DAIMFED Malatya Subesi'nin Açilisi Gerçeklestirildi

Dogu Akdeniz Insaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAIMFED) Malatya Subesi, eski Devlet Bakani Kürsat Tüzmen ve Genel Baskan Mustafa Karslioglu’nun katilimi ile açildi.

DAIMFED Malatya Subesi'nin Açilisi Gerçeklestirildi
Dogu Akdeniz Insaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAIMFED) Malatya Subesi, eski Devlet Bakani Kürsat Tüzmen ve Genel Baskan Mustafa Karslioglu’nun katilimi ile açildi.

Açilis öncesi bir dügün salonunda gerçeklesen toplantida ilk olarak söz alan DAIMFED Malatya Subesi Baskani Yüksek Insaat Mühendisi Kadircan Esen, “6 Subat depremlerinde maalesef 21. yüzyilda sehirlerimizi insa ederken imari, altyapisi, yollari, donati alanlari ve can güvenligini ön planda tutan yenilikler yapmamiz gerektigini düsünüyor, bu dogrultuda fikirler üreten, öneriler sunan, sahaya hakim, teknik olusumlara önemli katkilar sunacagindan süphemiz yoktu. Bu minvalde alaninda tecrübeli memleketini ve milletini seven, akademisyen, mimar, insaat mühendisi, sehir plancisi, harita mühendisi, avukat, jeoloji mühendisi ve makine mühendisi arkadaslarinizdan olusan 44 kurucu üyemiz ile Dogu Akdeniz Insaat müteahhit Birlikleri Federasyonu Malatya Subesi’nin federasyon merkezimizin olurlari ile yaklasik bir ay önce aktif hale getirdik. Amacimiz tamamen sehir ve insaat paydaslarinin gelisimine katkida bulunmak, farkliliklari bir araya getirmek, bilim, hukuk çerçevesinde çalismalar yapip gerekli yerlere öneriler sunmaktir. Olusumuzun bir baska gayesi ise teknik meslek gruplarinin haklarini korumak öz güven kazandirmak ve kamuoyuna dogru bilgilendirme yapmaktir” dedi.



DAIMFED Malatya Sube Baskani Kadircan Esen, 6 Subat depremlerinin ardindan sik sik sosyal medya hesabi üzerinden paylasim yapan yer bilimcileri elestirdi.

Esen,’ Hemen hemen her hafta sosyal medya fenomeni yer bilimcilerin fal bakar gibi senaryolar üretmesi sehrimizde sosyolojik dengesizlik olusturmakta ve insanlarin enerjisini yutmaktadir’ dedi.



Sehrin menfaati dogrultusunda is birligi yapmaya hazir olduklarini aktaran Esen, sunlari kaydetti: “Bu negatif enerji silsilesi resmi kurumlarda inisiyatif alma ve hizmet islem yapma olgusunu yok etme noktasina getirmekte ve özel sektörde de rekabet gücünü düsürüp sermayenin piyasadan çekilmesine sebep olmaktadir. Sehrimizin hafizasina sahip çikarak yeniden ayaga kalkmasi, ülkemizde deprem sonrasi eylem planlarina örnek modeller olusturulmasi adina tüm detay ve çalismalari gerçeklestirmekteyiz. Bizler teknik destek isteyen tüm kurumlarimiza, sehrimizin menfaati dogrultusunda is birligi yapmaya hazir oldugumuzun altini çizmek istiyorum” seklinde konustu.



Programda bir konusma yapan Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan ise 6 Subat depremlerinden etkilenen Malatya’nin ticari olarak ayaga kalkmasi için yogun çaba gösterdiklerini söyledi.

Malatya’da depremde 130 binin üzerinde yapi stoku kaybinin ve bunun 20 bininin de isyeri oldugunu ifade eden Özcan, “Sehir hayatinin son buldugu bir döneme girmis olduk. Dolayisiyla sehrin yerel aktörleri, siyasi aktörleri, sivil toplum örgütleri çok da dogru kendimizi ifade edemedik. Ifade edemedigimiz için Malatya maalesef hala anlamsiz tartismalar, gereksiz popülist davranislar, çok gereksiz ve anlamsiz sürdürülebilir olmayan tavir, davranis ve söylemlerle yol bulmaya çalisiyor. Malatya maalesef son zamanlarda özellikle sehrin genel anlamda hem yapi stoklarini hem yeniden planlanmasini hem de imar planlarinin hizli bir sekilde ortaya koymasinda çok yetersiz kalmasi yerel aktörler inisiyatif almiyorlar. Hala yerinden dönüsümle ilgili 15 ayi bitirmemize ragmen netice alinmadi. Konu sadece çok fazla sayida konut yapmak degil. Eger sehir kendi yerinde ayaga kalkacaksa altyapisi, enerji hatlari, sosyal donatilari hazir olan bir sehir kurarken isi çok zorlastiriyoruz. Isi zorlastirmanin bir manasi yok. Sehirler ve milletler idarecileri kendilerini yönetsinler diye seçerler. O iradeyi o riski almasi gerekenler bizler, belediye baskanlari, milletvekilleridir. Merkezi hükümetin çok yogun bir gayretle çalistigina sahitlik ediyoruz. Ama burada önemli olan yerel aktörlerin merkezi hükümetin deprem bölgelerine sunmus oldugu bütün imkanlari saglikli bir sekilde sehre kazandirmanin pesindeyiz. Maalesef bu konuda yeteri kadar mesafe alamadigimizi her kesim ifade ediyor” diye konustu.



DAIMFED Genel Baskani Mustafa Karslioglu ise federasyon olarak 3 maddeyi ele aldiklarini anlatarak, “Birincisi bir müteahhittin sorumlulugunun yilinin belirlenmesi. Ikincisi binalarin kontrolden geçerek müteahhit degil de yönetimle orada oturanlarin bakim yapmak zorunda oldugunu saglayacagiz. Üçüncüsü ve en önemlisi de maalesef bu sektörün bir odasi bulunmamaktadir. Biz federasyon olarak bunu arastirdik. 1971 yilinda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmis bir genelge var. Elli bir yil sonra bunu raftan çikartip hükümetin önüne koymayi hedefliyoruz. Üçüncü ve en büyük hedefimiz de bu. Çünkü derneklerle bir yere kadar ilerleyebildigimizin farkina vardik. Bizler de 5 vilayette bin 100 firmadan olusan 8 tane subesiyle devasa bir yapiya ulastik. Bunun disinda da biz yararli bir meslek sürdürüyoruz. Bir tarafta ismi düzgün alinmayan bir sektörden bahsediyoruz. Bu sektörün ekonomiye çok güçlü katkida bulunuyorsa, bu sektörün de bir sicil altina alinmasini gerektigine inaniyoruz. Onun için birlikten kuvvet dogar diyoruz. Birlikten konfederasyon dogar diyoruz. Birlikten oda dogar diyoruz. Burada güzel projeler yapacagiz. Bunlarin en önemlisi de biz is birligini gelistirmek için Adalet Bakanligiyla federasyon olarak bir sözlesme imzaladik. Bütün illerde açik cezaevinde bulunan suçlarin terör ve yüz kizartici suçu olmayan insanlara parke ustaligi, elektrik ustaligi, sivaci, boyaci, operatör yetistirme adina protokollere basladik. Asagi yukari önümüzdeki yilin il aylarina kadar 7 bin hükümlüye bu belgeleri sertifikalari verecegiz. Bugün açilisimizdan sonra da Malatya Cumhuriyet Bassavciligimizla bu protokolü imzalayacagiz. Burada da cezaevinde istihdama katkida bulunmak için çaba gösterecegiz” ifadelerine yer verdi.

