Kayisi Hasadinin Basladigi Malatya'da Üreticiler Isçi Bulamiyor

Yeni dönem kayisi hasadinin basladigi Malatya’da üreticiler isçi bulmakta zorlaniyor.

Kayisi Hasadinin Basladigi Malatya'da Üreticiler Isçi Bulamiyor
Dünya kuru kayisi üretiminin yüzde 85’inin karsilandigi Malatya’da yaklasik 50 bin ailenin geçim kaynagi olan kayisida hasat baslarken üreticiler isçi bulmakta zorlaniyor.

2024 yili tahmini kuru kayisi rekoltesinin 107 bin 517 ton olarak açiklandigi kentte 6 Subat 2023 depremleri sonrasi verilen göçün hasat dönemini olumsuz etkiledigini belirten üreticiler ürünlerinin tarlada heba olmasindan endise ediyor.

“Hasat dönemimiz basladi hummali bir çalisma var”

Kayisida yeni dönem hasat sürecinin bir süre önce basladigini kaydeden Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, “Kayisida hasat dönemimiz basladi hummali bir çalisma var. Toplanan ürünler çesitli basliklarda degerlendirilmek üzere tasnif edilirken, geçtigimiz günlerde Vali beyin baskanliginda toplanan komisyon tarafindan 2024 yili tahmini kuru kayisi rekoltesi 107 bin 517 ton olarak açiklandi. Açiklanan rekolteye bakildiginda son üç yilin en önemli hasadini gerçeklestirecegiz. Bir taraftan yas diger taraftan kuru kayisi ihraçlarini devam ettirerek insallah ekonomik anlamda hem Malatya’miza hem de ülkemize önemli bir gelir kazandirmayi hedefliyoruz” dedi.



“Insan is gücü kaybimiz artiyor”

6 Subat 2023 depremleri sonrasinda kentte yasanan bir miktar göçün kayisida ki hasat sürecine de olumsuz yansidigini kaydeden Özcan, ”Hasat döneminde yasadigimiz en önemli problemlerin basinda isçi konusu geliyor ciddi anlamda insan is gücüne ihtiyacimiz var. Malum depremler sonrasi Malatya önemli bir göç vermek zorunda kaldi. Bu göçle beraber de insan is gücü kaybimiz da gittikçe artti. Hasat dönemini yasadigimiz bu günlerde ciddi anlamda insan is gücü ihtiyacimiz var. Bu hususta geçtigimiz yillarda çevre illerde kentimize gelerek hasat sürecine katki veren mevsimlik tarim isçilerini bu dönemde de bekliyoruz. Kayisi çok hassas bir meyve olgunlasma süreci çok hizli gelisiyor dolayisiyla 45 günlük bir hasat sürecimiz var bu süre içerisinde 8,5 milyon agaçtaki ürünü dalindan indirmek zorundayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA