ZBEÜ'de Sinif Ögretmenlerine Yönelik Yapay Zekâ Destekli Dijital Hikâye Projesi Basladi

ZBEÜ’de “Yenilikçi Siniflar, Sürdürülebilir Yarinlar: Sinif Ögretmenleri Yapay Zekâ Destekli Dijital Hikâyeler Gelistiriyor” projesinin açilis töreni, Rektör Özölçer’in katilimiyla gerçeklestirildi.

ZBEÜ'de Sinif Ögretmenlerine Yönelik Yapay Zekâ Destekli Dijital Hikâye Projesi Basladi
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Eregli Egitim Fakültesi Sinif Egitimi Anabilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Bengisu Kaya Özgül’ün yürütücülügünde TÜBITAK 4005-Yenilikçi Egitim Uygulamalari Destekleme Programi kapsaminda desteklenen “Yenilikçi Siniflar, Sürdürülebilir Yarinlar: Sinif Ögretmenleri Yapay Zekâ Destekli Dijital Hikâyeler Gelistiriyor” baslikli projenin açilis töreni gerçeklestirildi.

Tahir Karauguz Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen törene ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, Zonguldak Il Milli Egitim Müdürü Osman Bozkan, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, senato üyeleri, akademisyenler ve ögretmenler katildi.

Etkinligin açilisinda konusan Doç. Dr. Bengisu Kaya Özgül, gerçeklestirecekleri proje ile egitimde yenilikçi yaklasimlarin ve teknolojinin gücünün bir araya gelmesiyle sürdürülebilir bir gelecege katki sunmayi hedeflediklerini belirtti.

Özellikle yapay zekâ destekli dijital hikâye anlatiminin ögrencilerin üretici düsünme, problem çözme ve elestirel düsünme becerilerini gelistirmede önemli bir rol oynayacagini ifade ederken bu proje ile sinif ögretmenlerinin, bu becerileri siniflarinda nasil kullanabileceklerini kesfetmeyi umduklarini aktardi. Projeye Türkiye’nin her bölgesinden 52 basvurunun gerçeklestigini ifade eden Kaya Özgül, 30 sinif ögretmeninin projeye katilmaya hak kazandigini aktararak basta projeye olan katkilarindan ötürü ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer olmak üzere tüm proje ekibine, projeye basvuranlara ve katilim gösterenlere tesekkürlerini sundu.

Zonguldak Il Milli Egitim Müdürü Osman Bozkan, böyle mühim bir projenin açilis töreninde yer almaktan büyük bir mutluluk duydugunu ifade ederek günümüzün hizli degisen dünyasinda ögrenme deneyimlerini de bu degisime paralel olarak yapay zekâ destekli olarak degerlendirmenin ve bu yolla ögrencileri 21. yüzyilin gereksinimleri ile Türkiye Yüzyili Vizyonu’nun hedeflerine uygun bir sekilde desteklemenin büyük önem arz ettigini ifade etti.

Bu projenin, ögrencilerin elestirel düsünme becerilerini gelistirecek, kültürel farkliliklara saygi duyacak ve gelismis hayâl güçleri ile daha basarili bir egitim ve ögrenim hayati geçirmelerine imkan saglayacak bir proje olduguna inandigini belirten Bozkan, proje ekibine tesekkürlerini sundu.

Açilis konusmasini gerçeklestiren ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, atiden maziye köklerine sikica sarilarak büyük hamleler gerçeklestiren ZBEÜ’nün, TÜBITAK 4005-Yenilikçi Egitim Uygulamalari Destekleme Programi kapsaminda desteklenmeye lâyik görülen “Yenilikçi Siniflar, Sürdürülebilir Yarinlar: Sinif Ögretmenleri Yapay Zekâ Destekli Dijital Hikâyeler Gelistiriyor” baslikli proje ile son dönemde giderek artan ve ses getiren basarilarina bir yenisini daha ekledigini ifade ederek bundan büyük bir mutluluk duydugunu belirtti.

Projenin ayni zamanda Zonguldak ili genelinde desteklenmeye hak kazanan tek proje olmasinin da ZBEÜ açisindan büyük bir gurur kaynagi oldugunu sözlerine ekleyen Rektör Özölçer, her geçen gün gündelik yasam da dâhil olmak üzere etkileri daha fazla görülen yapay zekânin, ögrencilerin egitim ve ögretim süreçlerinde sinif ögretmenlerine yardimci olacak biçimde kullanilmasiyla hem ögretmenlerin kendilerini güncel gelismelere uyarlamalarinin mümkün olacagini hem de ögrencilerin hayâl güçlerini gelistirerek, egitim ve ögretimlerinde daha vizyoner ve basarili bir sekilde hedeflerine ilerleyeceklerine inandigini belirtti.

Projede yer alan tüm ekibe tesekkürlerini sunan Rektör Özölçer, bu projenin ZBEÜ ve Türkiye için hayirli, ugurlu olmasini temenni ederek sözlerini sonlandirdi.

24-30 Haziran 2024 tarihleri arasinda ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Laboratuvarinda yapilacak etkinliklerle sürecek olan projeyle, sinif ögretmenlerinin UNESCO Sürdürülebilir Kalkinma 2030 Hedeflerini (SKH); Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi/Sosyal Bilgiler dersleriyle iliskilendirerek yapay zekâ destekli dijital hikâyeler olusturmalarini ve katilimcilar ile ilkokul ögrencilerinin üst düzey düsünme becerilerini gelistirmek için metinlere yönelik anlam kurma sorulari yazip Web 2.0 araçlarini kullanarak bu sorularla dijital etkinlikler üretmelerini hedefleniyor.
Kaynak: İHA