'Tiroit Hormonlarinin Dengesizligi, Kalp Sagligini Olumsuz Etkileyebilir'

Tiroit hormonlarinin dengesizliginin, kalp ve damar sagligini dogrudan etkileyebildigini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Mehtap Navdar Basaran, “Hipotiroidizm, yüksek LDL kolesterol seviyelerine ve kalp hastaligi riskinde artisa neden olabilir. Bradikardi (yavas kalp atisi) ve kalp yetmezligi de gelisebilir. Hipertiroidizm de tasikardi (hizli kalp atisi), atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atisi) ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir” dedi.

'Tiroit Hormonlarinin Dengesizligi, Kalp Sagligini Olumsuz Etkileyebilir'
Medical Park Ordu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Mehtap Navdar Basaran, tiroit hastaliklarinin neden oldugu risk faktörleri ve bunlarin saglik üzerindeki etkileri hakkinda açiklamalarda bulundu. Tiroit hormonlarinin dengesizliginin, kalp ve damar sagligini dogrudan etkileyebildigini söyleyen Uzm. Dr. Basaran, “Hipotiroidizm, yüksek LDL kolesterol seviyelerine ve kalp hastaligi riskinde artisa neden olabilir. Bradikardi ve kalp yetmezligi de gelisebilir. Hipertiroidizm de tasikardi, atriyal fibrilasyon ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir” diye konustu.



“Psikolojik rahatsizliklara neden olabilir”

Tiroit hormonlarinin, vücudun metabolik hizini düzenledigine deginen Uzm. Dr. Basaran, “Hipotiroidizm metabolizmanin yavaslamasina, kilo alimina, obeziteye ve insülin direncine neden olabilirken, hipertiroidizm hizli metabolizma nedeniyle kilo kaybi, kas zayifligi ve besin emiliminde bozukluklar görülebilir. Bunun yani sira nörolojik ve psikolojik risklerde görülmektedir. Tiroid hormonlarinin dengesizligi, beyin fonksiyonlarini ve ruh halini etkileyebilir. Hipotiroidizm depresyon, hafiza problemleri, konsantrasyon güçlügü ve bilissel gerileme gibi nörolojik sorunlara yol açabilirken, hipertiroidizm, anksiyete, sinirlilik, uykusuzluk, titreme ve ruh hali degisikliklerine neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

“Üreme ve cinsel sagligi olumsuz etkiliyor”

Uzm. Dr. Mehtap Navdar Basaran, tiroit hormonlarinin, üreme sagligini ve cinsel fonksiyonlari da etkileyebildigine dikkat çekerek, “Hipotiroidizm kadinlarda adet düzensizlikleri, agir kanama, kisirlik ve düsük riski artabilir. Erkeklerde düsük libido ve erektil disfonksiyon görülebilir. Hipertiroidizm kadinlarda adet döngüsünde düzensizlikler, düsük ve erken dogum riski artabilir. Erkeklerde düsük libido ve erektil disfonksiyon meydana gelebilir. Yine tiroit hormonlari, kemik metabolizmasini da etkilemektedir. Hipotiroidizm, düsük tiroid hormonu seviyeleri, kemik yogunlugunu azaltarak osteoporoz riskini artirabilir. Hipertiroidizm, hizli kemik kaybina neden olarak osteoporoz ve kirik riskini artirabilir” seklinde konustu.



“Göz problemlerini tetikleyebilir”

Tiroit hastaliklarinin, göz, guatr ve cilt problemlerini de neden olabileceginin altini çizen Uzm. Dr. Basaran, “Özellikle graves hastaligi gibi hipertiroidizm türlerinde, gözlerde sislik, tahris ve hatta görme kaybi riski bulunabilir. Tiroit bezinin büyümesi, nefes alma ve yutma güçlüklerine yol açabilir ve ciltte kuruluk, kalinlasma ve saç dökülmesine neden olabilir. Tiroit hastaliklari, sadece tiroit bezini degil, vücudun birçok sistemini etkileyerek çesitli risk faktörlerini beraberinde getirebilir. Bu nedenle, tiroit fonksiyonlarini düzenli olarak kontrol ettirmek ve belirtiler konusunda bilinçli olmak önemlidir. Erken teshis ve uygun tedavi, bu risklerin minimize edilmesine yardimci olabilir” ifadelerini kullandi.

“Erken teshis ve tedavi önemli”

Düzenli saglik kontrollerinin yaptirilmasi gerektigini vurgulayan Uzm. Dr. Basaran, “Tiroit hastaliklarinin erken teshisi ve tedavisi, hastalarin genel sagligini korumak için kritiktir. Düzenli saglik kontrolleri ve belirtiler konusunda bilinçli olmak, tiroit bozukluklarinin yol açabilecegi ciddi saglik sorunlarini önlemeye yardimci olur” dedi.

Kaynak: İHA