Dogada Çözünemeyen Ambalaj Atiklarini Ekonomiye Kazandiracak Proje

Hitit Üniversitesi tarafindan dogada çözünemeyen ilaç ve gida sanayinde üretilen plastik ve alüminyum ambalaj atiklarinin geri dönüsümünün saglanarak ekonomiye kazandirilmasi için çalisma baslatildi.

Dogada Çözünemeyen Ambalaj Atiklarini Ekonomiye Kazandiracak Proje
Hitit Üniversitesi’nce yürütülen arastirma-gelistirme projesi kapsaminda üniversite-sanayi isbirligi modeliyle tamamen yerli ve milli imkânlarla ambalaj atiklarinin geri dönüsümünü saglayacak makine gelistiriliyor. Hitit Üniversitesi ve IZA Makina isbirliginde yürütülen proje ile özellikle ilaç ve gida sanayisinde ambalaj ürünü olarak kullanilan blister petlerdeki plastik ve alüminyum ayirt edilecek. Gelistirilecek cihaz ile yilda yaklasik 100 bin ile 200 bin ton arasi atik ürünün geri dönüsümü saglanarak tekrar sanayiye ve ekonomiye kazandirilmasi hedefleniyor.

Proje hakkinda açiklamalarda bulunan Hitit Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Isik, yesil sanayi, üniversite-sanayi is birligi kapsaminda yeni bir ürün gelistirmeyi ve sadece Türkiye için degil uluslararasi anlamda da ticarilesmis bir ürün haline getirmeyi amaçladiklarini söyledi.



Hitit Üniversitesinin ‘Makine ve Imalat Teknolojileri’ alaninda ihtisaslasan tek üniversite oldugunu ifade eden Prof. Dr. Isik, Çorum sanayisine destek vermek amaciyla bir projeyi daha hayata geçirdiklerinin belirterek, ürünün geri dönüsüm sanayisine önemli ölçüde katki saglayacagini vurguladi.

Yilda yaklasik 200 bin ton geri dönüstürülemeyen ürün tekrar sanayiye ve ekonomiye kazandirilacak

Gelistirecekleri makinede güçlü bir otomasyon sistemi kuracaklarini açiklayan Prof. Dr. Isik, “Bu sayede yilda yaklasik 100 bin ile 200 bin ton arasi olusan bu ürünün çikisinda elde edilen, geri dönüstürülemeyen ürünü bu makineyle biz geri dönüstürülebilir yaparak tekrar sanayiye tekrar ekonomiye kazandirmis olacagiz. Özellikle ülkemizdeki sifir atik projesi kapsaminda da degerlendirildiginde milli ve yerli olmasi sebebiyle de gerçekten güzel bir çikti olacagina inaniyoruz. Özellikle bu tip ürünlerde geri dönüsüm süreci hem makine hem otomasyon anlaminda ciddi bir Ar-Ge çalismasi gerekiyor. Plastikçiler içerisinde alüminyum oldugu için ürünü almiyor. Alüminyumcular ise içerisinde plastik oldugu için ürünü almiyor. Amaç bunlari ayirt ederek hem plastikçilerin kullanabilecegi hem de alüminyum sektörünün kullanabilecegi ham maddeyi elde etmek. Burada yapacagimiz islem aslinda fiziksel bir sürecin otomasyon süreciyle birlestirilmesinden geçmekte. Bunu ayirt ettigimiz zaman bu tip ürünleri ayirt ettigimiz zaman sonuçta plastik sektörü de kazanmis olacak, alüminyum sektörü de kazanmis olacak” dedi.



"Bu tip ürünler dogaya zarar veriyor mutlaka ayristirilmali"

Bu tip ürünlerin dogada çözünemediginden dolayi uzun yillar benzer bir sekilde kaldigini ve dogaya zarar verdigini ifade eden Isik, geri dönüsümün saglanmasi için mutlaka ayirt edilmesi gerektigine dikkat çekti.

Sifir atik ve yesil dönüsüm kavraminin önemine dikkat çeken Isik, konusmasina söyle devam etti; “Bizim bu plastik ve alüminyumu ayirt ederek hem plastik ham maddesi hem de alüminyum ham maddesi elde etmemiz gerekiyor. Bunun sonucunda dogaya verilen zarar tamamen ortadan kalkmis olacak ayni zamanda ekonomik gösterge de ortaya çikmis olacak. Tabi bunun birçok ayagi da olacak. Sifir atik kavrami çok önemli. Yesil dönüsüm kavrami çok önemli. Tabi bu tip durumlarda sadece ülkemiz için degil dünya çapinda da olusan bu atiklarin bertaraf edilmesinde Hitit Üniversitesi olarak katkimizin olmasi da bizim için çok önemli bir sonuç olacagini düsünüyorum”

Dünyada yesil dönüsümü hizlandirmak ve karbon emisyonunu azaltmak amaçlaniyor

IZA Makine Yönetim Kurulu Baskani Izzettin Akilli, “Üniversite-sanayi is birligi konularinda ciddi adimlar atarak somut projelerle, dünyadaki yesil projelerle temas etmek istiyoruz.” dedi.

Bu dogrultuda Blister Petlerin geri dönüsümü projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Akilli, ciddi bir Ar-Ge süreci baslattiklarini ve dünyada yesil dönüsümü hizlandirmayi ve karbon emisyonunu azaltmayi amaçladiklarini belirtti.

Hitit Üniversitesi ile gerek teknik alt yapisi, gerekse de akademik açidan ortak bir çalisma kültüründe bulusup, gelecegin geri dönüsümünün teknolojisini üretmeye çalistiklarini kaydeden Akilli, “Bu bizim için çok kiymetli. Çünkü geri dönüsüm sektörü teknolojiye aç bir sektör ve biz bunun bilincindeyiz, üniversitemiz de bunun bilincinde. Gerek akademik açidan, gerek sanayi açisindan ortak bir kültürde bulusup Ar-Ge projeleri ve sonrasinda seri üretim, ticarilesme kisminda da beraber ilerleyerek ortaya somut çözümler üretmeye çalisiyoruz. Sifir atik bizim hedefimiz. Dünyadaki insan sagligina, atmosfere, dogaya zarari olan her hangi bir materyalleri geri dönüsüme kazandirip, katma degeri verimli daha yeni bir ürün haline getirmeye çalisiyoruz. IZA Makine olarak biz bunun bilincindeyiz. Hitit Üniversitesi de bunun bilincinde. Bu yüzden ortak çalisma alanlarinda küresel bazdaki bu tür sorunlari çözmek için beraber ilerliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA