Bakan Fidan Açiklamasi 'Bölgemizde Barisa Ve Huzura Ihtiyaç Var'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, "Sadece Ukrayna’da degil, Gazze’deki savasta da ayni seyi söylüyoruz ve diger savaslarla da ilgili de ayni seyi söylüyoruz. Bölgemizde gerçekten büyük bir barisa ve huzura ihtiyaç var" dedi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Çekya Disisleri Bakani Jan Lipavksy ile Disisleri Bakanligi’nda gerçeklesen görüsmesinin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevapladi.

Çekyali mevkidasi ile görüsmesinde Ukrayna’daki savasla ilgili olarak neler konusuldugu, savasin durumu ve gelecegiyle ilgili degerlendirmelerinin sorulmasi üzerine Bakan Fidan, Ukrayna’nin isgali ile dogu ve orta Avrupa’daki ülkelerin güvenlik endisesi yasadigina dikkati çekti.

Türkiye’nin tüm savaslarin sona erdirilmesi yönünde bir vizyonunun oldugunun altini çizen Bakan Fidan, “Özellikle gerek Orta Dogu’da gerek yani basimiza gerek kuzeyimizde her yerde olan savaslar bölgemize yikim getiriyor. Tabii ki biz konusmamizda da ifade ettik. Ukrayna’nin toprak bütünlügünü destekliyoruz. Ukrayna’nin isgal edilmesine karsiyiz fakat söyle bir manzarayla karsi karsiyayiz, bu savas artik Ukrayna ve Rusya’dan daha büyük bir savas halinde dönüsmeye basladi.

Çok büyük küresel riskleri bünyesinde barindiriyor. Küresel bölünmelerin buradan derinlestigini görüyoruz. Sicak savas belki Ukrayna disina ve Rusya’nin belli bölümü disina çok fazla çikmadi. Fakat savastan dolayi kamplasma ve bu kamplasmanin derinlesmesinde yayginlastigini görüyoruz. Rusya’nin giderek kendi kampini su ana kadar hiç olmadigi bir sekilde savastan dolayi baska bir ittifak alanla yöneldigini, Avrupa güvenlik mimarisinin transatlantik iliskilerinin baska sekilde evrildigini görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Savasin devam etmesi ile belli risklerin hangi formatta evrilecegini önceden kestirilemedigini belirten Bakan Fidan, “Bu savasin onun için artik gün geçmeden vakit kaybetmeden durmasi gerekiyor. Iki buçuk yil oldu. Iki buçuk yil boyunca taraflar kendi güçlerini ellerinden geldigi sekliyle kullandilar ve bugün neredeyse beraberlik durumu gibi bir sey söz konusu sahada. Bu noktada bir baris, bir ateskes görüsmesi baslatilmasinin fevkalade faydali olacagini düsünüyoruz" dedi.



"Bölgemizde barisa ve huzura ihtiyaç var"

Ukrayna ve Rusya arasindaki savasin risklerinden dolayi bir an önce ateskesle ilgili konusmalarin baslamasinin önemli oldugunu aktaran Fidan, "Pozisyonlar her ne kadar uzlasmaz gözükse de savas yerine silahlar yerine konusarak diyalogla bu konu çözülmesi için gerekli psikolojik atmosferin ve siyasi atmosferin de olustugunu biz açikçasi gözlemliyoruz. Belki bazi ülkeler Amerikan seçimleri sonrasi Avrupa’daki bazi seçimlerin sonrasinda bu konuyu görüsmenin daha iyi olacagi konusunda belli fikirleri olabilir ama bizim gördügümüz savasin risklerinden dolayi bir an önce ateskes ile ilgili konusmalarin baslamasi fevkalade önemli. Sadece, Ukrayna’da degil, Gazze’deki savasta da ayni seyi söylüyoruz ve diger savaslarla da ilgili de ayni seyi söylüyoruz. Bölgemizde gerçekten büyük bir barisa ve huzura ihtiyaç var. Aksi takdirde savaslarin yayilma riski giderek daha da artiyor. Ülkeler kendilerini normal sartlara göre degil, savas sartlarina göre hazirliyorlar. Dolayisiyla bu da beraberinde daha kolay savas çikmasiyla ilgili bir riski beraberinde getiriyor” diye konustu.



"AB ve gelismis dünyanin göç vermeye sebep olan sorunlari ele almasi gerekiyor"

Düzensiz göç ve AB ile ilgili soruya, düzensiz göç ve mülteciler konusunda Türkiye’nin hassas oldugunu belirten Bakan Fidan, düzensiz göç konusunda AB kurumlariyla ve Avrupa ülkeleriyle yürüttükleri çalismalarin oldugunu kaydetti.

Göçü önlemede tedbir almanin yani sira göçün ana sebebine yogunlasmanin gerektigini aktaran Bakan Fidan, "Gerek Avrupa Birligi’nin gerek gelismis dünyanin oturup bölgesel birtakim göç vermeye sebep olan sorunlari ele almasi ve tartismasi, buna birtakim tedbirler getirmesi gerekiyor. En azindan bu sorunlarin varligini tanimasi gerekiyor" dedi.

Sorunlarin kendisini görmezden gelip göçmenleri yönetmeye çalismanin geçici sonuç ürettigine dikkati çeken Fidan, uluslararasi toplum olarak kalici bir sorun olmasi nedeniyle meselesinin temeline bakilmasi gerektigini kaydetti.

Kaynak: İHA