Son Bir Haftada 23,5 Ton Kaçak Su Ürününe El Konuldu

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, denizlerde ve iç sularda kaçak avciligin önlenmesine yönelik olarak Türkiye genelinde son 1 haftada 7 bin 535 denetim gerçeklestirildigini ve 23,5 ton su ürününe el konuldugunu belirtti.

Bakan Yumakli, su ürünleri avciliginda sürdürülebilirligin saglanmasi ve yasa disi avcilikla mücadele kapsaminda yogun çalismalar yürüttüklerini vurguladi. Yasa disi su ürünleri avciliginin önlenmesine yönelik yil boyu rutin denetimlere ek olarak ülke genelinde çapraz ve es zamanli denetimler de yapildiginin altini çizen Yumakli, son 1 haftada 81 ilde denetim ve kontrol gerçeklestirdiklerini belirtti.

Denetimlerin denizler, iç sular, karaya çikis noktalari, nakil güzergahlari, balikçi gemileri, balik halleri, balik unu-yagi fabrikalari ve perakende satis yerlerinde yapildigina dikkati çeken Yumakli, “Ülke genelinde Bakanligimizca yapilan 7 bin 535 kontrol ve denetimde kaçak avcilikla elde edilen 23,5 ton su ürününe el konuldu. Su ürünleri mevzuatina aykiri faaliyette bulunan, yasa disi avcilik yapan ve satisini yapan 89 kisi ve is yerine idari para cezasi uygulandi” dedi.



5 ayda 79 bin denetim gerçeklestirildi

Bakan Yumakli, 1 Ocak’tan bugüne kadar 79 bin denetim gerçeklestirildigini dile getirerek, su ifadeleri kullandi:

“Ekiplerimiz, kaçak avcilikla elde edilen 187 ton su ürününe el koymustur. Yasa disi avcilik faaliyetinde bulunan ve bu ürünlerin satisini yapan bin 544 kisi ve is yerine toplam 26 milyon 992 bin 273 TL idari para cezasi uygulandi. Ayrica avlanma ruhsatina sahip olmayan ve kurallara uygun avlanmayan 25 adet gemi ve 854 adet muhtelif av aracina el konularak, mülkiyeti kamuya geçirildi. Bu denetimlerde görev alan degerli arkadaslarim basta olmak üzere paydas kurumlarimiza ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum."

Dogal kaynaklarin sonsuz olmadiginin altini çizen Yumakli, denizlerdeki ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarini ve ekosistemi hep birlikte korumanin önemine isaret etti. Bakan Yumakli, “Balikçiligin sürdürülebilirligi kapsaminda denetimlerimiz av sezonunda oldugu gibi av yasagi dönemi boyunca da kararlilikla devam edecek” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA