Asirlik El Dokumalari Yasatilmaya Devam Ediyor

Giresun’un Çanakçi ilçesine bagli Düzköy köyünde asirlik el dokumalari hala yasatilmaya devam ediyor. Dastar, çanta, dirmaç gibi dokumalar, günümüzde halilarla yer degistirse de, köy halki tarafindan hem üretiliyor hem de kullaniliyor. Artik koyun yünü ve keçi kilindan yapilan iplikler yerine, renkli iplikler kullaniliyor. Bu dokumalar, imece usulüyle, toplu olarak yapildiginda ise bir senlik havasi yasaniyor.

Asirlik El Dokumalari Yasatilmaya Devam Ediyor


Meslegin son temsilcileri

Köydeki dokumacilarin çogunun yasli ve bu gelenegi gençlere ögretmekte zorlandiklarini anlatan 65 yasindaki Münevver Yilmaz, “Köyümüzde büyüklerimizden ögrendigimiz dastar, çanta, dirmaç gibi dokumalari kendimiz yapiyoruz. Günümüzde dastarin yerini hali, bizim dokuma çantalarimizin yerini kol çantalari, dirmacin yerini ipler alsa da bizim köyde hala kullananlar var. Neredeyse ihtiyaci olan herkesin dokuyabildigi bu el sanatlarini gençlere ögretmek zor çünkü hevesli degiller. Benim yaslarda olanlar hem evinde dastar kullananlarin hem de bu meslegin son temsilcileriyiz diyebiliriz. Bizden sonra ne kullanan nede dokuyan olmaz diye düsünüyorum. Dastar dokumak için tezgahi kurmak zor oldugu için bu isi yardimlasarak yapariz. Hep bir araya geldigimiz için de oldukça eglenceli olur. Bir günde ancak bir kulaç dokunabiliyor. Yaptigimiz dastar da genelde 3 ila 5 kulaç arasinda oluyor. Dokuma isini kadinlarin olurken, erkekler ise dokumak için ihtiyacimiz olan tezgâhtaki araç gereçlerimizi yapiyorlar” dedi.



Köyde ihtiyaç, sehirde nostalji

Dastar ve diger el dokumalari, köyde hala birçok amaçla kullanildigini ifade eden Emine Kirman, bu dokumalarin genç kizlarin çeyizlerinde olmazsa olmaz oldugunu belirterek “Köyümüzde dastar sadece zemine sermek için degil, örtü, seccade gibi birçok yerde kullaniliyor. Dirmaçi ise ulasimin olmadigi yamaç arazilerimizde yük tasimak için kullaniyoruz. Köyümüzde genç kizlarin çeyizinde olmazsa olmazi. Özellikle rengarenk dokunan dastarlar geçmiste koyun yününden, keçi kilindan kök boya kullanilarak yapiliyordu. Ben dahi yün ipligini boyamak için ormanlardan renk verecek agaç kabugu, bitki kökleri topladim. Ama günümüzde artik renkli iplikler var. Onlari alarak dokumaya devam ediyoruz. Yaptiklarimizi kendimiz kullaniyoruz. Nostalji olsun diye sehirlere gidenler de yanlarinda götürüyor. Ben kendi çocuklarima ögrettim isteseler dokurlar ama pek ihtiyaç görmedikleri için ugrasmak istemiyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA