Ögrencilerinden Doganin Korunmasina Katki

Düzce Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve Sürdürülebilirlik ve Yesil Kampüs Toplulugu (DÜSÜYET) tarafindan Orman Fakültesi’nde düzenlenen ‘Karton/Plastik Bardak Olmasa da Olur’ kampanyasi ögrencilerden büyük ilgi gördü.

Ögrencilerinden Doganin Korunmasina Katki
Sürdürülebilirlik ve Iklim Degisikligi (DÜSID) Koordinatör Yardimcisi Ars. Gör. Özcan Akin, ögrencilerin çay ve kahvelerini kendi bardaklari ile indirimli olarak satin aldiklari kampanya hakkinda bilgiler verdi. Akin, kisa sürede yaklasik 2 bin ögrencinin kampanyaya dahil olarak, karton bardak kaynakli 8 kilo atik olusumunun önlendigini, karton bardak kullanilmamasinin bin 100 kilo karbon salinimini engelledigini ve iklim degisikligi ile mücadelede olumlu bir katki saglandigini belirtti.

Kampanya hakkinda bilgilendirme yapan DÜSID Koordinatör Yardimcisi Akin sözlerine “Türkiye’de her yil yaklasik 2 milyar karton bardak kullanilmaktadir. Bir yilda kullanilan karton bardaklarin üretimi için 500 bin agacin kesilmesi gerekiyor. Ayrica halk arasinda karton bardak olarak bilinen bu malzemelerin iç yüzeyi, plastik ile kapli oldugundan çok özel islemler sonucu geri dönüsebiliyor. Islemlerin zorlugundan dolayi, dünyada kullanilan bardaklarin yalnizca yüzde 1’i dönüstürülebiliyor. Bunlarin yaninda, bu bardaklarin kullanimi tüketicilerin saglik açisindan olumsuz etkileri kanitlanmis mikro plastiklere maruz kalmasina sebep oluyor. Sera gazi olusumunu azaltmak, plastik kirliligini artmasina engel olmak ve saglik açisindan olumsuz etkilere maruz kalmamak adina günlük hayatimizda cam, seramik bardaklar veya termos kullanimini arttirabiliriz. Önümüzdeki akademik yildan itibaren tüm yerleskelerimizde kampanyamizi yayginlastirmak için gerekli altyapi çalismalarina devam edecegiz. Tüm mensuplarimizi karton, plastik bardak olmasa da olur demeye davet ediyorum” seklinde devam etti.
Kaynak: İHA