Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nin Kazi Baskanligi, Kastamonu Üniversitesi'ne Verildi

İçel’in Erdemli ilçesinde bulunan ve Dogu Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin arkeolojik kazi baskanligi, Cumhurbaskanligi karari ile Kastamonu Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi H. Asena Kizilarslanoglu’na verildi.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nin Kazi Baskanligi, Kastamonu Üniversitesi'ne Verildi
İçel’in Erdemli ilçesinde Dogu Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden bir tanesi olan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nin arkeolojik kazi baskanligi, Kastamonu Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi H. Asena Kizilarslanoglu’na verildi.

1995 yilinda baslayan kazi çalismalari, 2022 yilina kadar Italya Roma Sapienza Üniversitesi tarafindan yürütüldü. 2023 yilinda ise İçel Müzesi baskanliginda, Dr. Kizilarslanoglu’nun bilimsel danismanliginda devam etti. Bu karar, antik kentin arkeolojik arastirmalarinda yeni bir dönemin baslangicini isaret ediyor.

Milattan sonra 2. yüzyilda “metropol” unvani kazanan antik kent, tiyatro, tapinak, agora, bazilika, nekropol, Bizans sarayi, üretim alanlari ve hamamlari ile büyük bir Roma kentiydi. Bu yaz aylarinda baslayacak olan kazi çalismalari, arkeoloji bölümü ögrencilerine teorik bilgilerini pratik bilgiye dönüstürebilecekleri büyük bir uygulama alani sunacak.

Dr. H. Asena Kizilarslanoglu, kazi çalismalarinda ögrencilerin egitimine ve antik kentin tarihine isik tutacak kesiflere imza atmayi hedeflediklerini belirterek, Kastamonu Üniversitesinin bu önemli projeyle hem akademik hem de kültürel alanda önemli katkilar saglamayi amaçladigini kaydetti.

Kaynak: İHA