24 Yilda 724 Lüks Yati Suya Indirdiler, Kraliyet Ailesi Üyeleri Ve Dünyaca Ünlü Isimlerden Siparis Aliyorlar

Antalya Serbest Bölge 2024 yilinin ilk 5 ayinda 30 lüks yati, 2000 yilindan bu yana 24 yilda ise 724 lüks yati suya indirdi. Yeni tahsis edilen alanin açilmasiyla istihdam sayisi 10 bine yaklasan Serbest Bölge’de 2024 ticaret hacminin ise 1,2 milyar dolari geride birakmasi planlaniyor.

24 Yilda 724 Lüks Yati Suya Indirdiler, Kraliyet Ailesi Üyeleri Ve Dünyaca Ünlü Isimlerden Siparis Aliyorlar
Türkiye’de yat sektörünün gelismesinde önemli rol üstlenen Antalya Serbest Bölge’de, 2024 yilinin ilk 5 ayinda üretimi tamamlanip, sahiplerine teslim edilen yat sayisi 30 oldu. Yat sektörünün gelismeye basladigi 2000 yili ile 2024 yili Mayis ayi sonuna kadar ise bölgede üretilen yat sayisi 724 oldu. Tarimdan elektronige, medikalden tekstile farkli alanlarda 27’si yabanci sermayeli 87 firmanin faaliyet gösterdigi Antalya Serbest Bölge’de, 50 firma yat sektöründe üretim yapiyor. Farkli ülkelerden is insanlari, sporcular, kraliyet ailesi üyelerinin de aralarinda bulundugu ünlü isimlerden siparis alan firmalar, 10 metreden 90 metre uzunluga kadar ürettikleri lüks yatlari, birçok ülkeye ihraç ediyor.

Mayis aylari içerisinde en yüksek ticaret hacmine ulasildi

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve Isleticisi AS Genel Müdürü Zeki Gürses, serbest bölgenin son yillarin en yogun günlerini geçirdigini ifade etti.

Su ana kadarki mayis aylari içerisinde en yüksek ticaret hacmine ulastiklarina dikkat çeken Gürses, su sekilde devam etti:

"Sezon itibariyla yat sektörü son derece canli, onun disinda bölgemizde medikal, elektrik elektronik, tekstil tarim sektörleri var. Ayni zamanda Antalya Serbest Bölgesi’nin kendisine ait bir limani var, limandan özellikle Orta Dogu ülkeleri agirlikli olmak üzere ihracat yapilabiliyor. Ilk bes ayda Antalya Serbest Bölgesi’nin ticaret hacmi geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 56 artis gösterdi. Bu su ana kadar ki mayis aylari içerisinde en yüksek rakam, 137 milyon dolarla mayis ayini kapattik. Ilk bes aylik verilerimize baktigimiz zaman da yine toplamda geçen sene ilk bes ayina göre yüzde 19’luk bir artis söz konusu, ilk 5 ayi 500 milyon dolarla kapattik, tahminen de yili 1,2 milyar dolar civarinda bir ticaret hacmi ile kapatacagiz."

Ihracatin ithalati karsilama orani yüzde 154’ü buldu

Antalya Serbest Bölgesi’nin ihracat agirlikli bir bölge oldugunu vurgulayan Zeki Gürses, ihracatin ithalati karsilama oraninin ilk bes ayda yüzde 154 oldugunu belirtti.

Gürses, "Buradaki imalat sanayisi son derece gelismis vaziyette, yat sektörü, medikal, elektrik, elektronik sektörleri tamamen üretime dayanilan sektörler burada çalisiyor ve ürettikleri ürünün tamamini yurt disinda satiyorlar. Ülkeye ciddi anlamda döviz kazandirici faaliyetlerimiz devam ediyor. Limanimizdan ilk bes ayda 283 bin tonluk yükleme yapilarak özellikle Orta Dogu ülkeleri agirlikli olmak üzere satis gerçeklestirildi.

Bölgemizde imalat son derece yüksek, sanayi grubu üretilen ve ticaret hacmi içerisinde sanayi grubu yüzde 94 agirliga sahip, geriye kalan yüzde 6’si maden grubundan olusuyor" diye konustu.



