Torunu Için Bez Bebek Yapmaya Basladi, Bakanlik Sanatçisi Oldu

Sivas’ta yasayan Nilgün Gökkus Bozalioglu, 2019 yilinda torunu için bez bebek yapmaya basladi. Yetenegini fark ederek kendisini gelistiren Bozalioglu, Kültür ve Turizm Bakanligi El Sanatlari Sanatçisi oldu.

Torunu Için Bez Bebek Yapmaya Basladi, Bakanlik Sanatçisi Oldu
14 yasina kadar Almanya’da büyüyen Nilgün Gökkus Bozalioglu, Sivas’in Zara ilçesine yerlesti. Dogacak torunu için bez bebekler yapmaya baslayan Bozalioglu, bir süre sonra kendini gelistirerek birçok bebek yapmaya basladi.

Covid dönemini bez bebek yaparak geçiren Nilgün Gökkus Bozalioglu, Kültür ve Turizm Bakanligi Geleneksel El Sanatlari Sanatçisi oldu. Ilçede birçok okula giderek ögrencilere yaptigi bez bebekleri sergileyen Bozalioglu, evinin büyük bir bölümünü atölyeye çevirdi.

Yaptigi bebeklerle çocuklara yöresel kültürü asiliyor

Kültür ve Turizm Bakanligi’ndan sanatçi kimligini aldigini ifade eden Nilgün Gökkus Bozalioglu, “Yöresel bez bebekler dikiyorum. Yaklasik 4 senedir hiç durmaksizin çilginca bebek diken insanlardan bir tanesiyim. Büyük, küçük her kesime hitap eden bebekler dikiyorum. Çocuklari sevindirebilecek ne kadar karakter varsa birçogunu yapiyorum. Atatürk, Hacivat - Karagöz, Nasrettin Hoca, Keloglan gibi o kadar birçok karaktere degindim. Bunlarin haricinde Avrupa bebeklerim de var. Bunu yapmamda ki en büyük amaç, çocuklara kültürümüzde ki desenlerin, renklerin, sekillerin neler anlattigini aktarmak. Çocuklara akillarinda kalacak sekilde hikâyeleriyle birlikte anlatmaya çalisiyorum. Bu sene de evimde 6-7 tane sinifi agirlamis oldum. Genelde ben gidiyordum. Bu sene böyle bir degisiklik yapip evimize gelmeye basladilar. Kendileri talep ediyorlar, o da bizim hosumuza gidiyor. Yöresel kiyafetli bez bebekler biraz daha yetiskinleri ilgilendiriyor ama çocuklarla olmak da çok ayri zevk ve gurur benim için” dedi.



Bez bebek yapimini kendi imkânlari ile ögrendi

Yaz tatili döneminde ilçede bulunan çocuklari evinde agirlayan Nilgün Gökkus Bozalioglu, “Torunumun dogacagini duyunca çok heyecanlandim ve onun için oynayacagi bebekler yapmak istedim. Ben hiç kurs görmedim, bu sekilde bu güne kadar gelmis oldum. Çocuklarla birlikte olup onlara evimde yaptigim bu güzel farkliligi göstermekte önemli. Benim ailem, esim, kizlarimda sag olsunlar destek oldular ve evimin çok büyük bir bölümünü atölyeye çevirmis oldum” dedi.

Kaynak: İHA