Avci Bakteriler Atik Su Aritma Tesisinin Kokusunu 7 Dakikada Giderdi

Amasya’da gelistirilen bakteriler, denendikleri atik su aritma tesisinde atiklari temizlerken yayilan kötü kokulari da sona erdirdi. Avci bakterilerin yaptigi temizlik operasyonunun sonuçlarinin 7 dakika içinde görüldügünü anlatan Veteriner Hekim Abdulhamit Çelik, kamu-sanayi is birligiyle gelistirdikleri bakterilerin akarsu, göl ve denizler için de kullanilabilecegini açikladi.

Avci Bakteriler Atik Su Aritma Tesisinin Kokusunu 7 Dakikada Giderdi


“7 dakika içerisinde koku kayboldu”

Türkiye’nin dört bir yanindan toprak, su, sebze, saman ve agaç örneklerinden basillus bakterileri toplayip izole ettigi probiyotik özellikli bakteriyle atik su ile çöp sizintilari gibi alanlarda çalisma yaptigini belirten Abdulhamit Çelik, “Ülkemiz yasam sartlarina alismis bakterileri izole ederek bir ürün haline getirdik. Ürünümüz atik su tesisinde kullanildigi andan itibaren 7 dakika içerisinde koku kayboldu. Türkiye’deki tüm dereler, akarsularda bu ürün kullanildigi anda koku kesiliyor. Çünkü bakterilerimiz koku yapan bakterileri avliyor” dedi.



“En büyük düsman mikroplastikler”

Insan sagligi içinde faydali olan bu bakterilerin önemine isaret eden Çelik, “Sularimiza virüslerin, bakterilerin, patojenlerin, kimyasallarin hatta gezegenimizin en büyük düsmani mikroplastiklerin artik nehirlerimiz, akarsularimiz ve göllerimizle bulusmasini istemiyoruz. Yaptigimiz çalismada kullanilan bakteriler tüm bu saydigimiz bilesenleri tek tek yok ediyor” diye konustu.



Sonuçlar akredite laboratuvarlarda degerlendirildi

Projenin danismanligini yapan Amasya Üniversitesi’nden Ögretim Üyesi Prof. Dr. Burak Bilgin, atik su aritma tesisinden uygulama öncesi ve sonrasi alinan sonuçlarin akredite laboratuvarlara gönderildigine isaret etti. Sonuçlarin sasirtici oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Bilgin, “Arkadaslarimiz burunlarini tutarak gezdikleri aritma tesisinin üstünde çok rahat dolasabiliyorlar. Çünkü artik hiçbir kötü koku yok. Tesisten disari çikan sudaki degisimi de gördük. Ayni çesme suyundan çikar gibi akmaya basladigina sahit oldular. Ekoli degerlerini düsürdügünü, kullanilabilir su haline çevirdigini belgeleriyle ortaya koymus olduk” seklinde konustu.



“Tesislerdeki problem koku, dip çamuru ve yüzeyde olusan ölü bakteriler”

Kötü kokunun aritma tesisleri için büyük bir problem oldugunu deginen Amasya Belediyesi Atik Su Aritma Tesisi yöneticisi Mustafa Demir de “Bu tür tesislerdeki problem koku, dip çamuru ve yüzeyde olusan ölü bakterilerdir. Denedigimiz bakteriler 7,8 dakika içerisinde kokuyu yok etti. PH seviyesi de düstü. Bu düsüs 28 gün boyunca ayni seviyede kaldi. Havalandirma ve çökelti havuzlarinin üstündeki ölü bakterileri de azaltti” ifadelerini kullandi.

Projeye KOSGEB de destek oldu

Bakterilerin gelistirildigi tesisteki makinelerin olusturuldugu "Tarim ve Hayvancilik Sektörü Için Faydali Bakterilerden Özel Probiyotik Üretimi" baslikli projeye KOSGEB de destek oldu. KOSGEB Amasya il Müdürü Bayram Ali Kukus, Arge-Inovasyon çalismalari kapsaminda projeye 450 bin TL’lik destek sagladiklarini söyledi.

Kaynak: İHA