Sivas'ta 200 Yildir Geleneksel Yöntemlerle Üretilen 84 Mineralli Tuzun Hasadi Basladi

Sivas’ta insan vücudu için gerekli 84 minareli içinde bulunduran ve 200 yildir geleneksel yöntemlerle üretilen tuzun hasadi basladi.

Sivas'ta 200 Yildir Geleneksel Yöntemlerle Üretilen 84 Mineralli Tuzun Hasadi Basladi
Sivas merkeze bagli Tepeönü köyünde yerin 7 metre altindan çikarilan tuzlu kaynak suyundan üretilen Fadlum tuzunun hasadi basladi.

Tuz, yer altindan çikan tuzlu kaynak suyunun yüzeye tasinarak yaklasik 100 havuzda bekletilmesiyle üretiliyor. Yaz aylarinda havalarin isinmasiyla birlikte havuzlardaki su buharlasiyor ve tuz dibe çöküyor. Havuz yüzeyinde olusan tuz tabakasi, çalisanlar tarafindan büyük bir özenle toplaniyor. Katki maddesi içermeyen ve dogal yöntemlerle elde edilen tuz, sonrasinda çuvallanarak satisa hazir hale getiriliyor. Tuzlada sezonda 800 ila bin 200 ton üretim yapilirken, yemeklere tad veren tuz Sivas basta olmak üzere çevre illere gönderiliyor.

“Yilda en fazla 3 ay çalisabiliyoruz”

Tuzla isletme sahiplerinden Suayip Yilmaz, yilda en fazla 3 ay çalisabildiklerini ifade ederek, “Burasi merkeze 10 kilometre uzaklikta bulunan Fadlum tuzlasi. Atadan, deden kalma yaklasik 200 yillik bir tesis. 200 yil önce nasil üretim yapiyorsak, sistem halen ayni. Ayni sekilde tuz üretimi yapiyoruz. Hiçbir isleme tabi tutmadan havuzdan çiktigi haliyle tuzun en dogal ve saf halini vatandasa sunuyoruz. Yaklasik 100 civarinda üretim havuzumuz var. Bahar yagmurlari kesildiginde genellikle mayis ayinin sonu , haziran ayinin baslangicinda basliyoruz. Sonbahara girdigimizde eylül-ekim ayi gibi sezonu kapatiyoruz. Yilda en fazla 3 ay çalisabiliyoruz. Bu durum bize isçi sikintisi yasatiyor. Mevsimlik çalistigimiz için çalistirmaya isçi bulamiyoruz” dedi.



Sicak hava üretimi arttiriyor

Yilmaz, havalarin fazla sicak olmasinin tuz oranini yükselttigini söyleyerek, “Ne kadar fazla sicak olursa havuza biraktigim suyun tuz olma orani yükseliyor, üretimim artiyor. Tabii bunun yani sira sicagin zahmeti de var. Açik alanda çalisiyoruz. Mevsim iyi giderse üretimde bin tonun üzerine çikiyoruz. Üretimde genele baktigimizda 800 ve bin 200 ton arasinda degisiyor. Bizim müsteri kitlemiz genellikle köylü vatandaslar. Çünkü tuzumuz yagda, peynirde, salamurada ve tursuda bulunmaz bir nimet. Bizim tuzumuzun özü tatli su kaynagi. Bu nedenle köydeki vatandaslar gönül rahatligiyla kullaniyor” seklinde konustu.



“Günes ve su ne kadar çok olursa üretimim o kadar artar"

Yilmaz, tuzda insan vücudu için gerekli olan 84 yararli mineralin bulundugunu söyleyerek, “Tuzumuzun tatli olmasi ayri bir avantaj. Her türlü yemekte kullanilabilir. Bu tuz Sivas’ta bir tane, Türkiye’de esi benzeri var mi bilemeyiz. Su anki müsterilerimiz gurbetçi agirlikli. Bunun disinda çevre iller, Sivas’ta gida sektöründeki isletmelerin yarisi ve ilçelerin tamamina tuz veriyoruz. Hayvancilik yapan herkes tuzumuza yogun ilgi gösteriyor. Geçen yil ilkbahar çok yagisli geçti. Sezonu temmuz ayinin basinda yaptik. Bu yil sükürler olsun ki haziranin ilk haftasi üretime basladik. Üretime basladik ama bu sene de yagislar az oldugu için suyumuz az. Kis ayinda kar yagmadi, baharda da istenilen ve beklenen yagislar yasanmadi. Bu da suyumuzun az olmasina neden oldu. Bizim isimiz mevsim ve su ile alakali. Günes ve su ne kadar çok olursa üretimi o kadar artar” diye konustu.

Kaynak: İHA