Saglik Sorunlarina Çare Ararken Yetistirdigi Mavi Yemis Geçim Kaynagi Oldu

Giresun’da saglik sorununa çare ararken, tavsiye üzerine tedavi amaçli yetistirmeye basladigi mavi yemis geçim kaynagi oldu. Halk arasinda mavi yemis olarak bilinen yaban mersini yetistiren elektrik mühendisi Refik Aslan, bir dönüm araziden bir tona yakin ürün alindigini ve kilosunun 250 ila 300 lira arasinda satildigini söyledi.

Saglik Sorunlarina Çare Ararken Yetistirdigi Mavi Yemis Geçim Kaynagi Oldu
Giresun’un Bulancak ilçesinde yasayan elektrik mühendisi Refik Aslan, findik bahçesinin yerine yillar önce dikmeye basladigi yaban mersini olarak ta bilinen mavi yemisin hasadini yapmaya basladi.

Yasadigi saglik sorunlari nedeniyle döndügü memleketinde mavi yemis dikmeye basladiginda herkesin garip karsilamasina ragmen bugün takdir edildigini anlatan Refik Aslan, hasadini yaptigi mavi yemis meyvelerini altin gibi tartarak sattigini söyledi.



Mavi yemis yetistirmeye saglik sorunlari nedeniyle basladigini anlatan Aslan, “Yasadigim saglik sorununa çözüm ararken mavi yemis meyvesini ve faydalarini kesfettim. Uzun bir arastirma serüveninin sonunda, dogup büyüdügüm sehir olan Giresun’un Bulancak ilçesinde mavi yemis meyvesini yetistirmeye karar verdim. Ilk önce bazi insanlar yetismeyecegini söyleseler de yetistirmeyi basardim ve buralara uyumlu bir bitki oldugunu gördüm. Ilk basta kendi saglik sorunlarim için kullaniyordum sonra baskalarina faydasi olsun istedim. En sonunda bir baktim ki ciddi anlamda bir geçim kaynagina dönüstü” dedi.



"Mavi yemis her seyden önce saglik meyvesidir"

Mavi yemis meyvesinin faydalarini da anlatan Aslan, “Mavi yemis her seyden önce saglik meyvesidir. Çok lezzetli bir meyve ve süper meyve olarak tanimlaniyor. Içerigindeki bilesikler kardiyovasküler sistem için çok yararli. Bu nedenle kalp hastaliklarina ve tansiyona iyi geliyor. Seker hastaligina, retina yirtiklarina, pankreasa, hipertansiyon ve düz kaslara inanilmaz derecede iyi geliyor. Kisacasi parkinsondan demansa eklem hastaliklarindan, bagirsak hastaliklarina kadar birçok hastaliga iyi geldigini bilimsel olarak da kanitlanmis durumdadir” seklinde konustu.



"Findigin alternatifi olamaz ama yan gelir olarak düsünülebilir"

Findiga ek gelir olarak önemli bir ürün oldugunu da kaydeden Aslan, “Düz ve düze yakin arazilerde tarima çok uygun olan mavi yemis bitkisi, engebeli arazilerde emek yogun oldugu için zor ancak, findiga ciddi bir ek gelir. Findik üreticileri dönüm basina 1 tona yakin hasat alabilirler. Bugün kilosu ise 250 ila 300 lira arasinda degismektedir. Biz de altin tartar gibi tartarak gram hesabi satisini da yapabiliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA