Serinlemek Isterken Yogun Bakimlik Olabilirsiniz

Kalp ve Damar Cerrahi uzmani Doktor Müslim Gül, klima kullaniminin bilinçsizce yapildiginda ciddi hastaliklara neden olabilecegi konusunda uyarilarda bulundu.

Serinlemek Isterken Yogun Bakimlik Olabilirsiniz
Son yillarda artan sicakliklarla birlikte klima kullanimi da yayginlasti. Evlerden is yerlerine, toplu tasima araçlarindan alisveris merkezlerine kadar pek çok yerde klima kullaniliyor. Vatandasin klimali ortamlarda saglik sorunu yasamamasi adina uyarilarda bulunan Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi uzmani Doktor Müslim Gül, “Klima içerisinde biriken mikroplar, klimanin çalismasiyla birlikte solunum yoluyla alininca lejyoner hastaligi dedigimiz zor iyilesen ve özellikle sogukta üreyen virüslerin olusturdugu birçok enfeksiyona neden olur. Klima karsisinda çok uzun süre kalinmamali ve klimali ortamlarin sik sik havalandirilmasi lazim” dedi.



“Yogun bakimda kaybettigimiz hastalar bile oluyor”

Klimanin yaydigi mikroplar neticesinde kisiyi yogun bakimda yatiracak kadar agir hastalik gruplarinin ortaya çiktigini ifade eden Gül, “Klima kullanimi üst solunum yolu ve akciger enfeksiyonlarina neden olabilir. Klima içerisinde biriken mikroplar, klimanin çalismasiyla birlikte solunum yoluyla alininca lejyoner hastaligi dedigimiz zor iyilesen ve özellikle sogukta üreyen virüslerin olusturdugu birçok enfeksiyona neden olur. Öksürük ve atesleye baslayip daha sonra gögüs agrisi, akciger enfeksiyonuyla, zatürreye çeviren hastalik gruplaridir. Bunlar yogun bakimda yatiracak kadar agir hastalik gruplaridir, çok hafife alinmamalidir. Bu hastalik gruplari antibiyotik ile bile çok zor iyilesen hastaliklar. Hatta bazen yogun bakimda kaybettigimiz hastalar bile oluyor. Bunlarin yaninda klima direkt yüze vurdugu için yüz felci riski çok fazla. Bu nedenle klima karsisinda çok uzun süre kalinmamasi ve klimali ortamlarin sik sik havalandirilmasi lazim. Çünkü virüs yogunlugunu azaltmanin en iyi yolu belli bir süre pencereyi açip içeriye virüssüz havanin girmesini saglamaktir” ifadelerine yer verdi.

“Agrilari ve hastaliklari karistirmamak lazim”

Klima, kas ve gögüs agrisi yaptigi için vatandaslarin bu agrilari kalp hastaliklariyla karistirabildiklerini belirten Gül, “Kisi direkt klimanin karsisinda gögüs kaslarinin üsümesine bagli kas spazmlari da yasayabilir. Vatandaslar bunu kalp krizi zannedip sik sik acile geliyor. Özellikle sirt agrilari ve öksürükle giden hastalik gruplari genellikle klima hastaliginin sebebidir. Soluk alip verdikçe kalp spazmina bagli agrilar meydana gelir. Bu agrilar genellikle akciger ve akciger zari kaynakli agrilardir. Bizim agrilarimiz genellikle merdiven ve yokus çikarken fersizlesme soluk alip verememe gögse bir agirlik çökme hissi ile kendini belli eder. Fakat halk arasinda her gögüs ve sol kol agrisi kalp agrisi hastaligi zannediliyor. Agrilari ve hastaliklari karistirmamak lazim. Özellikle yaslilarin ve çocuklarin kesinlikle klima karsisinda uzun süre kalmamalari lazim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA