Finike Belediye Baskani Geyikçi'den Milli Emlak'a Devir Tepkisi

Finike’de bulunan hazine arsa ve arazilerinin Milli Emlak araciligiyla TOKI’ye devredilmesinin ardindan 131 milyon liranin üzerinde rayici olan bir alanin bedelsiz olarak devredildigini söyleyen Finike Belediye Baskani Mustafa Geyikçi, devir sonrasinda Finike Belediyesi’ne gelecek olan 53 milyon liralik bütçenin de ellerinden gittigini söyledi.

Finike Belediye Baskani Geyikçi'den Milli Emlak'a Devir Tepkisi
Baskan Mustafa Geyikçi, Finike merkezde bulunan Kale Mahallesi’ndeki 14 adet toplam 5 bin metrekareye yakin parselin satisinin Milli Emlak üzerinden yapilmasinin kendilerine gelir getirecegini ancak TOKI üzerinden satis yapildigi zaman hiçbir gelir alamadiklarini ifade etti.

Geyikçi, “Bu alan ilçemizin çok kiymetli bir alani. Buranin kullanimi bir hafta öncesine kadar Milli Emlak’taydi. Hatta geçen sene 22 Haziran 2023 tarihinde Milli Emlak bu parselleri yaklasik 80 milyon lira bedelle ihaleye çikmisti. Geçen yildan bu yana enflasyon farkini da hesap edersek bu parseller bugün neredeyse 131 milyon liranin üzerinde bir degere ulasmis bulunuyor. Milli Emlak elindeki yaklasik 131 milyon degerindeki bu alani 24 Haziran 2024 tarihinde TOKI’ye bedelsiz olarak devretti. Eger bu alan devredilmeden Milli Emlak tarafindan ihale edilmis olsaydi buradaki satis bedelinin yüzde 40’i olan 53 milyon liranin üzerinde bir tutari Finike Belediyesi olarak alacaktik. Ancak Milli Emlak bu alani TOKI’ye devredince buradaki satistan en ufak bir pay alamiyoruz. Ilçemizin topraklarindan ilçemizin vatandaslari yararlanamiyor. Burada büyük bir sikinti yasiyoruz. Bu sorunun bir an önce çözüme kavusturulmasini istiyoruz. Ilçemizde yasayan 50 bini askin vatandasimiza daha iyi hizmet sunabilmek için bizim gibi düsük bütçeli belediyeler için bu gelirler hayati öneme sahip” diye konustu.



"Gelisen ve büyüyen bir ilçeyiz"

Yapilan bu devir için depremin öne sürüldügünü iddia eden Baskan Geyikçi, “Biz deprem bölgesinde yasanan felaketi çok yakindan gördük. Buraya mutlaka destek olunmali. Ancak deprem bölgesine destek olunurken bizim insanlarimizin da unutulmamasini istiyoruz. Burada devredilen alandan gelecek olan 53 milyon liralik gelir belediyemiz için çok önemli bir bedel. 50 bin nüfuslu bir ilçeyiz. Ilçemiz her geçen gün büyüyen ve gelisme gösteren bir yer. Bu açidan çok önemli ihtiyaçlari bulunuyor. Bu ihtiyaçlari saglayabilmemiz için bu tip gelirler bizler için büyük öneme sahip durumda. Ancak biz ilçemizin topraklarindan kazanilan gelirlerin en ufak bir kismini ilçemizde yatirima dönüstüremiyoruz” seklinde konustu.



"Finike’yi de depreme hazirlamaya çalisiyoruz"

Ilçe olarak kendilerinin de deprem bölgesinde yasadiklarini ve bu açidan ilçede bulunan insaat çalismalarinda kazik temel zorunlulugu getirdiklerini kaydeden Geyikçi, “Ilçe olarak depreme her zaman hazirlikli olmak için çaba gösteriyoruz. Bizim bu konuda da yapacagimiz yenileme, güçlendirme ve bilinçlendirme çalismalarimiz olmali. Bunun için de gelire ihtiyacimiz var. Finike’de de ayni acilarin yasanmamasi için bizim gibi yerel yönetimlerin elinin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda merkezi hükümetten destek bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Daha önce de Finike’de bu sekilde TOKI’ye devir ile satis yapildigini, o dönemde de ilçe olarak bundan yararlanamadiklarini söyleyen Baskan Geyikçi, “Bundan 3 yil önce de Finike Marina’nin hemen üzerinde bulunan yine Karsiyaka ve Kale Mahallesi’ndeki ayni bölgede böyle bir devir ile satis yapilmisti. Satis o dönemde de TOKI üzerinden gerçeklesmisti. Eger o ihale Milli Emlak üzerinden yapilsaydi belediyemiz o dönemde de hak ettigi yüzde 40’lik geliri alacakti. O gün Finike’nin topragindan Finike’ye bir kurus gelmemisti. Bugün de yine ayni sekilde bir durumla karsi karsiyayiz. Bu durumun yeniden gözden geçirilmesini ve satisin Milli Emlak üzerinden yapilmasini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA