Rusya'dan 81 Avrupali Medya Kurulusuna Yasak

Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Avrupa Birligi Konseyi’nin bazi Rus medya kurulusuna getirdigi yayin yasagina karsi Avrupa merkezli 81 medya kurulusuna yaptirim karari alindigi kaydedildi.

Rusya, Avrupa Birligi Konseyi’nin 17 Mayis’ta aldigi bazi Rus medya sirketlerine “her türlü yayin faaliyetlerinin” yasaklanmasi kararina misilleme ile karsilik verdi. Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, AB Komisyonunun 17 Mayis’ta aldigi kararin bugün yürürlüge girdigi hatirlatilarak bu karara karsin Avrupa merkezli 81 medya kurulusuna yayin yasagi karari alindigi açiklandi. Açiklamada, “Özel bir askeri operasyonun ilerleyisi hakkinda sistematik olarak yanlis bilgi yayan Avrupa Birligi üye ülkelerinin ve tüm AB medya operatörlerinin bir dizi medya kurulusunun yayin kaynaklarina Rusya Federasyonu topraklarindan erisime karsi kisitlamalar getiriliyor” ifadeleri kullanildi.

Rusya tarafinin yerel gazetecilere yönelik siyasi amaçli tacizler ve AB’deki Rus medyasina yönelik temelsiz yasaklarin göz ardi edilmeyecegi konusunda defalarca ve çesitli seviyelerde uyarilarda bulundugu aktarilan açiklamada, “Buna ragmen, Brüksel ve AB üye ülkelerin baskentleri gerilimi tirmandirma yolunu seçerek Moskova’yi bir diger gayrimesru yasakla orantili bir sekilde karsi tedbir almaya zorluyor. Olaylarin bu sekilde gelismesinin sorumlulugu yalnizca Avrupa Birligi ve bu karari destekleyen birlik ülkelerine aittir. Rus medyasina yönelik kisitlamalar kaldirilirsa Rusya tarafi da kararini gözden geçirecektir” ifadelerine yer verildi.

Yasak getirilenler arasinda AFP de bulunuyor

Rusya tarafinin karariyla yasak getirilen medya kuruluslari arasinda Alman Der Spiegel, Irlanda’nin ulusal yayinci kurulusu RTE, Ispanya’nin günlük gazetesi El Mundo, Ispanyol haber ajansi EFE, Fransiz gazetesi Le Monde, Fransiz haber ajansi Agence France-Presse (AFP) bulunuyor.

Rusya’nin aldigi yayin yasagi kararindan Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Yunanistan, Danimarka, Irlanda, Ispanya, Italya, Güney Kibris Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Finlandiya, Fransa, Çekya, Isveç, Estonya ve Avrupa Birligi merkezli medya kuruluslari etkilenecek.
Kaynak: İHA