Dünyaca Ünlü Tasköprü Sarimsaginida Hasat Basladi

Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde Avrupa Birligi tarafindan tescillenen Tasköprü sarimsaginin hasadina baslandi. Yasanan çil hastaligi sebebiyle yüzde 30 verim kaybi bekleniyor.

Dünyaca Ünlü Tasköprü Sarimsaginida Hasat Basladi
Avrupa Birligi (AB) ile Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescillenen dünyaca ünlü Tasköprü sarimsaginin Kastamonu’nun Tasköprü ilçesindeki hasadina baslandi. Lezzeti ve içerdigi selenyum oraniyla dünyada ün kazanan Tasköprü sarimsaginin tarlalardan toplanmasi için yogun mesai harcaniyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynagi olan Tasköprü sarimsaginda bu yil 24 bin dekar alanda dikim yapildi. Geçtigimiz yila göre yaklasik yüzde 30 daha az alanda ekimi yapilan Tasköprü sarimsagini çil hastaligi vurdu. Tasköprü sarimsaginin çillerinde olusan hastalik, sarimsagin büyümesini engelledi. Bu sebeple Tasköprü sarimsaginda yaklasik yüzde 30 verim kaybinin yasanmasi bekleniyor.

Tasköprü’de sarimsak üreticiligi yapan Hasan Yildirim, “Bu yil üretim düstü. Sarimsaklarda bu yil çil hastaligi denilen bir hastalik bulunuyor. Bu hastaligi çözmek için bugüne kadar ziraatçilerimiz bu isin üzerine düsmediler. Yillardir bu hastalik var. Fakat zamanla bu çil hastaligi bölgemizde çogaldi. Bize sikinti olusturuyor” dedi.



“Sarimsagin çillerinde olusan hastalik, büyümesini engelliyor”

Sarimsagin çillerinde olusan hastalik sebebiyle büyüyemedigini belirten Yildirim, “Çil hastaligi, sadece sarimsagin büyümesine engel oluyor. Insan sagligi için herhangi bir zarari yok ama sarimsak büyüyemedigi için verim kaybi olusuyor. Vatandas, ‘Sarimsakta hastalik var’ demesin. Çünkü sarimsakta herhangi bir sey yok. Sadece sarimsagin çillerinden ötürü gelisemedigi için küçük kaliyor. Sarimsak büyürken bu hastaliga nasil yakalandiysa bu sekilde kaliyor. Bundan dolayi büyük sikinti çekiyoruz. Su anda ekim, geçtigimiz yila göre yüzde 30 civarinda düstü. Sarimsaktaki çil hastaligi sebebiyle de yüzde 30 civarinda verim düstü. Örnegin, ben tarlamdan dönüm basina 800-900 kilo civarinda sarimsak almam gerekirken, bu yil ancak 300-400 kilogram alabilecegim. Bu da üreticileri çok etkiliyor” diye konustu.



“Kis ayinda sarimsagi dikiyoruz, bahar ayinda da hasadini yapiyoruz”

Tasköprü ilçesi Alatarla köyünde isçi baskani olan Aysel Topçu ise, “Yillardir sarimsak isiyle ugrasiyoruz. Biz de çiftçiyiz, emek veriyoruz. Günlük baskanligini da 13 yildir yapiyorum. Verdigimiz emeklerin karsiligini alamiyoruz. Kis ayinda sarimsagi dikiyoruz, bahar ayinda da hasadini yapiyoruz. Bu süre zarfinda otunu temizliyoruz, çapasini yapiyoruz. Topraktan çikartmasi, ayiklamasi, baglamasi; sarimsagin her asamasi zor ama emeklerinin karsiligini hiçbir zaman çiftçi alamiyor. Bu yil hasadimiz Allah’a sükür basladi.

Sarimsaklarimiz bu yil hasta. Iyi olan yerler de var, kötü olan yerler de var. Allah ne verdiyse o, yapacak bir seyimiz yok. Rizkimiz bu kadar demek ki” seklinde konustu.

Kaynak: İHA