Toplantida son olarak söz alan eski Dis Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Bakan Kürsat Tüzmen’de Malatya’nin 2 Cumhurbaskani çikarmis çok önemli bir il oldugunu belirterek suanki görüntünün Malatya’ya yakismadigini söyledi.

Toplanti öncesi sehir merkezinde dolastigini da hatirlatan Tüzmen, “Bir taraftan yikim yapmak isteyenler, bir taraftan yapim yapmak isteyenler, bir taraftan ikisi arasinda kararsiz kalanlar var. Sikintilardan kaçarak sikintilari çözemezsiniz. Siyasetçinin ikna kabiliyeti yoksa sorunlari çözmek için konusmaktan kaçinirsa sikintilar çözüme kavusmaz. Bu siyaset üstü bir istir. Iktidariyla, milletvekilleriyle, muhalefetiyle sahada olmasi lazim. Beklemekle hiçbir yere varamazsiniz. Bu Malatya’ya hiç yakisan bir görüntü degil. Iki Cumhurbaskani çikarmis bir sehre hiç yakismiyor. Insani yasatacagiz ki devlet yasasin. Insan bugün bize serzenislerde bulunuyorsa o zaman devletin anlamini tekrar sorgulama noktasina gelir. Bizim için devletten daha asil, devletten daha önemli bir sey yoktur. Bunun da varligini buraya göstermemiz gerekir” dedi.



Eski Bakan Tüzmen konusmasini söyle sürdürdü: “Çok özel bir milletiz. Unutmayalim. Birbirimize sarilip en güzel sekilde degerlerimizi ayakta tutarak yolumuza devam ederiz. Karar vermek çok önemlidir. Bir yönetici, bir lider, bir baskan hayatta karar verdikçe yol alabilir. Karar vermeyen, yol alamaz. Malatya’da da simdi karar verip geçeceksiniz. Arkaya bakmayacaksiniz. Su anda Malatya’da gördügüm nedir biliyor musunuz? Buradakiler su sabuna dokunmamaya çalisiyor. Benim gördügüm bu. Suya sabuna dokunmazsak ne gelir biliyor musun arkasindan? Sudan çikmis baliga döneriz. Dikkatli olmak lazim. Gemiyi karaya vurdurmamak lazim. Bir de geminin su almasi vardir. Gemi de fazla delik açilirsa su alir. Yani çok kafadan çok ses çikmamasi lazim. Vasatin altindakilerin yollanmasi, vasatin üstündeki adamlarla yola devam edilmesi gerekiyor. Yani bu degerlerle, bu imkanlarla çok daha iyisini yapmak Malatya’nin elinde”

Konusmalarin ardindan Eski Bakan Tüzmen, DAIMFAD Malaya Subesinin kurulmasiyla ilgili yetki belgesini Genel Baskan Karslioglu ile birlikte Malatya Sube Baskani Kadircan Esen’e verdi.

Birçok Sivil Toplum Kurulusu temsilcisinin katildigi toplanti sonrasi DAIMFED Malatya Subesi’nin açilisina geçildi. Kavaklibag Mahallesi’nde gerçeklesen açilisa Malatya Valisi Ersin Yazici’da katildi.

Burada açilista konusan Malatya Valisi Ersin Yazici, depremin degil yapilarin öldürdügüne dikkat çekerek, bu konuda isini layikiyla yapan müteahhitlere çok büyük görev düstügünü söyledi.

Malatya’nin ayaga kalkacagini ifade eden Yazici, “Sahada bazi sorunlarimiz var. Malatya’da yikimlarin göreve geldikten sonra ne seviyede oldugunu biliyoruz. Bir seçim dönemi yasadik, aksayan bazi islerimiz oldu. Bundan sonra önümüze bakiyoruz. Allah’in izniyle Malatya’miz eskisinden daha güzel olacak” diye konustu.

Yazici’nin konusmalarinin ardindan kurdele kesimi ile birlikte DAIMFED Malatya Subesi hizmete girdi.
Kaynak: İHA