Zonguldak Il Saglik Müdürü Güner, Asiri Sicaklara Karsi Uyardi

Zonguldak Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Ertugrul Güner, son günlerde bölgede artan hava sicakliklari ve yüksek nem orani nedeniyle vatandaslara önemli uyarilarda bulundu. Asiri sicaklarin çesitli saglik problemlerine yol açabilecegini belirten Güner, özellikle risk gruplarinin dikkatli olmasi gerektigini vurguladi.

Zonguldak Il Saglik Müdürü Güner, Asiri Sicaklara Karsi Uyardi
Uzm. Dr. Ertugrul Güner, konuyla ilgili yaptigi yazili açiklamada sunlari söyledi:

"Asiri sicaklar çesitli saglik problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sicaklik ve nem artisina bagli olarak vücut isisi artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum saglamaya çalismaktadir. Normalde terleme ile vücut isisi dengede tutulmaya çalisilir. Ancak asiri sicaklarda sadece terleyerek vücut isisi dengede tutulamaz. Yaslilar, bebekler ve kronik hastaligi olanlarda terleme mekanizmasi ile vücut isisinin dengede tutulmasi her zaman mümkün olmayabilir."

Güner, özellikle sicak bitkinligi, sicak kramplari ve günes yaniklari gibi saglik sorunlarinin asiri sicaklara maruz kalma durumunda daha sik görülebilecegini belirtti.

Bu durumlarda ilk yardimin önemine dikkat çeken Güner, vatandaslarin bu tür belirtilerle karsilastiklarinda derhal serin bir ortama geçmelerini ve bol sivi tüketmelerini önerdi.

Güner, asiri sicaklardan en çok etkilenen gruplari su sekilde siraladi:

"Yalniz yasayan 65 yas ve üzerindeki yaslilar, dört yasindan küçük çocuklar, bakima ihtiyaci olanlar, hamileler, açik alanda çalisanlar, asiri kilolular, kronik hastaligi olanlar (seker hastaligi, kalp-damar hastaliklari, beyin-damar hastaliklari, psikolojik hastaliklar, kronik solunum sistemi hastaliklari, karaciger hastaliklari, böbrek hastaliklari), sürekli ilaç kullanan kisiler, sokak çocuklari ve evsizler."

Güner, sagligin korunmasi için alinmasi gereken önlemleri de su sekilde siraladi:

"Günün en sicak saatlerinde (10.00-16.00) disari çikilmamalidir. Açik renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmelidir. Günes isinlarinin dik geldigi saatlerde denize girilmemeli ve güneslenilmemelidir. Bol miktarda sivi tüketilmelidir.

Risk altindaki yetiskinler ve yaslilar, günes veya sicak çarpmasi yönünden izlenmelidir. Kapali alanlar iyi havalandirilmalidir. Sik sik dus alinmali, mümkün olmadiginda ayaklar, eller, yüz ve ense soguk suyla islatilmali veya silinmelidir."

Güner, ayrica beslenme ve sivi alimi konusunda da tavsiyelerde bulundu:

"Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sivi tüketilmelidir. Yagli besinlerin ve kizartmalarin tüketiminden kaçinilmalidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Kahve, çay ve gazli içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir."

Zonguldak Il Saglik Müdürü Güner, vatandaslari sicak havalarda dikkatli olmaya çagirarak, özellikle risk gruplarinin asiri sicaklardan korunmak için gerekli önlemleri almalarini tavsiye etti.
Kaynak: İHA