'Borcu Yoktur' Yazisi Almaya Gittiginde Ögrendi Açiklamasi Muhasebecisi Tarafindan 2 Milyon Dolandirildi

Kastamonu’da bir isadami, "Borcu yoktur" yazisi almak isteyince, muhasebecisinin yaklasik 2 milyon TL’yi zimmetine geçirerek kayiplara karistigini ögrendi. Suç duyurusunda bulunan is adami Hasan Kurt, "Kastamonu ve Tasköprü civarindaki müsterilerinden, bizler de dahil 18 milyon lira civarinda bir para dolandirdigini düsünüyoruz" dedi.

'Borcu Yoktur' Yazisi Almaya Gittiginde Ögrendi Açiklamasi Muhasebecisi Tarafindan 2 Milyon Dolandirildi
Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde serbest muhasebeci mali müsavir olarak görev yapan babasinin yaninda yaklasik 2 yil önce ise baslayan E.G., Kastamonu ve Tasköprü’de çok sayida müsterisini dolandirdi. E.G., müsterilerinin insaat sigorta ücretlerini, çalisanlarin sigorta ücretleri gibi ödemeleri kurumlara ödemeyerek zimmetine geçirdi. Müsterilerinin kredi karti bilgilerini de ele geçiren E.G., islemler yaparak borçlandirdi. Insaat sektöründe faaliyet gösteren is adami Hasan Kurt, "borcu yoktur" yazisi almak için gittigi Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yaptigi insaatlarin büyük miktarda sigorta borcunun oldugunu ve çalisanlarinin da sigorta ücretlerinin yatirilmadigini ögrendi. Bunun üzerine Tasköprü’de muhasebeciligini yapan is yerine giden Hasan Kurt, E.G.’nin olayin ortaya çikmasi üzerine kaçtigini ögrendi. Yaklasik 2 milyon TL civarinda dolandirildigini tespit eden Kurt, Tasköprü Ilçe Emniyet Müdürlügüne giderek sikayetçi oldu. Süphelinin yakalanarak cezalandirilmasini isteyen Kurt, E.G.’nin diger müsterilerinden de dahil olmak üzere 18 milyon civarinda vurgun yaptigini düsündüklerini söyledi.



"14 yildir muhasebecimiz oldugu için kendisine güvendik ve kontrol etmedik fakat bunun bedelini de çok agir ödedik"

2021 yilindan beri Kastamonu ve Tasköprü’de insaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten is adami Hasan Kurt, "Muhasebecimiz tarafindan dolandirildik. Muhasebecimiz, bayram öncesinde kayiplara karisti. Insaatlarimizin sigortalari hiç ödenmemis. Bizler, sigorta paralarini muhasebeye ödedik, fakat SGK’ya ödeme yapmamis. Kredi kartimizdan paralar çekilmis, farkli yerlerde kredi kartimizla islemler yapilmis, para çektirilmis. Suç duyurusunda bulunduk, simdilik bir gelisme yok ama insallah bir sonuç alacagiz. Yaziklar olsun diyorum. Gelip bizlere ’paraya sikistik’ deseydi, yardim ederdik. Fakat hiç beklemedigimiz bir konu ile karsilastik. Bu sekilde dolandirip kaçmasi bizleri çok müskül duruma düsürdü. Su anda magdur durumdayiz. Kurban Bayrami’na giderken vatandaslarimiz ile çok büyük sikintilar yasadik. Çalisanlarin ödemelerini yapmak zorundaydik ama o belki yurt disinda, belki de Türkiye’de, bunun keyfini çikartiyor. Ben sahsen bunu o arkadasa yakistiramadim. Yaziklar olsun diyorum. Bizim gibi is yapan arkadaslarima sesleniyorum; muhasebecilerinizi mutlaka kontrol ediniz. Verginiz, sigorta ücretleriniz yatiyor mu veya kredi kartinizdan islem yapilmis mi? Bunlari mutlaka inceleyin. Biz, 14 yildir muhasebecimiz oldugu için kendisine güvendik ve kontrol etmedik, yanina da gitmedik. Bunun bedelini de su anda çok agir ödüyoruz. Sizler de bu magduriyeti yasamamak için muhasebecinizi mutlaka kontrol ediniz. Ben bu arkadasimdan sikayetçiyim. Gün yüzüne çikacak ama hiç ona yakistiramadim. Yaziklar olsun" dedi.



"Kastamonu ve Tasköprü civarindaki müsterilerinden 18 milyon lira civarinda para dolandirdigini düsünüyoruz"

Sahsin müsterilerinden borç aldigini ve ödemedigini ögrendigini ifade eden Hasan Kurt, “Ben magdur oldum, agabeyim magdur, kardesim magdur. Tasköprü’de ve Kastamonu’da da bizim gibi birçok kisinin daha magdur oldugunu ögrendik. Hepimizi dolandirmis. Hepsi yakinda çikacaktir. Çok kisiden borç para almis fakat geri ödememis. Müsterilerinin kredi kartindan paralar çekmis. Sigorta borçlarini ödedigini söyledi, fakat yalan, hiçbirini ödememis. SGK’den dokümanlari aldigimizda hiçbir sigorta ödenmemis. Yaziklar olsun diyorum. Kastamonu ve Tasköprü civarindaki müsterilerinden, bizler de dahil 18 milyon lira civarinda bir para dolandirdigini düsünüyoruz” diye konustu.



"Simdiye kadar hiçbir sey olmamisti"

Sahsi bulamadiklarini belirten Hasan Kurt, "Bizim binamizin bir tanesi Kurban Bayrami öncesinde bitmisti. Sosyal Güvenlik Kurumuna ’borcu yoktur’ yazisi almaya gittigimizde oradaki arkadas bizlere, ’insaatlarin sigortasinin hiçbirini ödememissiniz’ dedi.

Bizler de ödedigimizi söyledik ama bizlere dokümani çikartip verdi. Gerçekten hiçbiri ödenmemis. Hemen Tasköprü’ye muhasebeye gittigimizde, arkadas çoktan kaçip gitmis, kendisini bulamadik. Bizler, 2012 yilindan beri ayni muhasebe ile çalisiyorduk. Muhasebecinin oglu yaklasik 1,5-2 yil önce babasinin yaninda ise basladi.

Fakat bizler, babasina yillardir beraberiz diye güvendik ve simdiye kadar hiçbir sey olmamisti. Fakat oglu tarafindan dolandirildik" seklinde konustu.



"Normalde sigortadan indirim almam gerekirken çok büyük cezali sekilde tekrar ikinci kez ödeme yaptim"

Ödenmeyen vergi borçlarinin kendisini magdur ettigini belirten Hasan Kurt, "Dolandirildigimizi anladiktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna gittik ve dokümanlarin hepsini çikarttirdik. Bunlarin hepsini cezali olarak geriye dönük ödedim. Ben normalde sigortadan indirim almam gerekirken çok büyük cezali sekilde tekrar ikinci kez ödeme yaptim. Insaatlarimizi durdurmadik ki devam ediyor ama cezali bir sekilde sigortalarini ödedik. Simdi çalisirken insaatimizdan bir kisi düsüp ölse veya sakatlansa, ben bunun altindan nasil kalkacaktim? Bunlari hiç düsündün mü? Bu kolay bir sey degil, muhasebecilik. Çalisanlarimizin sigortalari var ama hiçbirinin parasi ödenmemis Inanamiyorum. Bu sahsin en kisa sürede yakalanip kanunlara teslim edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA