Vali 'Sakasi Yok' Diyerek Uyardi

Bolu Valisi Erkan Kiliç, orman yanginlariyla mücadele çerçevesinde ormanlara 3 ay girisin yasaklandigini hatirlatarak, "Orman yanginlarinin sakasi yok. Herkes üstüne düsen görevi mutlaka yerine getirmek zorunda" dedi.

Vali 'Sakasi Yok' Diyerek Uyardi
Geçtigimiz günlerde Bolu Valiligi tarafindan yapilan açiklamada, orman yanginlarina karsi il sinirlari içerisindeki tüm ormanlik alanlara girislerin yasaklandigi ve belirlenen orman ve tabiat parklarinda yer atesi yakilmamasi sartiyla kontrollü piknik yapilabilecegi belirtilmisti. Bu kapsamda ormanlara giris yasagi 1 Temmuz’da baslayacak ve 30 Eylül’e kadar sürecek. Abant, Yedigöller ve Gölcük’te sadece piknik tüpü kullanilabilecek. Orman ve tabiat parklarinda ise ocak/barbekü, semaver ve piknik tüpü kullanilabilecek. Orman ve tabiat parklari ile ormanlik yerlere yakin yerlerde yangina sebep olabilecek havai fisek, dilek balonu vb. yanici maddeler de yasaklandi.

"Maalesef ormanlarimiz yaniyor"

Konuyla ilgili gazetecilere açiklamalarda bulunan Bolu Valisi Erkan Kiliç, geçtigimiz yil çikan yanginlarda 400 dekar alanin kül oldugunu ifade ederek, "Iklim degisikligiyle beraber ormanlarda yanginlar artmaya basladi.

Bunu bütün dünyada görüyoruz. Ülkemizde de, Bolu’da da bunu görmeye basladik. Geçen yil 400 dekarlik bir alanimiz maalesef yandi. Bütün tedbirlerin alinmasina ragmen böyle bir durum ortaya çikti. Bazen bu insan kaynakli oluyor, bazen elektrik tellerinin agaçlara degmesinden veya yildirim düsmesinden kaynaklaniyor. Buradan da kontrol edilmeyecek durumlar ortaya çikiyor. Maalesef ormanlarimiz yaniyor. Bu yaz için de sicakligin daha da artacagini uzmanlar söylüyor. Dolayisiyla bizim de buna yönelik tedbirleri gözden geçirip ormanlarimizi koruma anlaminda tedbir almamiz gerekmekteydi. Bu kapsamda da ilgili müdürlerimizle beraber degerlendirme yaparak, valilik emrini yayinlamis olduk. 1 Temmuz ile 30 Eylül arasinda Bolu’da ormanlara girisi yasakladik" dedi.



"Sakasi yok"

Vali Kiliç, sigara izmariti ve cam parçalarinin da yangina sebep olabilecegine dikkat çekti. Vatandaslara uyarida bulunan Vali Kiliç, "Vatandas bazen piknik yapiyor, yangina sebebiyet verebilecek malzemeleri orada birakiyor. Bunlarla ilgili olarak çok dikkatli ve tedbirli olmalari gerekiyor. Orman yangini ilk etapta kontrol altina alinamadiginda daha da zor oluyor. Ormanlardaki mücadele bazen saatler, bazen haftalar sürüyor. Hem ormanlarimizi hem de maddi ve manevi degerimizi kaybetmis oluyoruz. Geçenlerde Diyarbakir’da yangin çikti, maalesef vatandaslarimiz vefat etti. Dolayisiyla bunun sakasi yok. Herkes üstüne düsen görevi mutlaka yerine getirmek zorunda" diye konustu.

Kaynak: İHA