Sicakliklar Artti, Çocuklarinizi Hastaliklardan Koruyun

Çocuklarin yaz aylarinda yasayabilecegi saglik sorunlarina karsi uyaran Dr. Ögretim Üyesi Zeynep Cerit, havuz ve denizin sik kullanildigi bu dönemde çocuklarda günes yanigi, ishal, burun kanamasi, isilik gibi saglik sorunlari görülebilecegini söyledi.

Sicakliklar Artti, Çocuklarinizi Hastaliklardan Koruyun
Çocuklarin sicak yaz aylarinda disarda geçirdigi zamanin artmasi ile günes çarpmasi, yanik, isilik gibi rahatsizliklar çok daha sik görülüyor. Ayni zamanda deniz ve havuzlarin kullanilmasi ile birlikte bogulma tehilikesine karsi da ebeveynlerin dikkatli olmasi gerekiyor. Dr. Zeynep Cerit, çocuklarda yaz aylarinda daha sik görülebilecek saglik sorunlariyla ilgli bilgiler verdi. Dr. Zeynep Cerit, “Kosup oynarken düsme ya da çarpmaya bagli travmalar yasanabilir. Ishal, kusma ataklari, böcek, sinek isiriklari, ari, yilan ve akrep sokmalari yaz aylarinda çocuklarda sik görülen durumlardir. Disarida vakit geçirmek, bahar tatilleri veya yaz tatilleri için ortak bir faaliyettir. Ancak günes isinlarina karsi koruma saglamayi unutmamak gerekiyor. Çocuklar yetiskinlere göre daha hassas olduklarindan özellikle çocuklarin günes isinlarindan korunmalari gerekiyor” ifadesini kullandi.

Tekrarlayan günes yaniklari cilt kanserine neden olabilir

Yaz aylarinin en sik karsilasilan durumlarindan günes yanmalari, diger yanmalarda oldugu gibi ciltte kizarma, sicaklik artisi ve aci olusturur. Zeynep Cerit, siddetli vakalarda, kabarma, ates, titreme, bas agrisi gibi durumlarin da görülebilecegini söyledi.

Cerit, çocuklarin semsiye altinda veya gölgede tutmanin bile zaman zaman günes isinlarindan korumaya yetmedigini vurgulayarak, “Ultraviyole isinlari, özellikle bir yasin altindaki bebeklerin cildini olumsuz sekilde etkiler. Tekrarlayan günes yaniklarinin ileride cilt kanserine neden olabildigi biliniyor. Günes yaniginda en iyi tedavi yöntemi korunmaktir” dedi.

Çocuk günes kremleri en az otuz faktörlü olmali

Koruyucu kremlerin sadece günesten korunmak için degil sürekli olarak kullanilmasi gerektigini söyleyen Cerit, bebeklere sicak havalarda disarida gezdirilirken bile krem sürülmesi gerektigini belirtti.

Günes isinlarinin gölgede bile çocuklara ve hassas ciltli bebeklere yansiyarak olumsuz etkiledigini söyleyen Cerit, günes kremlerinin en az otuz koruma faktörlü olmasi gerektigini ve ayni zamanda kullanilan kremlerin içerisinde katki maddesinin bulunmamasi gerektigini vurguladi. Günes kreminin etkili olmasi için otuz dakikada bir yenilenmesini öneren Cerit, “Bir bebek günes yanigi olursa, etkilenen bölgeye soguk kompres uygulayin. Buzu direk olarak cilde temas ettirmemeye özen gösterin” dedi.

Cerit günes kremi kullanimina dair su uyarilarda da bulundu: “Uygulamadan önce, alerjik reaksiyon için çocugunuzun sirtindaki küçük bir alanda günes koruyucuyu test edin. Göz kapaklarina sürmekten kaçinin, kremi göz çevresine dikkatlice uygulayin. Yeterli günes kremi uyguladiginizdan emin olun. Her bir saatte bir günes koruyucu uygulayin veya yüzdükten ya da terledikten sonra tekrarlayin. Çocugunuzda kizarma, agri veya atesle sonuçlanan günes yaniklari varsa mutlaka çocuk doktorunuza basvurun.”

Yaz aylarinda gözlük, sapka, semsiye ve pamuklu ince giysilerin kullanilmasini da öneren Cerit söyle devam etti: “Bebeginizi bir agacin, semsiyenin veya bebek arabasinin gölgesinin altina tasiyin. Günes yanigini önlemek için boynu gölgeleyen kenarli sapkalari kullanin. Kollari ve bacaklari kaplayan hafif, pamuklu kiyafetler giydirin.” Çocuklarin günesten tamamen mahrum birakilmamasi gerektigini de söyleyen Cerit, D vitamininin birçok hastalikta etkili bir koruyucu oldugunu ve günes koruyuculari kullanmadan önce çocuklarin en azindan kol ve bacaklarin 15-20 dakika günes isinlari ile direk temas ettirilmesi gerektigini belirtti.