Dogu Akdeniz Bölgesi’nde en kapasiteli yat bakim onarim merkezi

Antalya Serbest Bölge’de istihdam sayisinda da artis yasandigina isaret eden Zeki Gürses, bölgede çalisan sayisinin 7 bin 860 kisiyi buldugunu bildirdi. Gürses, çalisan sayisinin yaz aylarinda dahil olan kisilerle 20 bine ulastigini kaydederek, istihdam oraninin geçtigimiz yila göre yüzde 13 arttigini dile getirdi. Gürses, "2017 yilinda Ticaret Bakanligi tarafindan yeni isletme süremizin uzatilmasindan sonra, bölgemizde yatirim faaliyetlerine agirlik verdik. Yat sektörü bölgemizde gelistigi için, bölgemizdeki yat bakim onarim sahasi olarak rihtimlarla ciddi bir yatirim yaptik, yatirimin baslamasi 2021 yilinin haziran ayinda gerçeklesti. Bu sayede biz su anda Antalya Serbest Bölgesi olarak Dogu Akdeniz Bölgesi’nde en kapasiteli yat bakim onarim merkezi haline geldik. Bu tarihten sonra bölgemizdeki yat sektöründeki firmalar, daha büyük boylarda yat siparisi almaya basladi.

Artik bölgemizde 90 metreye ve iki bin tona kadar yatlara hizmet verecek duruma geldik. Bunu yaparken de dünyada kabul edilen en modern shiftlift sistemini kurduk. Ayni zamanda bunu destekleyici olarak 560 ton kapasiteli travel lift de mevcut. Bu sayede bölgemizde yat sektörlerinin ihtiyaçlarini rahatlikla karsilayabiliyoruz" ifadelerini kullandi.

Serbest Bölge, ilk 5 ayda 30 lüks yat üretti

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve Isleticisi AS Genel Müdürü Zeki Gürses, 25 bin metre kare açik alanda firmalara yat bakim onarim için yer alani tahsis ettiklerini kaydederek, yat sektörüne özellikle Kovid-19 salgini sonrasi ciddi talep oldugunu ve yatlara ilginin arttigini dile getirdi. Zeki Gürses, üretim ve bakim onarim için siparislerin artarak devam ettigini bildirdi. Gürses, "Yatlar dünyanin her tarafina satiliyor, bölgemizdeki firmalar hep siparis esasina göre üretim yaptigi için ABD, Italya, Angola, Kenya, Ingiltere gibi ülkelere yat imalati yapip satisi gerçeklestiriliyor. Ilk 5 ayda üretimi tamamlanip, sahiplerine teslim edilen yat sayisi 30 oldu. Bütün rihtimlarimiz su anda dolu. Yat boylari uzadikça yatlari baglayacak yer sikintisi yasamaya basladik. Bu güzel bir gelisme. Bugüne kadar ürettigimiz yat sayisi ise 724’e ulasti, bugüne kadarki toplam satis degeri 1 milyar 742 milyon dolar oldu. Toplam uzunlugu 13 bin 222 metreye ulasti. Her geçen yil ortalama ürettigimiz yat boylari artmaya basladi, bunun sagladigi katma deger çok fazla. Bu birçok alt sektörü de destekliyor, ihtiyaçlari Antalya’dan karsilaniyor" dedi.



Türkiye’nin yat sektöründe öne çikmasini Antalya sagladi

Yat sektöründe öne çikan ilk 3 ülke arasinda Türkiye’nin üçüncü sirada yer aldigini ve bu konuda Antalya Serbest Bölgesi’nin ciddi bir katkisi oldugunun altini çizen Zeki Gürses, su sekilde konustu:

"Dünya siralamasina baktigimiz zaman, yat sektöründe öne çikan ilk üç ülkeye bakarsak; birinci sirada Italya, ikinci sirada Hollanda, üçüncü sirada Türkiye yer aliyor. Türkiye’nin üçüncü siraya kadar yükselmesinin en büyük nedeni; Antalya Serbest Bölgesi, çünkü burada ciddi anlamda, imalati tamamlanan imalati devam eden teknelerin boylari Türkiye’yi üçüncü siraya kadar tasidi. Hizla ürettigimiz yat sayisi arttikça, üretilen yatlar fuarlarda sergilendikçe, denizlerde seyrettikçe taninirligi artarak, bölgemize daha fazla talep gelmeye basladi.

Rusya, Ukrayna, Amerika, Italya, Isviçre, Afrika ülkelerinden siparis talepleri geliyor. Yüzde 52 oranla Avrupa Birligi ülkeleriyle ticaret yapiyoruz."

Bölgede son derece kaliteli üretimler yapilmaya devam edecegini anlatan Gürses, konusmasini söyle tamamladi:

"Bu senenin Agustos Eylül ayindan itibaren devreye girecek çok büyük ölçekli yatirimlarimiz olacak. Yabanci sermayeli bir firmamiz dron üretmek için insaat çalismalarina basladi, faaliyete girmesi 2025 yilini bulabilir. Yine baska bir firmamiz, son otomasyon asansör üretimine baslayacak, 2025’in ortalarini bulacak bir yatirim. Su an insaatlari devam ediyor, bölgemizde bunlar devreye girdigi zaman sagladigi katma deger çok fazla olacak."
Kaynak: İHA