Kripto Varliklara Iliskin Teklif Kabul Edildi

Sermaye Piyasasi Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, kripto varlik, varlik hizmet saglayicisi, platform tanimlamasi yapiliyor.

Sermaye Piyasasi Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklife göre, kripto varlik hizmet saglayicilarin kurulabilmesi ve faaliyete baslayabilmesi için Sermaye Piyasasi Kurulu’nda izin alinmasi zorunlu oluyor. Kurulun izin verebilmesi için TÜBITAK‘in belirleyecegi kriterlere uygunluk aranacak.

Sermaye piyasasi araçlarina özgü haklar saglayan kripto varliklara iliskin olarak düzenleyici islemler tesis etmek, özel ve genel nitelikte kararlar almak ve tedbir ve yaptirim uygulamak konusunda SPK yetkili olacak. SPK, kripto varlik hizmet saglayicilarla müsterileri arasinda sözlesmelerin düzenlenmesine, kapsamina, degistirilmesine, ücret ve masraflara, sözlesmenin sona ermesine, feshine ve bu sözlesmelerin içeriginde yer almasi gereken asgari hususlara iliskin belirlemeler yapabilecek.

Platformlarin kendi nezdinde islem görecek veya ilk satis ya da dagitimi yapilacak kripto varliklarin belirlenmesine ve bunlarin islem görmesinin sonlandirilmasina iliskin yazili listeleme prosedürü olusturulmasi zorunlu olacak; bu konuda Kurul tarafindan ilke ve esaslar düzenlenebilecek.

Platformlarda fiyatlar serbestçe olusacak. Platformlar islemlerin güvenilir, seffaf, etkin, istikrarli, adil, dürüst ve rekabetçi bir sekilde gerçeklesmesinin saglanmasi, piyasa bozucu nitelikte eylem ve islemlerin tespit edilmesi, önlenmesi ve tekrarlanmamasi amaciyla emir ve islem esaslarini belirleyecek, bünyelerinde gerekli gözetim sistemini kuracak ve her türlü önleyici tedbirleri alacak.

Platform nezdinde gerçeklestirilen piyasa bozucu nitelikte eylem ve islemlere iliskin olarak tespitleri yapmak, bu nitelikteki eylem ve islemleri gerçeklestiren hesaplarin kisitlanmasi, durdurulmasi ve kapatilmasi dahil olmak üzere gerekli tedbirleri almak ve ulasilan tespitleri rapora baglayarak Kurula bildirmekle yükümlü olacak.

Müsterilerin kripto varlik transferlerinin gerçeklestirildigi cüzdanlara ve fon transferlerinin gerçeklestirildigi hesaplara iliskin kayitlar kripto varlik hizmet saglayicilar tarafindan güvenli, erisilebilir ve takip edilebilir sekilde tutulacak. Platformlarin müsterilerine ait kripto varliklari, müsterilerin kendi cüzdanlarinda bulundurulmasi esas olacak. Kripto varliklara yönelik yatirim danismanligi ve portföy yöneticiligi yapilmasina iliskin usul ve esaslar SPK tarafindan belirlenecek. Kripto varlik hizmet saglayicilara icra edecekleri faaliyetleri gösteren yetki belgesi verilecek. Bankalar için BDDK’nin uygun görüsü aranacak.

Izin almaksizin kripto varlik hizmet saglayicisi olarak faaliyet yürüttügü tespit edilen gerçek kisiler ve tüzel kisilerin yetkililerine 3 yildan 5 yila kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezasi verilecek. Kripto varlik hizmet saglayici görevi nedeniyle kendisine tevdi edilen veya koruma, saklama ve gözetimiyle yükümlü oldugu para veya para yerine geçen evrak veya senetleri, diger mallari veya kripto varliklari kendisinin ya da baskasinin zimmetine geçiren kripto varlik hizmet saglayici yönetim kurulu baskan ve üyeleri ile diger mensuplari, 8 yildan 14 yila kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasi ile cezalandirilacak; kripto varlik hizmet saglayicinin zararini tazmin edecek.

Suçun, zimmetin açiga çikmamasini saglamaya yönelik hileli davranislarla islenmesi halinde faile 14 yildan 20 yila kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasi verilecek. Ancak, adli para cezasinin miktari kripto varlik hizmet saglayicinin ve müsterilerinin ugradigi zararin 3 katindan az olamayacak.

Izni kaldirilan kripto varlik hizmet saglayicinin; hukuken veya fiilen yönetim veya kontrolünü elinde bulundurmus olan gerçek kisi ortaklarinin, kripto varlik hizmet saglayicinin ya da müsterilerinin kaynaklarini kendi veya baskalarinin menfaatine kullandirmak fiillerini isleyenlere 12 yildan 22 yila kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasina hükmolunacak.
Kaynak: İHA