Zararli ultraviyole isinlarina maruz kalmaya karsi ilk ve en iyi savunma yönteminin günesten korunmak oldugunu söyleyen Cerit, mümkün oldugunca gölgede kalinmasi ve özellikle günes isinlarinin dik oldugu saatler olan sabah on bir ile aksam dört arasinda günese çikmamaya özen gösterilmesi gerektigini belirtti.

Deniz ve havuzlarda yutulan mikroplu sular ishale yol açabilir

Özellikle yaz mevsiminde çocuklarda sik görülen saglik sorunlarindan birinin de ishal oldugunu söyleyen Cerit, üç aydan büyük bebek ve çocuklar için 24 saatte üçten fazla sulu ve fazla miktarda diskilamanin ishal olarak tanimlandigini belirtti.

Üç aydan küçük bebeklerde isal taniminin günde alti veya yedi defadan fazla bezden tasacak kadar bol ve sulu diski oldugunu söyleyen Cerit söyle devam etti: “Sicak havalarda ishal en fazla bes yasin altindaki çocuklari etkiliyor. Ishalin çocuklarda yaz mevsiminde artis göstermesinin birkaç nedeni vardir. Bunlarin en önemlisinin sicak havalarda enfeksiyonu olusturan virüs ile bakterilerin besinlerde kolay ve hizli bir sekilde üreyebilmeleridir. Ishale neden olan bir baska önemli etken ise hijenik olmayan içme sularinin içerdikleri mikroplardir. Bunlarin yani sira çocuklarin deniz ve havuzlarda yuttuklari mikroplu sularda ishale yol açabilir.”

Ishal tedavinde su kaybinin önlenmesi önemli

Ishalin tedavisinde su kaybinin önlenmesinin önemli oldugunu söyleyen. Zeynep Cerit, ishal olan çocuklara sivi olarak su, ayran ve taze sikilmis meyve suyu verilmesi gerektigini belirtti.

Ishal olan çocuklara bu dönemde bolca anne sütününde verilmesi gerektigini söyleyen Cerit, hastalik süresince muz, seftali, kati besinlerden yagsiz makarna, pirinç pilavi ve haslanmis patates tüketilmesi gerektigini belirtti.

Hazir meyve sulari, seker ve çikolata gibi besinlerin ishal döneminde tüketilmemesi gereken besinler arasinda yer aliyor” diye konustu

Ishalden korunmanin yolu hijyen

Yaz aylarinda yasanacak ishal hastaligina karsi alinmasi gereken önlemler hakkinda bilgi veren Cerit, kirli deniz ve havuz sulari ishale neden olabildiginden tatil yerlerinin hijyen ve temizligine dikkat edilmesi gerektigini belirtti.

El temizliginin çok önemli oldugunu söyleyen Cerit, ambalajli ürünlerin tüketilmesi gerektigini ve açik büfelerde sunulan yiyeceklere dikkat edilmesi gerektigini belirtti.

Içme sularinin ve yiyeceklerin yikandigi sularin temiz olmasina da özen gösterilmesi gerektigini söyleyen Cerit, buzlu içecekler içerisinde konulan buzlarin yapildigi sularin temiz olmama durumuna karsi içeceklerin içerisine buz konulmadan tüketilmesi gerektigini belirtti.

Burun kanamalari siklasabilir

Burun kanamasi ve böcek isiriklarinin ciltte neden oldugu yaralarin da çocuklarda görülen yaz sorunlarin oldugunu hatirlatan, Cerit, burun kanamasi yasayan çocuklarin baslarinin geriye dogru atilmamasi gerektigini hatirlatarak burnu kanayan çocuklarin kafasinin öne dogru egilmesi ve burun kökünün bastirilmasi gerektigini belirtti.

Isilik yasanmasi durumunda isilige yönelik olarak her gün ilik suyla banyo yapilmasi ve pamuklu ince kiyafetlerin giydirilmesi gerektigini de söyleyen Cerit, yaz aylarinda sinek ve böcek sokma olaylarinin sik yasandigini hatirlatti. Kapali ortamlarda kimyasal madde içeren sinek ve böcek öldürücülerin kullanilmasinin çocuklara zarar verdigini söyleyen Cerit, bu yüzden özellikle bebekleri sineklerden korumak için odanin içerisine ya da vücuda sürülen kimyasallar yerine dogal koruyucularin yada cibinliklerin kullanilmasi gerektigini söyledi.



“Havuz yerine denizi tercih edin”

Havuz yerine denizin tercih edilmesinin daha saglikli olabilecegini de belirten Zeynep Cerit, havuzlarin daha çok bakteri ve virüsün yasamasi için elverisli ortamlar oldugunu bu nedenle cilt, kulak enfeksiyonlari, hapatit A ve göz hastaliklarinin sikça neden olabilecegini söyledi.

Havuz yerine denizin tercih edilmesi ile bu tür enfeksiyonlarin riskini azaltmanin mümkün oldugunu söyleyen Cerit, havuzun tercih edilmesi durumunda havuz kenarinda çiplak ayakla dolasilmamasi, kulaklara tikaç konmasi ve havuz öncesi ve sonrasi dus alinmasi gerektigi uyarilarinda bulundu.
Kaynak: İHA