Azimli Kadinlar Güçlerini Birlestirip Kendi Is Yerlerini Açtilar

Bayburt’ta Nazan Meyram Küçükosman, Mafire Yildirim, Sibel Kurdal, Sevil Okumus, Gülümser Aydemir isimli kadinlar Yeni Yüzyil Kadin Kooperatifi isimli isletmelerini kurup, yemek hizmeti sektörüne güçlü kadinlar olarak adim attilar. Hemcinslerine örnek olan kadinlar kurduklari kooperatifte balik, köfte, sulu yemek çesitlerinin yani sira Bayburt’a özgü yöresel lezzetlerle gelen müsterilerine güler yüzle hizmet veriyorlar. Tüm esnafin erkeklerden olustugu tarihi Kasaplar Çarsisi’nda kadin girisimciler olarak kendi islerini kuran kadinlar, titiz çalismalariyla da esnaf arkadaslarindan takdir topluyorlar. Azimli kadinlarin kurduklari isletmede ise hem ekonomiye, hem de istihdama katki saglaniyor.

Azimli Kadinlar Güçlerini Birlestirip Kendi Is Yerlerini Açtilar
Kooperatif Baskani Nazan Meyram Küçükosman’in öncülügünde kurulan isletmenin tüm ortaklari ve çalisanlari da kadinlardan olusuyor. Denizi olmayan Bayburt’ta vatandaslara balik kültürünü asilamayi hedefleyen kadinlar el lezzetleriyle gelen müsterilerin önce gözlerini, sonra karinlarini doyuruyorlar. Farkli lezzetlerin yer aldigi kooperatife müsteri olarak gelenler ise kadinlarin el lezzetinden ve güler yüzünden memnun olarak ayriliyorlar.

"Hedefimizde fabrika kurmak var, kadinlar olarak onu da basaracagiz"

Kooperatifin Kurucu Baskani Nazan Meyram Küçükosman, isleri büyüttükten sonra Bayburt’ta fabrika açmayi hedeflediklerini söyledi.

Istihdama katki saglayacak fabrikayi ilerleyen zamanlarda kuracaklarini belirten Küçükosman, "Hanimlar olarak bir araya gelip bir kooperatif kuralim dedik, restoran açalim dedik ve restoranimizi açtik. Bayburt’ta eksik olan ne var diye düsünürken balik kültürünün eksik oldugu kanaatine vardik. Bu defa ilk balik restorani olarak ise basladik, daha sonra talepler üzerine yöresel yemeklere geçis yaptik. Kooperatifimiz yeni olmasina ragmen bu sistemi oturttuktan sonra, isleri tam istedigimiz hale getirdikten sonra istihdama destek olmak düsüncesiyle bir fabrika kurmak istiyoruz, bunu da basaracagimiza inaniyorum" diyerek konustu.

"Kadinlar isterse basaramayacagi hiçbir sey yok: Biz Nene Hatun’un, Kara Fatma’nin torunlariyiz"

Kadinlarin tarih boyunca önemli islere imza attigini, hemcinslerinin çok güçlü oldugunu söyleyen kooperatifin ortaklarindan Mafire Yildirim, "Kooperatifin bir ortagi da benim. Kadinlar isterse, basaramayacagi hiçbir sey yoktur. Çünkü biz Nene Hatun’un, Kara Fatma’nin torunlariyiz. Bizden kolay kolay hiçbir sey kurtulmaz. Hep birlikte bir olalim, beraber olalim, güçlü olalim. Dünyaya bile hükmederiz biz" dedi.

"7 kafadar, 7 arkadas bir araya gelerek kendi isimizi kurduk"

Diger arkadaslariyla beraber kooperatif kurarak, kendi ayaklari üzerinde durduklarini ifade eden isletmenin ortagi Sibel Kurdal, "7 kafadar, 7 arkadas bas basa verip, kooperatifimizi kurduk. Temiz, steril, hijyen bir ortamda müsterilerimizi memnun etmeye çalisiyoruz. Gelen müsterilerimiz çok memnun. Biz de bu durumdan onur ve gurur duyuyoruz. Bütün kadinlarin, bütün arkadaslarimizin, bütün hanimefendilerin el ele vererek çok seyler basaracagina eminim" sözlerini kullandi.

"Kadinin basaramayacagi hiçbir sey yok, kadinlarimiz kendilerini güçlü hissetsinler"

Kadinlara güç birligi içerisinde olmalari çagrisinda bulunan bir diger ortaklardan Sevil Okumus, "Bizler güç birligi içerisinde basardik, diger kadinlar da basarabilir diye düsünüyorum" diyerek, "Denizi olmayan bir memlekette balik kültürünü insanlarimiza asilamak adina arkadaslarimizla beraber kooperatif bünyesi altinda balik restorani açtik. Hanimlarimiz baligin kokusundan dolayi evlerinde pek balik pisirme taraftari degiller. Müsterilerimiz buraya gelip kokusuz, lezzetli baliklarimizi hijyenik ortamda yiyebiliyorlar. Müsterilerimiz çok memnun, onlar mutlu olunca biz de memnun oluyoruz. Kadinin basaramayacagi hiçbir sey yok. Kadinlarimiz kendilerini güçlü hissetsinler, birlik içerisinde olsunlar. Güç birligi içerisinde bizler basardik, diger kadinlar da basarabilir diye düsünüyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA