'Faturamatik Yakup' Açiklamasi 92 Santimetrelik Boyu Ile 'Otomatik Fatura'ya Direniyor

Ordu’nun Altinordu ilçesinde 92 santimetrelik boyuyla esnafin maskotu haline gelen ‘Faturamatik Yakup’ lakapli Yakup Akdeniz, is yerini kapatip fatura ödemek için banka veya fatura ödeme merkezlerine gidemeyen esnafin imdadina yetisiyor. Akdeniz, son günlerde mobil bankacilik nedeniyle islerinde azalma olsa da kendisine takilan bu lakabin karsiligini vermek adina çalismaya devam edecegini belirtiyor.

'Faturamatik Yakup' Açiklamasi 92 Santimetrelik Boyu Ile 'Otomatik Fatura'ya Direniyor
1996 yilindan bu yana is yerlerinin faturalarini bayilere giderek ödeyen Yakup Akdeniz’e (46) Altinordu ilçesindeki esnaf da sahip çikiyor. Yakup Akdeniz faturalarin tarihlerini kendisi takip ettigi gibi esnaf da her ay Akdeniz’i arayarak faturalarini ödetiyor. Faturamatik Yakup, faturalardan artan para üzerini kendisine alarak, esnafin destegiyle bu sayede geçimine katki sagliyor.

Mobil bankacilik ile ödemeye karsi direniyor

Esnaflar tarafindan kendisine ‘Faturamatik Yakup’ lakabi takilan, hafta için her gün sokak ve caddeleri dolasarak esnaf ile sohbet eden ve fatura tarihlerini de takip ederek, isine sahip çikan Akdeniz, son yillarda mobil bankacilik ile ödeme sisteminden sonra islerinde azalma oldugunu belirtti.

Akdeniz, her seye ragmen lakabinin karsiligini vermek adina çalismaya devam edecegini aktardi.

“28 seneden beri faturalari ödüyorum”

Yakup Akdeniz, “Bu ise 1996 yilinda basladim, 28 sene oldu, o günden bu yana fatura ödemeye devam ediyorum. Kimi zaman benimle emanet de gönderiyorlar, onlari sahibine teslim ediyorum. Benim belirli müsterilerim var, onlar olmasa para kazanamam. Ben faturalardan arta kalan paralari aliyorum, onlari geri vermiyorum. Büyük miktarlari veriyorum ama az olanlari bana kaliyor. Sabah evden çikar, saat 19.00 gibi eve giderim, baska da disariya çikmam” diye konustu.



“Internetten yatirilan faturalardan bana para kalmiyor, bu isi yapmaya devam edecegim”

Faturalarin son ödeme tarihlerine kadar kontrol ettigini ve ödemelerini bu sekilde gerçeklestirdigini ifade eden Akdeniz, mobil bankacilik ile ödeme sisteminden sonra islerinin olumsuz etkilendigini belirterek, “Internetten yatirilan faturalardan bana para kalmiyor, onlardan sonra benim islerim azaldi. Internet bankaciligi çikmasaydi benim islerim çok fazlaydi, sürekli fatura ödüyordum, para kazaniyordum. Benim adim Faturamatik Yakup, bu isi birakmayi düsünmüyorum” ifadelerine yer verdi.

“Otomatik talimat yerine Faturamatik Yakup’a talimat versinler”

Sirri Pasa Caddesi’nde cep telefonu dükkani bulunan Can Topuz, faturalarini Faturamatik Yakup’a verdiklerini, ödeme yaptiktan sonra kendilerine dekontunu getirdigini belirterek, “Internet ödemeleri Yakup agabeyi biraz üzdü, kendisiyle yaklasik 10 seneden bu yana tanisiyoruz. Kendisi bizim faturalarimizi aliyor, günün ve tarihini de takip ediyor, hiç sasirmiyor. Buraya geliyor ve faturalarimizin geldigini söylüyor ve faturalari aliyor, isini de takip ediyor. Otomatik talimat vermeyin, Yakup agabeye talimat verin” seklinde konustu.



“Seveni çok fazla”

Murat Tut isimli vatandas ise, 12 yildan bu yana Faturamatik Yakup’u tanidigini belirterek, “Artik herkes telefondan ödemeleri yaptigi için bu aralar isleri düsüste. Yine de seveni çok var” dedi.

Kaynak: İHA