Manisa Ticaret Borsasi'nda Tarim Zirvesi

Manisa Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Sadik Özkasap, agirladigi Manisa Büyüksehir Belediyesi heyetiyle Manisa tarimini konustu.

Manisa Ticaret Borsasi'nda Tarim Zirvesi
Manisa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste beraberinde Manisa Büyüksehir Belediyesi Tarim Danismani Yusuf Kurucu ve Strateji Daire Baskani Evrim Akman ile birlikte Manisa Ticaret Borsasi Baskani Sadik Öz Kasap’i ziyaret etti. Ziyarette Manisa Ticaret Borasi Meclis Baskan Yardimcisi Ali Yilmaz, Manisa Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ersaygi ve Manisa Ticaret Borsasi Ziraat Mühendisi Özlem Çetin de yer aldi.

Manisa Büyüksehir Belediyesi ile Manisa Ticaret Borasi Manisa’nin ekili ve ekili olmayan tarim alanlarinin belirlenmesine yönelik hazirlanacak Manisa Tarim Envanterinde isbirligi yapacak. Manisa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, kentin tarim potansiyelinin güncellenmesi ve ayni zamanda envanterinin çikarilmasi adina Manisa’da tarima yön veren paydas kurum ve kuruluslarla isbirligine gidilecegini dile getirdi. Deste, öncelikli olarak Göktürk Uydusu yardimiyla Manisa’nin hava fotograflarinin çekilecek güncel ekili tarim alanlari ile su anda ekili olmayan bos durumda ki alanlarin kayit altina alinacagini vurguladi. Gerçeklestirilen ziyarette Manisa’nin mevcut su potansiyeline vurgu yapan Manisa Ticaret Borsasi Baskani Sadik Özkasap, iklim degisikliginin su varligina olan olumsuz etkilerini ifade ederek, “Türkiye’de su kullanimin da en büyük pay tarimsal sulama oldugu için, bu alanda yapilacak en ufak gelismenin tüketilen su miktarini azaltici yönde dogrudan etkisi olacaktir. Daha verimli bir sulama için kapali devre ile gelen ve yagmurlama sulama, damla sulama yöntemleri kullanilabilir. Genel olarak yagmurlama sulama ve damla sulama metotlarinda, geleneksel sulama metotlari ile karsilastirildiginda, sirasiyla yüzde 70 ve yüzde 90 daha az su tüketilmektedir. Kapali devre sulama sistemi olsa, kooperatiflerin sondaj açmasina gerek olmayacak. Kapali devre sulama sistemi olsa az su ile çok yer sulanacak. Sudan bu yöntemle 4 kat tasarruf edilecek. Saniyede 50 litre çikan su, açik sistemde buharlasma ile 30 litreye düsüyor. Su kaybi çok büyük” diye konustu.

Özkasap ayrica Manisa’da aritma ile geri dönüsümü saglanan suyun tarimsal sulamaya verilmesinin önemine vurgu yapti.
Kaynak: İHA