Yenileri Yerini Dolduramiyor, Yaklasik Yarim Asirdir Hizmetine Devam Ediyor

Sivas’in Zara ilçesinde bir zamanlar makam araci olarak kullanilan 40 yillik araç, belediye hizmet araci olarak görevine devam ediyor.

Yenileri Yerini Dolduramiyor, Yaklasik Yarim Asirdir Hizmetine Devam Ediyor
Sivas’in Zara ilçesinde 1984 yilinda kaymakam makam araci olarak Istanbul’dan getirilen araç, simdilerde ilçenin zorlu arazisinde bakim ve onarim müdahaleleri gibi çesitli hizmetler için kullaniliyor. Zorlu arazileri rahatlikla çikan emektar araç, masrafsiz olmasiyla da oldukça begeniliyor. Nadir olarak ariza veren araç, ilk günkü gibi hizmetini sürdürüyor.

Zara Belediye Baskani Fatih Çelik, belediye olarak yeni araç alma imkanlari oldugunu ancak bu araç varken israf etmeye gerek duymadiklarini belirterek, “Kamu kaynaklarini etkin kullanmamiz gerekiyor. Kullanabildigimiz yere kadar bu aracimizi kullanacagiz. Müslüman Türk milleti olarak kamunun tüm mallarini tasarruflu ve tedbirli kullanmamiz gerekiyor. Bu hepimizin boynunun borcu” dedi.



“Geldigi ilk gün gibi de halen hizmete devam ediyor”

Yaklasik yarim asirlik hizmet araci olmadan araziye çikamadiklarini söyleyen Baskan Çelik, “1984 yilinda Zara Kaymakaminin makam araciydi. 2000 yilinda ilçemizde su sikintisi vardi. Dönemin belediye baskani rahmetli Galip Ergüt, Kösedagi diye adlandirdigimiz bölgede Zara’nin su sorununu çözmek adina içme suyu

için yeni bir hat açti. O dönemlerde oraya ulasim çok zordu. Personel oraya ulasamiyordu. Kaymakamlik o zamanlarda bu araci belediyeye tahsis etmis. Belediyeye tahsis edildigi tarihten itibaren Zara Belediyesi’ne hizmet ediyor. Bizim içme suyumuz hem Kösedag hem Beydag’indan saglaniyor. Ciddi manada engebeli ve taslik bir bölge. Ilçedeki vatandaslarimiz bölgeyi iyi bilir. Oradaki bakim ve onarimlarimizda halen bu araci kullaniyoruz. Bu araç olmadan ulasimi saglayamiyoruz. Bu aracimiz su an 40 yasini doldurdu. Geldigi ilk gün gibi de halen hizmete devam ediyor” ifadelerini kullandi.

“Kullanabildigimiz yere kadar bu aracimizi kullanacagiz”

Kamu mallarini tasarruflu ve tedbirli kullanmanin herkesin boynunun borcu oldugunu söyleyen Çelik, “Yaklasik yarim asirlik bir emektar. Su an alt ve üst yapi çalismalarimiz var. Engebeli bölgelerde bu araci kullaniyoruz, diger araçlarimizi kullanamiyoruz. Bu aracin yasi önemli degil. Bizlere halen hizmet verebiliyor. Önemli olan yasi degil, katkisi ve sundugu hizmet. Belediye olarak bu aracin yerine baska bir araç alabiliriz ancak su an hiçbir arizasi yok. Belediyemize herhangi bir masrafi yok. Gerek araçlarimizda, gerek malzeme alimlarimizda kamu kaynaklarini etkin kullanmamiz gerekiyor. Bu araci da ayni mantikta düsünüyoruz, kullanabildigimiz yere kadar bu aracimizi kullanacagiz. Müslüman Türk milleti olarak kamunun tüm mallarini tasarruflu ve tedbirli kullanmamiz gerekiyor. Bu hepimizin boynunun borcu” seklinde konustu.



“Iyi kullandigimdan dolayi bu araç simdiye kadar ayakta durdu”

Dönemin kaymakam soförlügünü yapan aracin ilk sürücüsü Yasar Ergüt, “Istanbul’a gittim aldim geldim. Bu araç çok degerli. Eskiden yollarimiz stabilize yollardi. Ben on yil kullandim, bir gün bile hararet yaptirmadim. Iyi kullandigimdan dolayi bu araç simdiye kadar ayakta durdu. Bir gün Beydag’ina su gözüne bakmaya gittik. Siddetli bir yagmur yagmaya basladi.

Yüksek akintisi olan bir yere geçemedik. Araçta savci ve hakim bey vardi, ’Biz inelim’ dediler. Kaymakam bey ’Ben soförümü birakamam’ dedi ve inmedi. Sonra bir sekilde indik asagiya. Savci ve hakim bey geldiler, üstleri baslari hep çamur olmus. Ayakta duracak halleri kalmamis. Araçtan asagiya indim, farlarini öptüm” dedi.

Kaynak: İHA