek veriyorum sehir merkezlerinde görülmeyen ama normalde bizim habitatimizin içinde olan canlilar da ister istemez sehir merkezlerinde veya vatandaslarin kirsala gittigi yerlerde su kenari gibi olan yerlerde vatandaslarimiz degisik türlerle de karsilasabildiler. Bu da hava sicakliklarinin asiri artmasiyla birlikte bu canlilarin da aktif hale gelmesini tetiklemis oldu. Tabii bunlar da gerek sarikiz dedigimiz böcek olsun veya diger örümcek türleri olsun birçogu gece serinde aktif olan ve avlanan canlilar. Ister istemez de vatandaslarimiz bu canlilarla karsilasiyor. Tabii bazen korkutucu durumlar da olabiliyor vatandaslar açisindan” dedi.



“Dogru ilaci dogru sekilde uygulamak önemli”

Ergül, ilaçlama yaparken dogru ilacin dogru sekilde kullanilmasinin önemli oldugunu söyleyerek, “Her canlinin bir döngüsü var. Yasamlariyla ilgili ya da ilaçlanmalari ile ilgili bir durum da söz konusu. Mesela en basitinden yaz döneminde en çok muzdarip oldugumuz kisimda sineklerle ilgili örnek verecek olursak eger burada sokucu sineklere karsi kullanilacak ilaçlar etken olarak ayridir, karasineklere karsi kullanacagimiz ilaçlar farklidir. Burada da diger haserelere karsi özellikle sarikiz olsun, yilan ve akrep gibi bu canlilara da uygun ilaci ya da çevreden uzaklasmasi için olan ilaçlar var. Bunu da nasil temin edebiliriz dersek de bu isin uzmanlariyla ilgili, ki ilaçlama sirketleri olsun, saglik kuruluslari olsun ya da onun haricinde hekim arkadaslarimizdan da yardim alarak, ki bunlarin hepsi çevre ve halk sagligi ile ilgili de ilaçlardir. Burada dogru ilaci dogru zamanda ve dogru sekilde uygulamak çok önemlidir” ifadelerini kullandi.

Fiziksel olarak da tedbirlerin alinmasi gerektigini söyleyen Ergül, “Dogru ilaçlamanin yaninda da vatandaslarimizin fiziksel olarak da alabilecegi önlemler var. Yasam alaninda özellikle havalar isininca merkezden kirsalda bulunan evlere göçler de basladi vatandaslar tarafindan. Burada da ister istemez her zaman dedigimiz gibi bu canlilar su ve gida ihtiyaçlarini karsilamak için evlerin içine de girebiliyor. Bunun da en basit yollarindan bir tanesi kapi ve pencere girislerine sineklik takmak. Canlilarin girip çikabilecegi bodrum katlari olsun, diger alanlar olsun kistan kalan yazlik bakimlarini yapip tedbirlerini alabilirler. Ayrica bahçeli evlerinde de bu canlilarin gece özellikle avlanma dönemlerinde su veya gidaya ulasmalari için evlerine biraz daha uzak bölgelere gida ve su birakirlarsa evlere girmelerini engellemis olurlar” dedi.

Kaynak: İHA